Brøndbyfan savner den gode fortælling: “Det behøver ikke ende i knytnæver og kanonslag”

Forbud mod udebanefans ved de to derbykampe i foråret har skabt frustration i Brøndby IF og FC København. 
Foto: Cecilie Lundberg.

Anden påskedag var der lagt i kakkelovnen til et klassisk drama derby i Parken i København. Dog var intet som det plejer, for der var ingen Brøndbyfans at se på tribunerne.

Forårets to derbykampe mellem Brøndby IF og FC København skal nemlig spilles uden udebanefans. Det meddelte Divisionsforeningen i februar efter voldsomme fodboldfans afbrød en kamp flere gange 24. oktober med kanonslag og raketter.

Men straffen er ikke retfærdig mener Simon Ankjærgaard, der er journalist, forfatter og Brøndbyfan gennem 30 år.

– Jeg synes det er træls, at de her restriktioner er blevet gennemført og vedtaget af Divisionsforeningen. Jeg forstår godt, at de har haft et behov for at markere, men jeg mener personligt ikke, at det her er den rigtige model med kollektiv straf, siger han.

Fansene og Brøndby IF vender ikke ryggen til balladen, men stiller sig kritisk overfor den kollektive straf.

– Min grundholdning er, at jeg synes det er frustrerende, at de virkelig, virkelig få formår at sætte dagsordenen, og ødelægge det for de virkelig, virkelig, virkelig mange, der går til derby og kan opføre sig ordenligt, siger Brøndbyfan Simon Ankjærgaard.

– Man kan godt have et super intenst derby, uden at det behøver at ende i knytnæver og kasten med kanonslag, tilføjer han.

Men Divisionsforeningen afviser at der er tale om straf.

eg kan godt forstå, at de opfatter det sådan, men nej det er ikke en straf. Vi har ikke adgang til at straffe nogen som helst. Vi kan tage en beslutning om, hvordan rammerne skal være, så sikkerhedsniveauet er tilstrækkeligt, siger direktør Claus Thomsen.

Læs også: Politiet bytter kniplen ud med smil: Markant mindre vold mellem politi og fans!

Initiativer til sikkerhedspakke

  1. Alle klubber skal hver sæson udarbejde en sikkerhedsplan inklusiv en risikovurdering. Ved udvalgte kampe med særligt højt spændingsniveau skal sikkerhedsplanen tilrettes efter behov.
  2. Udvidelse af sikkerhedsobservatørkonceptet gældende allerede fra forårsstart. Hver klub vil to gange pr. sæson blive valideret af sikkerhedsobservatører, hvis rapportering fra kampene skal medvirke til en optimeret sikkerhedsindsats.
  3. Etablering af arbejdsgruppe, som skal kigge på indgangsforholdene for hjemme- og udeholdets stemningsskabende tilskuere. Det sker ved gennemgang af samtlige superligastadions med fokus på service og det gode værtsskab.

Kilde: Divisionsforeningen.

Indsats for forhindring af uacceptable episoder

I kølvandet på uroen tilbage i efteråret lancerede Divisionsforeningen en ny sikkerhedspakke i samarbejde med Københavns politi og Københavns Vestegns politi. Ifølge foreningen arbejder den desuden på en kampagne, der hylder de gode fans, fremfor at sige, at nogle er forkerte.

Brøndbyfan Simon Ankjærgaard mener dog, at der mangler dialog med klubbernes fans.

– Man skal høre fangrupperingerne, fordi jeg ved, at de alle har så meget erfaring og har så mange gode pointer til, hvordan man kan kampafvikle, siger han.

Brøndby IF bakker op om Divisionsforeningens sikkerhedspakke, men er også ærgerlige over forbuddet mod udebanefans.

– Vi tror fortsat på, at dialog er vejen frem, og det gælder alle parter. Det holder vi fast i, siger Christian Schultz, kommunikations- og pressechef i Brøndby IF.

Næste derby er søndag d. 8. maj på Brøndby Stadion. Der vil fortsat være forbud mod udebanefans.

Sådan gjorde vi: Historien er fulgt op på efter fodboldkampen i Parken mandag d. 18. april. Journalisten er blevet viderestillet til Simon Ankjærgaard via Nanna Møller Karlsen, som driver mediet 3point. Alle interviews er foretaget telefonisk.