Eksperter afviser Tinder-kritik

Kritik mod Tinder er uforståelig Foto: Julie Dalgas Ramussen
Kritik mod Tinder er uforståelig
Foto: Julie Dalgas Ramussen

Swipe til venstre, hvis hans billede ikke er dig, eller swipe til højre, hvis han ser godt ud og du gerne vil skrive med ham. Sådan fungerer Tinder-app’en, hvor man på baggrund af enkelte billeder vælger, om man vil i kontakt med personen i den anden ende eller ej.

App’en er på det seneste blevet kritiseret for at være overfladisk, fordi Tinder-brugere udelukkende bedømmer hinanden på udseendet, men Christiane Vejlø, der arbejder med trendteknologi og medierådgivning og ejer elektronista.dk, forstår ikke kritikken.

Læs også: Sexapps er det nye – og de er til meget mere end sex

– Det er et svagt kritikpunkt i den forstand, at det jo er overfladisk, når man møder mennesker og synes de ser godt ud, så man føler sig tiltrukket af dem. Det er sådan mennesker møder hinanden, og det er jo sådan, at gensidig sympati opstår, siger hun.

Christiane Vejlø forklarer, at app’en er et billede på, hvordan virkeligheden fungerer. Hun synes ikke, at app’en kan kritiseres for at være særlig overfladisk.

– Den er i hvert fald ikke mere overfladisk end så mange andre måder, som vi typisk normalt møder folk på. Den repræsenterer virkeligheden, siger hun.

Dét, at det er gennem billeder gør det nemt. Der er ingen forpligtelser og det er afslappende. Det er ikke kørt op på et specielt niveau, hvor man skal skrive lange tekster om sig selv

Troels Schultz Larsen, ekstern lektor og tidligere forsker i netdating på Roskilde Universitet, er enig i, at kritikken mod Tinder er uforståelig.

– Det er ikke et spørgsmål om overfladiskhed. Der har været meget diskussion om at kigge på billeder, og om det gør det særligt overfladisk. Men når du selv er i byen, så selekterer du sådan set også ved at kigge på folk, siger han.

Han forstår godt Christiane Vejløs udtalelse om, at Tinder beskriver virkeligheden, men han er ikke helt enig.

– Den beskriver ikke helt virkeligheden, for det foregår på en anden måde. App’en er begrænset til udseendet, og i virkeligheden selekterer du allerede, når du vælger stedet at gå i byen. Du kommer bestemte steder, fordi du forventer at møde bestemte typer mennesker eller en bestemt type musik. Allerede i dét har du selekteret en lang række folk, og først bagefter selekterer du på udseendet, siger han. 

Billeder gør det nemt

Nikoline Meincke på 23 år er flittig bruger af Tinder. Hun er studerende og bruger Tinder-app’en til sjov og ballade. Hun ser ikke kritikken med, at app’en er overfladisk som et problem og synes, at det er brugen af billeder, der gør app’en nem og ligetil.

– Dét, at det er gennem billeder gør det nemt. Der er ingen forpligtelser og det er afslappende. Det er ikke kørt op på et specielt niveau, hvor man skal skrive lange tekster om sig selv, siger hun.

Nikoline Meincke er positiv stemt overfor app’en, men hun har endnu ikke taget skridtet og mødt en af de fyre, hun skriver med. Hun downloadede app’en på grund af den store omtale, og hun blev hurtigt fanget af Tinder-verdenen.

– Det er sjov og ballade for mig, og jeg tænker egentlig ikke så meget over, hvad folk tænker om mig, når de ser min profil på Tinder. Det er nemt, det er ligetil og det er sjovt. Det er et fint koncept, siger hun.