Ballerup Kommune kan godt blive (endnu) vildere

Flere steder i Ballerup Kommune har de lavet bi-striber af blomster, så bier, sommerfugle og andre insekter kan få bedre levevilkår og nemmere adgang til føde. Aktivfoto: Pixabay

Ballerup Kommune dyster mod resten af landets kommuner i at blive Danmarks VILDESTE kommune – en konkurrence, som miljøministeriet har inviteret til i 2021, hvor vinderen kåres til september i år. Konkurrencen går i al sin enkelhed ud på at give naturen bedre vilkår og få mere af den. I Ballerup har de derfor lavet flere tiltag, der skal gøre deres vilde natur endnu vildere. Det var ikke alle landets kommuner, der tilmeldte sig konkurrencen med det samme, men Ballerup Kommune er en af de kommuner, der har været i gang med konkurrencen i et år nu.

Formanden for Danmarks Naturfredningsforening i Ballerup, Bjarne Skov, mener dog, at Ballerup Kommune får svært ved at vinde konkurrencen.

– Ballerup er for lille kommune arealmæssigt og kan ikke gøre så stort et indtryk. Det, at vi deltager, er fint nok, men fordi vi har så stort et beboelsesareal, så har vi nok svært ved at vinde noget som helst, men vi skal jo gøre, hvad vi kan, siger han.

I Ballerup Kommune har de også allerede gjort en del for naturen. De har bl.a. lavet såkaldte bi-striber af bestemte blomster, som gør, at bier, sommerfugle og andre insekter kan leve bedre. Kommunen har også lavet såkaldte billebyer (se billedet herunder), som er til insekter, pindsvin, padder og kryb. Billebyerne er lavet af nedfaldne grene og træstubbe. Alle tiltagene og hvor du præcis finder dem i Ballerup Kommune, kan ses på dette kort.

Læs også: Rødovre er nummer sjok i vild natur, men har vilde planer

Flere og flere dyrearter uddør hurtigere end nogensinde før, hvilket betyder, at 1 million dyre- og plantearter på nuværende tidspunkt er i fare for at uddø, skriver Miljøministeriet i konkurrencens materiale. Konkurrencen handler derfor om at gøre noget godt for biodiversiteten. Biodiversitet er alt liv på jorden: dyr, planter, svampe, bakterier og andet levende både på land og i vand.

Artiklen fortsætter efter billedet

En af de billebyer der er blevet lavet i Ballerup Kommune. Billebyerne er for insekter, pinsvin, padder, og kryb. Foto: Ballerup Kommune

Selvom Ballerup er en bykommune, kan de godt blive vildere 

Tine Skafte Nielsen, som er naturpolitisk rådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening, mener dog ikke, at man som bykommune skal afskrive sejren helt.

– Der er en masse, man kan gøre som bykommune for at styrke biodiversiteten. Vi peger på, at man beskytter træerne i kommunen og planter flere træer. Hvis kommunen har kortlagt, hvad man har af sjældne arter, så kan man også gøre forskellige indsatser for dem. Det kunne f.eks. være at grave nogle vandhuller, hvis det er krybdyr, siger hun.

Tine Skafte Nielsen mener også, at man kan gøre rigtig meget, hvis man som privatperson har have, eller hvis virksomheder og boligselskaber ejer store grønne områder og græsplæner. Det er nemlig områder, hvor der kan gøres en rigtig stor indsats for at få en bedre natur.

Bjarne Skov synes, at de tiltag kommunen allerede har lavet er gode, men mener også, at kommunen kan gøre mere og give flere penge til at gøre naturen vild.

– Det kunne bl.a. være at skrælle græsset af på den kæmpe græsplæne ude ved Skovlunde flyveplads, og se hvad der så udvikler sig på sådan et sted, siger han.

Artiklen fortsætter efter billedet

På Hjortesprings Golfklubs arealer eksperimenterer Ballerup Kommune med mere naturnær drift. Her ses, hvordan de afbrænder roughen i stedet for at bruge fungicider (gift). Foto: Ballerup Kommune

FAKTA OM BIODIVERISTET

– Biodiversiteten handler om den mangfoldighed af økosystemer, arter og gener, der omgiver os

– Dét bidrager til at give os fødevare, medicin og ren luft og vand

– Biodiversiteten kan også hjælpe mod naturkatastrofer, modvirke skadedyr og sygdomme samt medvirke til at regulere klimaet

– Biodiversiteten er presset globalt – primært grundet menneskets aktiviteter

Kilde: Miljøministeriet

Læs også: Vild med vildt – Glostrup vil erstatte trimmede græsplæner med vild bevoksning 

Må den bedste og vildeste kommune vinde

Den kommune, der vinder konkurrencen kan få lov at kalde sig ‘Danmarks VILDESTE kommune’, og vinder også 1 million kroner fra Den Danske Naturfond til et naturprojekt. Ifølge konkurrencens hjemmeside findes der ikke nogen opskrift på, hvordan det mest fantastiske biodiversitetsprojekt ser ud. Derfor mener Tine Skafte Nielsen også, at Ballerup stadig har gode vinderchancer.

– Sådan som jeg forstår det, er det ikke et arealmæssigt krav man har i konkurrencen. Det handler om sådan noget som at være innovativ, informerende og have nogle rigtig gode idéer. Så jeg tror ikke, man kan sige, at det er helt umuligt at vinde, men jeg er klar over, at der er nogle ting man ikke kan lave i bykommuner, siger hun.

Konkurrencen løber til efteråret i år, og bliver bedømt af miljøminister Lea Wermelin (S), biolog Morten D. D. Hansen samt syv jurymedlemmer. Juryen består bl.a. af tv-vært og journalist Søren Ryge og formand for organisationen Vild med Vilje, Philip Hahn-Petersen.

Sådan gjorde vi: Journalisten så på Ballerup Kommunes hjemmeside, at de deltager i ‘Danmarks VILDESTE kommune’. Efter at have undersøgt, hvad konkurrencen handler om, og hvilke tiltag Ballerup har lavet, kontaktede journalisten formanden for Danmarks Naturfredningsforening i Ballerup. Journalisten kontaktede herefter Danmarks Naturfredningsforening (for hele landet). Begge interviews foregik over telefonen.