Travl og stresset? Så flyt fingeren laaaaangsomt

Foto: Rasmus Harbo
Appen Pause går ud på, at man med fingeren følge en prik på skærmen. Prikken bliver større, jo længere tid du følger den. Foto: Rasmus Harbo

Vi kender det alle. Lige så snart, man har en pause, hiver man telefonen op af lommen for at tjekke sms’er, nyheder og sociale medier. Vi scroller gennem diverse sider uden egentligt at tænke over, hvad vi ser, og det kan være en konstant stressfaktor.

Nu kan en helt ny app hjælpe dig til at bruge din telefon til noget afstressende.

– Normalt tænker man telefonen som noget, der distraherer, hvor det hele skal gå så hurtigt, men vi har prøvet at tænke det på en ny måde, hvor det gælder om at bruge telefonen modsat, end man plejer, nemlig langsomt, siger Peng Cheng, direktør for virksomheden, der står bag appen “Pause”.

Læs også: Eksperiment: Facebook gør dig mere ensom og stresset

Reglerne er simple. Du skal med fingeren følge den prik, der langsomt bevæger sig på skærmen. Prikken bliver større, jo længere tid du bliver ved. Hvis du gør det for hurtigt, får du en besked om, at det går for stærkt. Det er altså ikke muligt at snyde den.

I appen kan tiden indstilles, så man selv bestemmer, hvor lang tid ens pause skal være, og når tiden er gået, ringer en alarm.

Betalt pausegymnastik

Samtidig med, at man bevæger fingeren i det rigtige tempo, spilles afslappende musik, som hjælper en med at komme helt ned i gear.

– I vores app skal du ikke bare lytte, som i mange andre afstresningsapps. Her skal du også være aktiv, men du skal ikke lave andet end at fokusere på prikken, der bevæger sig på skærmen, siger Peng Cheng.

Det er dog ikke noget problem, at man aktivt skal bevæge sin finger, men nærmere en fordel, vurderer Bjarne Toftegård, der er stresscoach og står bl.a. bag bøgerne “Praktisk stresscoaching” og “Stress eller ikke stress”.

Men ifølge Bjarne Toftegård kan man dog ikke kurere folk for stress med en app. Den kan til gengæld være god at bruge, hvis man har brug for en pause.

– Det er fint at koble af et øjeblik med en app, men det er ikke en langsigtet løsning. Der skal jo mere til end det. Du kan se det som en slags betalt pausegymnastik, siger han.

Dertil understreger han, at man skal øve sig i at koncentrere sig og lukke alting ude, så man faktisk kan få koblet af.

– Men de fleste mennesker er ikke særlig gode til det, fordi de ikke har lært det, siger Bjarne Toftegård.

Læs også: Sådan undgår du stress

Stresscoachen fortæller, at det handler om at finde nogle teknikker, der virker for en selv, hvor man skal koncentrere sig og fokusere på noget helt andet end det, der stresser en.

– Dét med at flytte fingeren kan hjælpe en, fordi man kun tænker på det, man er i gang med. I bund og grund handler det om at holde fokus og koncentrere sig om noget andet end det, der fylder hovedet, når man holder pause, siger han.

Inspireret af tai chi

Appen er et samarbejde mellem den danske virksomhed PauseAble og den svenske virksomhed Ustwo og har ganske enkelt til formål at få tankerne væk og få brugeren til at slappe af.

Idéen opstod på et tidspunkt, hvor direktøren fra PauseAble, Peng Cheng, selv følte sit stresset. Han blev inspireret af Kinas kampkunst tai chi, som går ud på, at man skal bevæge sin krop meget langsomt og kontrolleret. Den idé har været med til at danne grundlag for appen.

Læs også: Ny app indbyder stressede børn til meditation

Bjarne Toftegård ser som sådan ikke noget problem med, at det foregår på telefonen, når man skal stresse af. Han påpeger bare, at det handler om, at man har kontrol over, hvad det er, der sker på telefonen

Videoen nedenfor viser, hvordan appen fungerer.