Verden ville være fattigere uden Spiderman-padden

Kvækkende han-løvfrø.  Foto: Klaus Bek Nielsen.
Kvækkende han-løvfrø.
Foto: Klaus Bek Nielsen.

Løvfrøen og bien er truede arter i det danske miljø, men de er betydningsfulde både for vores naturhistorie og miljø. Bevaring af truede dyrearter er dyrt og koster penge. Mange penge. Et storstilet projekt i Fredericia Kommune har netop modtaget næsten en million kroner i støtte fra EU til at øge bestanden af løvfrøen.

Der er imidlertid god grund til at bruge penge på bevare de truede dyr. Ifølge professor ved Institut for Bioscience – Økoinformatik og Biodiversitet, Aarhus Universitet, Jens-Christian Svenning er der tale om dyr, som vi værner om af mere bløde årsager, og de dyr, som har en funktion i miljøet.

– Alt i naturen kan ikke gøres op i nytteeffekter. Det er mere et spørgsmål om, vi vil have en verden med mange arter eller få. På samme måde som vi værner om vores kulturhistorie, er det også vigtigt, at vi værner om vores dyreliv, siger Jens-Christian Svenning.

Vi er afhængige af naturen. Vi kan sagtens leve uden storken og løvfrøen, men livet er noget sjovere, hvis de er her

Jesper Vagn Christensen, biolog og naturvejleder ved Naturstyrelsen

Læs også: Løvfrøen får en hjælpende hånd

Spiderman-padden

Denne holdning bakkes op af biolog og naturvejleder Jesper Vagn Christensen, der heller ikke mener, at alt i naturen kan gøres op i funktioner, der kan måles og vejes. I stedet handler det i højere grad om, hvilken livskvalitet naturen frembringer.

– Vi er afhængige af naturen. Vi kan sagtens leve uden storken og løvfrøen, men livet er noget sjovere, hvis de er her, siger Jesper Vagn Christensen.

Den vingummigrønne løvfrø, der er Danmarks mindste frø, har også en finurlig egenskab. Den lille frø kan nemlig kravle op af lodrette flader, ligesom Spiderman, fordi den har sugekopper på tæerne.

Bien er et nyttedyr

Herhjemme er er bien et af de dyr, som vi har glæde af, netop på grund af deres funktion. Alligevel klarer mange bier sig, ifølge Jens-Christian Svenning, rigtig dårligt i Danmark.

– Der er nogle arter, som er vigtige i forhold til økosystem-tjenester, altså funktioner der er nyttige for os. For eksempel bier, som bestøver planter, træer, rapsmarker osv. På den måde har bien en nytteværdi i forhold til naturen, siger Jens-Christian Svenning.

Det kan være svært at vurdere, om bierne er uerstattelige, men hvis bierne ryger, så har det konsekvenser for nogle andre organismer, vurderer Jens-Christian Svenning.