Landets børn skal have et minimum af voksne omkring sig.
Sådan lyder kravet igen i dag fra pædagogernes fagforening, BUPL, efter et TV 2-program torsdag dokumenterede, at flere voksne i en børnehave kan skabe mindre børnestress, højere faglighed og mere nærvær.
– Dokumentaren viser med al tydelighed det, vi i BUPL har sagt i rigtig lang tid: Vi har brug for en genopretning af vores børneområde. Vi har brug for minimumsnormeringer for at sikre, at vi kan give børn det allerbedste børneliv, siger Elisa Rimpler, formand for BUPL.
Den største mavepumper er i virkeligheden at se, hvor lidt der skal til, for at børn blomstrer op og gror. Hvor lidt der skal til for at give dem den chance, de fortjener, det børneliv de fortjener.
Elisa Rimpler, formand for BUPL.
Den seneste TV 2-dokumentar ’Eksperimentet med vores børn’ undersøger, hvilken forskel det gør, når normeringerne øges, og der kommer flere voksne til det samme antal børn.
Læs også: FOA: Der er for få kram i børnehaven
I forsøget blev antallet af voksne til 35 børn hævet fra tre til seks i en børnehave i Viborg. I dokumentaren ser vi, at mange børn – inden de ekstra voksne træder til – mistrives og savner kontakt til voksne. Pædagoger løber frem og tilbage mellem stuer, de skal nå mange praktiske ting, og de har ikke tid til faglighed og nærvær med de 3-6-årige børnehavebørn.
Elisa Rimpler mener, at pædagoger i dag er for pressede:
– Grundforudsætningen for, at pædagoger kan gøre deres arbejde, er, at normeringerne er gode. Dokumentaren viser, at uanset hvor dygtig man er, så kommer man til kort, når man står med en kæmpe stor børnegruppe, fastslår hun.
Øget normering gør underværker
I dokumentaren øges normeringen, så der i stedet er en voksen til seks børn. Her sker der store forandringer.
Børnenes stressniveau falder i gennemsnit med 15-20 procent. Derudover falder antallet af konflikter samtidig med, at børnenes relationer styrkes både internt og til pædagogerne. De voksne bliver mere opmærksomme på børnene og lytter til deres perspektiver.
Elisa Rimpler blev meget berørt af at se, hvordan børnene får det markant bedre, hvis antallet af voksne øges:
– Den største mavepumper er i virkeligheden at se, hvor lidt der skal til, for at børn blomstrer op og gror. Hvor lidt der skal til for at give dem den chance, de fortjener, det børneliv de fortjener, siger hun.
Flere voksne er et must – men hvornår?
Efter TV2-dokumentaren har statsminister Mette Frederiksen (S) udtalt til TV2, at der er behov for flere voksne i daginstitutioner.
Det glæder gruppeformand for SF, Jacob Mark, som dog tilføjer, at det er ikke nok, at der kommer flere voksne.
– Det er ikke nok, at man ansætter flere voksne. Der skal være et minimum i alle vuggestuer og børnehavner, således at uanset hvor man vokser op i landet, så er der en vis standard og et hvis kvalitetsniveau i daginstitutionerne, siger han.
Læs også: Ghettoudspil: Der er hverken pladser eller pædagoger nok til regeringens vuggestuetvang
For SF har det længe været en mærkesag at få indført minimumsnormeringer. Ifølge Jacob Mark har partiet beregnet sig frem til en model, hvor der skal være en voksen til tre børn i vuggestuer og en voksen til seks børn i børnehaver. Partiets beregninger viser, at det vil det koste ca. 1,6 milliarder kroner.
Det afviser statsministeren dog at afsætte på den kommende finanslov.
– Fordi det kan ikke lade sig gøre allerede næste år, når vi også har nogle andre rigtig vigtige opgaver, vi skal varetage, for eksempel på det grønne område, siger hun ifølge nyheder.tv2.dk.
Hvis beløbet bliver under 1,6 milliarder, så er det tvivlsomt, hvorvidt de vil kunne mærke en forskel ude i daginstitutionerne, siger Jacob Mark.
– Det er klart, at hvis man ikke når at sætte en vis mængde penge af, så vil man ikke kunne mærke det rigtigt ude i daginstitutionerne, siger han.
Sådan gjorde vi: Journalisten så TV2-dokumentaren “Eksperimentet med vores børn”. Herefter opstod ideen om at få reaktioner på dokumentaren fra flere sider. Alle interviews er foretaget telefonisk.