Absurde oplevelser i dagpengeland

Er du nervøs for at ende bagest i dagpengekøen, når du bliver færdig med din uddannelse? Det har du god grund til at være.

Er du nervøs for at ende bagest i dagpengekøen, når du bliver færdig med din uddannelse? Det har du god grund til at være. Lau Aaen har overlevet dagpengesystemet og fortæller om sine oplevelser.

Det er ofte de unge mænd, der sidder bænket rundt omkring på landets jobcentre. Finanskrisen har nemlig været særlig hård ved de unge herrer, det viser en ny undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Næsten 12 procent færre unge mænd er i dag i arbejde end inden finanskrisen.
28-årige Lau Aaen var både ung mand og nyuddannet, da han i 2010 fik sin kandidat i statskundskab på Aalborg Universitet. Men der var ingen job, og han blev derfor sendt på jobsøgningskursus hos en privat konsulentvirksomhed i Aalborg.

»Da jeg startede på det kursus, så gik der en times tid, før jeg tænkte ”Det her, det overlever jeg simpelthen ikke”,« siger Lau Aaen.
»Der kom den ene figur ind i lokalet efter den anden, den ene mere vanvittig end den næste. Og så tænkte jeg, at det her, det er jeg simpelthen nødt til at skrive ned.«

Det resulterede i bloggen dagpengeland.dk, der i dag blandt andet har 4.750 fans på facebook. Her har Lau Aaen skrevet sine mest absurde anekdoter fra sine oplevelser i systemet ned.

Måtte gå ud for at grine
De vanvittige historier falder nærmest over hinanden. Undervisere der brugte tiden på at fortælle om underlivsblødninger. Opfordringer til at søge job som »læge til bivirkningsområdet, luftfartsinspektør og kirkeorganist«, på trods af uddannelsen inden for forvaltning. Og lærere med mangel på realitetssans.

»De ansatte havde gjort det meget klart, at de gerne ville ringe til mulige arbejdsgivere på vores vegne, inden vi selv ringede. Og de var simpelthen så langt ude, at vi jo kæmpede med næb og kløer for at komme på nogle arbejdsgivere, vi ikke ville ansættes hos. Og så snakkede man selv med de rigtige arbejdsgivere derhjemme,« siger han.

Derfor var en medkursist nødt til at lyve og sige nej, da han blev spurgt, om han selv kendte en ejendomsmægler, de kunne ringe og spørge, om han måtte komme til samtale hos.

»Kender du det der Liebhaverne fra tv, hva?« spurgte underviseren. Og så blev der ellers ringet op til Jan Fog.

»Jeg hørte ikke, om det blev til noget. Jeg kunne simpelthen ikke holde masken længere, så jeg var nødt til at gå ud på gangen og grine. Lidt efter måtte min kammerat også komme ud.«

»Firseragtigt«
Lau Aaen føler ikke umiddelbart, at han fik så meget fagligt ud af sine oplevelser i dagpengesystemet.
»Der var for eksempel ikke noget skriveprogram på deres computere. Der var heller ikke nogen USB-stik, så man kunne tage noget med hjem. Så vi skrev vores ansøgninger derhjemme,« siger han og understreger, at »det var sindssygt firseragtigt.«

Alligevel har Lau Aaen fået noget med sig fra anstrengelserne i aktiveringskurserne. Skriblerierne på dagpengeland.dk har nemlig ført en skribent-stilling på Ekstra Bladet med sig.

Lau Aaen råder de unge, der står over for en eventuel optagelse i dagpengeland til at acceptere, at man ikke får noget ud af det, og i stedet se de mere underholdende elementer i det hele, hvis man kan.
»Det bedste råd? Det må være at tage det som en oplevelse. Og så ellers høre efter, hvad fagforeningen og a-kassen har at sige.«

Fakta:

Ledigheden blandt unge har været stigende siden 2008.

Særligt hårdt ser det ud for de unge mænd, her er ledigheden de seneste 2½ år steget med næsten 12 procent.

Der var 143.000 danskere på dagpenge i januar.

Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Arbejdstilsynet.

Læs også:

dagpengeland.dk

Unge kvinder har klaret finanskrisen bedst