Aprilsolen øger risikoen for hudkræft

SOL
Photo: Flickr

Når vi går ind i april med forhåbninger om at kunne te os i shorts og sommerkjoler, skal vi være opmærksomme på, at vores hud i lang tid har været skånet for solen stærkere stråler, og derfor er mere eksponeret for UV-strålinger.

– Huden er noget mere sart nu her i marts og april måned, end den er i sensommeren i august, hvor man har fået pigmentering gennem en hel sommer. Derfor er risikoen for skoldning også lidt større, siger projektleder på Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne Anne Bach Waagstein.

Når UV-indekset er over 3,0, anbefaler både Kræftens Bekæmpelse og DMI, at man passer på huden. Og man skal ikke undervurdere solens styrke i april, siger UV-forsker på Dansk Meteorologisk Institut (DMI) Poul Eriksen.

– Man skal ikke tro, at solen er så svag i april, at man ikke kan blive solskoldet, fordi det kan man altså godt. Allerede med et indeks på tre til fire kan man blive rød på en time i solen, advarer Paul Eriksen.

April er en farlig måned

Selvom vejret i Danmark på det seneste har været rigtig godt, er UV-indekset som regel under tre i marts, og derfor har det ikke været farligt at sidde i solen i længere tid. Men når de gode aprildage kommer, sniger UV-indekset sig hurtigt opad.

– Når det går hedest for sig i april, kan vi få et UV-indeks på 5. Og for de danskere, der har en bleg vinterhud, kan det betyde, at de bliver solskoldet på en halv time til tre kvarter i direkte sol, siger UV-forsker på Dansk Meteorologisk Institut (DMI) Poul Eriksen.

Derfor anbefaler Poul Eriksen, at man passer på, hvis der skulle komme rigtig gode dage i påskeferien, hvor mange danskere har tid til at søge udenfor, når solen er stærkest midt på dagen. Det er Anne Bach Waagstein fra Kræftens Bekæmpelse enig i.

– UV-stråler er lidt lumske, for man kan hverken se eller mærke dem. Og UV-indekset kan godt være højt her i foråret, uden at man lægger mærke til det, siger Anne Bach Waagstein.

Få farven gradvist

Når man bliver brun, er det, fordi huden er blevet pigmenteret. Når huden er pigmenteret, er den mindre udsat for solens stråler, da den er blevet mere vant til dem.

– Man skal da bruge forårsmånederne til at blive brun. Det er lige præcis den brune farve, der beskytter solen mod huden. Men gør det langsomt over et stykke tid, så du ikke bliver skoldet, lyder anbefalingen fra Poul Eriksen.

Anne Bach Waagstein kan godt forstå danskernes lyst til sol, men peger på, at man skal tage nogle forbehold.

– Man kan godt blive brun selvom man bruger solcreme. Det vigtigste er at undgå skoldningerne. Det er en gammel myte, at man skal være rød før man bliver brun, men det er simpelthen ikke rigtigt.

Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden har nu kørt en solkampagne i syv år for at hjælpe danskerne med at få gode solvaner. Og kampagnen virker, siger Anne Bach Waagstein.

– Det ser ud til, at folk har taget vores kampagne til sig. Der er færre, der solbader hvor som helst, når som helst, og der en lille smule færre, der bliver solskoldede. Så vi har set en adfærdsændring.

Anne Bach Waagstein peger dog på, at kræft i huden, som omfatter både almindelig hudkræft og modermærkekræft, stadig er den hyppigste kræftform i Danmark, så der er stadig noget for danskerne at arbejde med.