Tunge løft og belastende arbejdsstillinger er hverdag for mange ufaglærte. Det bør politikere tænke over, når de forhandler politiske aftaler, mener Jonas Schytz Juul, chefanalytiker hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Overvældende tal
Hver femte ufaglærte bruger over halvdelen af sin arbejdsdag på at bære rundt på mere end 10 kg., mens hver fjerde af de ufaglærte sidder i belastende arbejdsstillinger over halvdelen af deres arbejdsdag. Det viser tal fra Arbejdernes Erhvervsråd, fortæller Jonas Schytz Juul.
”Det vidner om, at der stadig findes ’rigtige arbejdere’ i Danmark, der arbejder under belastede arbejdsmiljø,” siger Jonas Schytz Juul og understreger, at ”det hårde arbejdsmiljø giver risiko for tidlig nedslidning.” Det tager politikerne, ifølge Jonas Schytz Juul, ikke hensyn til i moderne politik, hvor ”alle tror, at alle sidder på en kontorstol. Det er ikke tilfældet,” siger han.
Et problem for efterlønsreformen
De nye tal er et problem for tilbagerulningen af efterlønsreformen, lyder kritikken fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
”Dem, der er udsat for det hårde arbejde, får en udfordring med, hvordan de trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet,” siger Jonas Schytz Juul. ”En brolægger som startede som 18-årig og har ondt i ryggen som 60-årig kan ikke komme på pension,” siger Jonas Schytz Juul, der mener, det er et problem, at de ufaglærte bliver overset af det politiske system.
S: Afskaffelse af efterløn gavner arbejderne
Hos Socialdemokraterne er man ikke enig i, at man ikke tager hensyn til arbejderne i sin politik. Tværtimod mener man, at afskaffelsen af efterløn er til gavn for arbejdere, som har været udsat for nedslid.
”Hvis man har været udsat for nedslid eller sygdom, så skal man stadig have mulighed for at være en del af arbejdsmarkedet. At man ikke bare uden videre ryger på overførselsindkomster, er for at give folk chancen for at blive på arbejdsmarkedet,” siger Lennart Damsgaard Andersen, der er konstitueret arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokraterne.
I den forbindelse mener Socialdemokraternes ordfører, at arbejdsstyrken skal holdes længere tid på arbejdsmarkedet.
”Vi skal gøre, hvad vi kan for, at folk ikke bliver nedslidt,” siger Lennart Damsgaard Andersen. Han mener, at ”den 18-årige brolægger ikke skal stoppe tidligt på arbejdsmarkedet, han skal derimod skifte branche i løbet af sin karriere,” siger Lennart Damgaard Andersen og forsætter, ”der er ikke mange, der kan holde til at være brolægger hele deres liv. Måske må de skifte erhverv på et tidspunkt i deres liv, inden de slides for hårdt,” siger Lennart Damsgaard Andersen.