Alko-app vækker bekymring

Den årlige J-dag nærmer sig. Fredag den 4. november bliver en masse juleøl frigivet til det danske folk, og det lægger op til en våd aften i byen hos mange. Politiet er også ude på gaden i samme anledning for at kontrollere spritbilister, og der bliver pustet ekstra meget i politiets alkometre på selve J-dagen og resten af weekenden.
 
Men så er der dem, der har deres egen alkotester på sig. På nettet findes mange forskellige tests og også applikationer, som du kan downloade på mobilen. Disse tests vækker bekymring hos Rådet for Sikker Trafik.
 
»Disse tests kan få folk til at drikke til grænsen. De er meget usikre, og er ikke til at stole på,« siger Rådets specialkonsulent, Pernille Ehlers.
 
Apps som promilletester
 
En af disse applikationer er den nye »Test din promille,« som indeholder et alkometer, der ved hjælp af vægt, indtagne antal genstande og timer, genstandene er drukket over, der udregner en estimeret promille. Derved gives der en indikation af om du har for meget alkohol i blodet til at køre bil, står det bl.a at læse om produktet, der er udviklet af firmaet mobillos.dk og kan fx downloades fra iTunes. Produktet har været en af de mest downloadede gratis applikationer hos Apple.dk i oktober måned.
 
Læs mere her: Top 300 over mest downloadede gratis apps i Danmark

 
Pernille Ehlers siger, at faren ved disse tests kan være, at folk finder ud af at de har en lavere promille end det tilladte, og det kan være med til at generere mere spritkørsel.
 
»Folk skal være klar over, at promillen kan stadig være på vej op, efter man har drukket.«
 
Politiet: Tag stilling inden du kører
 
Politiet er også klar til J-dagen. De vil være ude på gaden for at kontrollere spritbilister, og der er det politiets alkometer der gælder. Henrik Suhr fra Nordsjællands Politi siger, at de ingen holdning har til de diverse tests og apps, som fx findes til iPhones.
 
»Vi har de faste promillegrænser, og det er dem, vi holder os til. Hvis politiets alkoholtester viser, at promillen er for høj, så er blodprøven afgørende for, om man har drukket for meget eller ikke. Det er ens eget personlige ansvar, at man ikke har drukket for meget når man skal køre bil, og det skal man tage stilling til, inden man kører,« siger Henrik Suhr.
 
 
Fakta om spritkørsel:
 
Promillegrænsen i Danmark er 0,5. Man kan godt blive dømt for spritkørsel, selvom man har en promille under 0,5. Det sker, hvis politiet vurderer, at man ikke kører på betryggende vis.
 
 
Kører man spritkørsel flere gange eller bliver taget med høj promille, bliver kørekortet frakendt i mindst tre år, og man får en fængselsstraf.
 
 
Hvordan kan man stoppe spritkørsel?
 
Det bedste er at planlægge sig ud af problemerne. Aftal på forhånd, hvem der kører hjem eller lad bilen stå derhjemme.
 
Hvis man ser nogen, der vil køre, selv om de har drukket for meget, er det vigtigt at gribe ind – også selv om det kan være svært. Man kan fx spørge, om personen er sikker på, at han kan køre, man kan tilbyde at ringe efter en taxi eller spørge, om han vil overnatte.
 
Oftest stillede spørgsmål om alkohol
 
Hvad er straffen for spritkørsel? 
Hvor meget er en genstand? 
 
(Kilde: Rådet for Sikker Trafik)