Ældre Sagen ser positivt på besøgsblokke

De nye besøgsblokke vil umiddelbart give de ældre bedre vilkår, vurderer Ældre Sagen
De nye besøgsblokke vil umiddelbart give de ældre bedre vilkår, vurderer Ældre Sagen

Når de ældre i Københavns Kommune nu bliver besøgt af hjemmehjælpen, har de meget større mulighed for medbestemmelse end tidligere. Det er en af effekterne af Københavns Kommunes besøgsblokke i hjemmeplejen, der har erstattet minuttyranniet, som Ældre Sagen ser positivt på.

Både Københavns Kommune og FOA har indtil videre haft gode erfaringer med afskaffelsen af minuttyranniet, og selvom Ældre Sagen umiddelbart ser det som en forbedring, vil de vente, til der er gået længere tid, før de kan give deres endelige mening.

– Vi vil følge initiativet meget stærkt, og se hvordan det forløber igennem 2013, fortæller Ole Stoltenberg, ældrepolitisk koordinator i København.

LÆS OGSÅ: Minuttyranniets afskaffelse er en succes

Vil vente på evaluering

Besøgsblokkene blev indført i december 2012 som et forsøg på at forbedre hjemmeplejen i Københavns Kommune. Ældre Sagen har før rejst kritik af netop hjemmehjælpen, ikke kun i Københavns Kommune, men rundt omkring i landet.

– Visitationen og hjemmeplejen har igennem en længere periode været lidt problematisk, fordi de ældre har følt, at de ikke fik den ydelse, som de var tildelt, forklarer Ole Stoltenberg.

Netop derfor er Ældre Sagen positive over for de nye besøgsblokke, som betyder, at hjemmehjælperne har fået sat en blok af tid af til at besøge de ældre. I stedet for at have en liste af ydelser, og et skema over hvor lang tid de ydelser tager, er det nu op til den enkelte hjemmehjælper, at vurdere, i samarbejde med den ældre, hvad der er behov for.

Ifølge Ole Stoltenberg vil Ældre Sagen dog vente med at give deres endelige vurdering, indtil tiltaget er blevet evalueret.

– Vi vil fra Ældre Sagens side følge op på tiltaget, for at se om det fører til forbedringer. Men selve kernen som giver mere frihed, både til hjemmehjælperen og modtageren, synes vi, er en glimrende vej frem.

LÆS OGSÅ: Dumpekarakter til kommunal hjemmepleje

Andre kommuner

Hvis evalueringerne viser sig at være gode, kunne Ole Stoltenberg godt se dette initiativ blive indført i andre kommuner.

– De positive ting må meget gerne smitte af på andre kommuner. Hvis det her skulle blive en succes, ville det være glimrende hvis andre kommuner, der måtte have problemer omkring visitation, kiggede på København.

Der er dog i KL ikke nogle umiddelbare planer om at indføre noget lignende i andre kommuner.

LÆS OGSÅ: KL: Ingen planer om at afskaffe minuttyranni