Boligmangel tvinger studerende til at udlove ulovlige dusører

Markedet for private lejeboliger i Aarhus er meget presset ifølge Lejernes LO. Foto: Karin Skaarup (Privat)
Markedet for private lejeboliger i Aarhus er meget presset ifølge Lejernes LO. Foto: Karin Skaarup

Af Jasmin Weller og Marcel Mirzaei-Fard

Desperate boligløse tyer til nye metoder i jagten på en lejlighed eller et værelse. De sociale medier bugner derfor af opslag fra boligsøgende unge, der er parate til at betale op mod 5.000 kr. i såkaldt ‘findeløn’ til den, der kan opdrive en bolig.

Eksempelvis har der de seneste dage i diverse Facebook-grupper været flere opslag, hvor boligsøgende har tilbudt kontantbeløb til ”boligtippere” eller udlejere.

Men det er ulovligt at modtage penge for at formidle en bolig og i strid med lejelovens paragraf 6 om dusører. Det fastslår Claus Rohde, lektor ved Juridisk Institut på Aarhus Universitet og ekspert i lejeret.

– Man må ikke kræve penge for at formidle en bolig. Det er i strid med lejelovens paragraf 6 om dusører, forklarer han.

Et presset boligmarked

Driftsleder hos Lejernes LO (LLO) Aarhus, Jørgen D. Jensen, mener, at den nye praksis kan forklares af det massive pres, som boligmarkedet i Aarhus i øjeblikket oplever.

– Når vi nu har et boligmarked, hvor der ikke er den forsyning af boliger, der passer til antallet af efterspørgere, så kan det godt være, at man har en fin lovgivning, der skulle forhindre den slags, men det pres, markedet giver, er jo grusomt, forklarer Jørgen Jensen.

Læs også: Web-tv: Studerende råber op om dårlige boligforhold 

Han mener desuden ikke, at politikerne i Aarhus Byråd har gjort nok for at sikre et tilstrækkeligt udbud af billige boliger til især studerende og unge par.

S afviser boligmangel

Kritikken preller dog af på Socialdemokraternes Camilla Fabricius, næstformand i økonomiudvalget i Aarhus Byråd. Hun anderkender, at presset fra et øget optag på de videregående uddannelser medfører en mangel på boliger til især studerende.

– Så længe der er stigning i antallet af studerende, vil det altid være et iboende dilemma, siger hun.

Hun tilføjer, at det er de to første måneder, der er udfordringen, og mener, at manglen på ungdomsboliger kun opstår i månederne omkring studiestart. Hun tilføjer, at den akutte mangel på studieboliger allerede i oktober 2013 var løst.

Læs også: Forkasteligt af boligmangel sender studerende på camping

Problemerne er ifølge Camilla Fabricius et årligt tilbagevendende problem, der er umuligt at undgå.

Kræsne boligsøgende

At problemerne med lejeboliger kun er en årlig, kortvarig begivenhed afviser Jørgen D. Jensen.

Han forklarer, at de hos LLO også her i februar oplever stor mangel på lejeboliger, og at dusør-opslagene på de sociale medier er et symptom på denne mangel. LLO i Århus har således fået konkrete henvendelser fra folk, der har været involveret i boligudlejninger, hvor der har været tilbudt penge under bordet som tak.

– Det er noget, vi hører om. Vi støder på ting, hvor folk kommer galt afsted, siger han.

Socialdemokratiske Camilla Fabricius mener dog ikke, at det er boligmanglen i sig selv, der fører til de unges brug af boligdusører. Hun mener derimod, at ’findelønnene’ er udtryk for, at de boligsøgende er for kræsne.

– Det er vel fordi, de gerne vil have en god bolig inden for Ringgaden. Og det har de så råd til at betale en dusør for at få, siger hun og hentyder til området omkring Aarhus C.

Så du mener, at det skyldes, at lejerne er kræsne?

– Det er i hvert fald en del af det, siger hun.