Det vrimler med kæledyrskurser på Facebook: ”Lær din mus at spille banjo”

Der er sket et boom af de såkaldte kæledyr-events på Facebook.
Foto: Mikael Trzeciak Mikutajcis

Kunne du tænke dig at lære din mus at spille banjo? Eller vil du lære din hamster at synge Last Christmas? Eller måske mangler din dræbersnegl basal viden inden for moderne krigsførelse?

Mens Facebook forsøger at holde fast i den seriøse tone og bekæmpe fake news på mediet, blomstrer de såkaldte kæledyrskurser frem.

Begivenhederne er mange og vidt forskellige, men de er først og fremmest tænkt som en spøg, der som udgangspunkt ikke bliver afholdt, selvom der er oplyst en dato på begivenhederne.

Opslagene har det til fælles, at de omhandler dyr. Nærmere bestemt har begivenhederne til formål at lære et dyr en bestemt aktivitet, som umiddelbart forekommer umuligt.

Èn af begivenhederne henvender sig eksempelvis til hundeejere, der vil lære deres bedste ven at danse ballet. En anden begivenhed tilbyder din kat et kursus i ølbrygning, for ”hvem har ikke ønsket sig en kat, der brygger øl til dig?”, som arrangøren skriver på Facebook.

Jeg ville bare se, hvor hurtigt det ville gå, og det er faktisk gået rimeligt stærkt.
Jacob Holm Wittrup-Thomsen, medarrangør til “Lær Din Fiskehejre At Jodle”

Jodlende fiskehejrer

Jacob Holm Wittrup-Thomsen, der er én af arrangørerne bag begivenheden ”Lær Din Fiskehejre At Jodle”, fik inspiration til sin begivenhed, da han opdagede begivenheden ”Lær at sortere müsli i teori og praksis”.

På nuværende tidspunkt er der 1057 brugere, som har trykket ’deltager’ på Jacob Holm Wittrup-Thomsens begivenhed, og han er selv overrasket over, hvor meget opmærksomhed begivenheden har fået.

– Det undrer mig faktisk lidt, at begivenheden har fået så meget opmærksomhed, og det er vildt, hvor hurtigt sådan noget spreder sig. Jeg ville bare se, hvor hurtigt det ville gå, og det er faktisk gået rimeligt stærkt. Det er kun en eller to uger siden, jeg oprettede den, siger Jacob Holm Wittrup-Thomsen.

Det glæder Jacob Holm Wittrup-Thomsen, at begivenheden har fået så stor opmærksomhed, da han elsker at få andre mennesker til at grine.

– Formålet er at få andre mennesker til at grine, og så længe, at folk omkring mig har det godt, så har jeg det også godt. Hovedformålet er at få andre mennesker til at grine, forklarer han.

En lignende tendens ses også i England, hvor det britiske nyhedsmedie Metro fortæller om begivenheder såsom ”Sådan forvandler du dig selv til et dyr” eller ”Sådan holder du en due – en kort introduktion”.

Begivenhederne er populære blandt teenagere, der enten trykker ’deltager’ eller ’interesseret’ på Facebook, hvilket betyder, at begivenheden når ud til tusindvis af unge brugere.

Firben sorterer vasketøj

Komikeren Heino Hansen har valgt at køre joken videre ved at oprette begivenheden ”Lær dine venner at stoppe med at oprette kæledyrevents”, der skal stoppe Facebook-brugere med at oprette kæledyrskurser.

– Nu er joken død. Lad os fejre det ved at lære vores venner at stoppe legen to uger efter, den var god. Inviter de værste af dine venner, lyder opfordringen fra Heino Hansen på hans Facebook-profil.

I en spøg kalder Heino Hansen begivenhederne for ‘falske’ og siger, at Facebook er blevet en ‘jungle’ at finde rundt i, efter forskellige brugere er begyndt at oprette falske begivenheder.

– De sidste to år har jeg eksempelvis forsøgt at lære mine firben at farvesortere vasketøj. Når man så endelig ser, at der kommer en begivenhed, hvor man kan lære sit firben at gøre det, så er det fandme ikke sjovt, at det så er et falsk event, siger Heino Hansen.

Der findes en ikke nogen officiel opgørelse over antallet af kæledyrskurser på Facebook. Netavisen har dog fundet 25-30 begivenheder, der alle sammen har til formål at lære et dyr en bestemt aktivitet.

Sådan gjorde vi: Journalisten faldt over en række Facebook-begivenheder og erfarede, at der fandtes mange af disse begivenheder på Facebook. Derefter tog journalisten kontakt til én af arrangørerne for at høre, hvordan idéen opstod. 

One Response to "Det vrimler med kæledyrskurser på Facebook: ”Lær din mus at spille banjo”"