Arbejdsløs akademiker: »Skal jeg møde op foran en virksomhed og sige ‘hey, jeg vil have et job’«

Trine Køhler finder Københavns Kommunes opfordringer til ledige akademikere urimelige. Hun synes selv, at virksomheder og organisationer skal gøre mere for at tilpasse sig den moderne jobsøning. Foto: Privat/ Trine Køhler

‘Nyuddannet akademiker? Der er brug for dig – men du skal selv sparke døren ind’.

Sådan lyder København Kommunes nye kampagne, der skal hjælpe flere arbejdsløse akademikere i arbejde. Ifølge kampagnen betyder ‘at sparke døren ind’, at den arbejdsløse skal være ‘jobmager’ i stedet for ‘jobtager’ og dermed skabe sin egen stilling.

Beskæftigelsesborgmester i Københavns Kommune Cecilia Lonning-Skovgaard (V) siger i en pressemeddelse, at de unge ledige i højere grad skal søge jobs i den private sektor, søge arbejde længere væk fra, hvor de bor, samt søge jobs, der ikke umiddelbart matcher deres uddannelse.

‘Du skal være jobmager’ – men hvad betyder det? Skal jeg møde op ude foran en virksomhed og sige, ‘hey, jeg vil have et job’. Vil virksomhederne have det?
Trine Køhler, dagpengemodtager

Hvis man spørger en af de unge nyuddannet akademikere, så mener hun, at kampagnen og beskæftigelsesborgmesterens udtalelser er urimelige.

– Jeg synes faktisk, det er lidt uretfærdigt, at Københavns Kommune kommer med de her opfordringer. Det virker som om, de ikke ved, hvordan det er for os ledige, fortæller Trine Køhler, som blev færdig med sin uddannelse i juni og nu modtager dagpenge.

Ledige akademikere i Københavns Kommune

  • Antallet af personer der afslutter en lang videregående uddanelse i Københavns Kommune er fordoblet i perioden fra 2012 til 2017
  • Mere end hver femte nyuddannet akademiker i Københavns Kommune er arbejdsløs det første halve år
  • Der var knap 8.000 ledige akademikere i Københavns Kommune i 2017, der var arbejdsløs i 6-12 måneder efter end uddannelse.

    Kilde: Analyse af dimmitentledigheden i København, Økonomiforvaltningen

Døren til jobmarkedet er låst 

Trine Køhler er uddannet cand. soc. i pædagogik- og uddannelsesstudier samt arbejdslivsstudier fra Roskilde Universitet. I de fem måneder hun har været arbejdsløs, har hun gået til diverse møder og kurser på jobcentret og i a-kassen samtidigt med, at hun har sendt minimum to jobansøgninger om ugen.

Læs også: Faglærte kan risikere at blive fastlåst på arbejdsmarkedet

Hun synes selv, at hun allerede følger de opfordringer, der er i kampagnen, uden at det har givet pote.

– Kommunen siger, at vi selv skal sparke døren ind til jobmarkedet. Men det er svært, hvis døren er låst, uddyber Trine Køhler.

Hun peger på, at virksomhederne og organisationerne skal tage den moderne jobsøgning mere til sig. Der er nemlig ikke et sæt regler for, hvordan forskellige virksomheder og organisationer gerne vil have, at de ledige skal sparke døren ind.

– Du skal være jobmager – men hvad betyder det? Skal jeg møde op ude foran en virksomhed og sige, “hey, jeg vil have et job”. Vil virksomhederne have det? Vil Københavns Kommune gerne have, at man bare dukker uopfordret op på adressen med sin ansøgning i hånden?, siger Trine Køhler spørgende.

Arbejdsløse akademikere er ‘luddovne’

Trods gentagne henvendelser har det ikke været muligt at få beskæftigelsesborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) til at svare på kritikken af kampagnen.

Beskæftigelsesborgmesteren har dog tidligere fortalt om sit syn på de arbejdsløse akademikere.

– Man skal ikke have været længe i systemet som arbejdsløs akademiker, før man opdager, at jobcentret ganske vist skubber på og siger, at man skal søge flere job, fordi man i jobcentret har opdaget, at man er så luddoven, at man ikke gør det, har Cecilia Lonning-Skovgaard (V) tidligere sagt til Berlingske.

Læs også: Lolland flyder over med unge på støtte

Tilbage sidder Trine Køhler med håb for fremtiden til trods for, at hun i snart et halvt år ikke er blevet indkaldt til jobsamtale. Hendes næste skridt er at søge om at komme i virksomhedspraktik hos en NGO.

Læs mere om Københavns Kommunes kampagne her.

Sådan gjorde vi: Københavns Kommune lancerede i starten af november en ny kampagne, der skulle få flere ledige akademikere i job. Efter både telefonkontakt og beskeder med Cecilia Lonning-Skovgaards pressechef var det ikke muligt at få en kommentar på kritikken.