
Foto: Pixabay.
Trørød Vinhandel drejer nøglen om. Ejeren, Danielle Viet Kirkemo, udtaler til Navisen, at butikken officielt nedlukker d. 1. september 2025, men at det generelle forbrug om sommeren er mindre. Derfor skal man regne med, at vinhandlen allerede er væk midt i juli.
I Nordkøbenhavn og Nordsjælland finder man ellers sjællandsmestrene i at drikke vin. Her er det henholdsvis 19,7 og 19,3 %, der drikker vin på en almindelig dag. Det er næsten hver femte person. Det fortæller en analyse foretaget af Coop om vinforbrugsvaner i 2022.
Årligt gennemsnitligt vinforbrug pr. husstand i Region Hovedstaden:
- 2023: 2.959 kr.
-
2015: 3.030 kr.
Andel af borgere der drikker vin dagligt i 2021:
-
Nordkøbenhavn: 19,7 %
-
Nordsjælland: 19,3 %
Kilde: Coop Analyse 2022, Danmarks Statistik
– Det handler om udgifter i forhold til omkostning og indtjening. Det er jo svære tider for detailhandlen generelt. Ikke kun for min branche, men i høj grad for alle mulige andre brancher også, siger Danielle V. Kirkemo
Hun fortæller, at vinhandlen med sine 419 kvadratmeter er en af de store i branchen, og at det har betydning for nedlukningen.
– Det betyder jo også udgifter. Det er jo både husleje og el. El er for eksempel steget enormt meget.
Vinhandlen blev i 2017 solgt til Danielle V. Kirkemo, efter en aftale blev forhandlet på plads med SuperBrugsen, som hun inden da havde arbejdet to år i. Danielle V. Kirkemo udtaler selv, at nedlukningen stadig er et sensitivt emne og svær at tale om, hvilket ifølge hendes faste kunde, May-Britt Dinesen, hænger sammen med, at Trørød Vinhandel er hendes livsværk. May-Britt Dinesen fortæller, at Danielle V. Kirkemo er kendt af alle i området og forventer, at hun vil blive savnet.
– Jeg kan kun sige, at jeg har kendt Danielle i mange år som en rigtig sød, dedikeret og meget dygtig vinhandler. Vi har brugt hende, når vi selv har skullet have noget specielt godt. Ligeledes har vi købt gavekurve og vingaver efter behov, hvor hun har haft mange superspecielle og lækre varer. Konkurrencen har været meget hård for Danielle med SuperBrugsen som nabo, udtaler Danielle til Navisen.
Læs også: Sociale relationer er det vigtigste for livskvalitet: Lokalt bibliotek forsøger at skabe flere
Tal fra Danmarks Statistik viser, at vinforbruget i Region Hovedstaden per husstand er faldet med små marginaler fra 3.030 kr. i 2015 til 2.959 kr. i 2023 (løbende priser). Selvom vinforbruget nord for København har ligget stabilt siden 2015, er det alligevel ikke nok til at holde liv i alle specialbutikker.
Ifølge seniorøkonom Thomas Gress hænger det sammen med hans undersøgelse fra SMVdanmark, der peger på onlinehandel som en af årsagerne til, at antallet af forretninger i Danmark falder. Den negative kurve er en tendens, der har præget detailbranchen især, siden 2012.
Konsekvenser for lokalområdet
Thomas Gress kan genkende Trørød Vinhandels omkostningsproblemer i tendensen: udgifterne løber ofte fra indtægterne i de fysiske butikker.
Læs også: Der er en helt særlig nærhed med lokalsamfundet: Bazar trodser butiksdød
Det kan skyldes konkurrence fra større kæder som SuperBrugsen, som May-Britt Dinesen nævner, eller de stigende udgifter, som Danielle V. Kirkemo peger på. Ifølge Thomas Gress spiller konkurrencen fra de store virksomheder en rolle, men det er især den voksende onlinehandel, der presser de fysiske butikker og fører til flere nedlukninger.
– Der er så mange gode tilbud online. Tidligere havde de små butikker deres lokalområde for sig selv, men nu skal de konkurrere med butikker fra både Jylland og Sjælland – og for den sags skyld også Sverige, Tyskland eller i nogle tilfælde hele Europa.
Onlinevirksomheder som PhillipsenWine kan gøre det svært for de mindre, lokale selskaber. Det mener seniorøkonomen, der også kommer ind på, at det er usandsynligt, at tendensen ændrer sig. Han uddyber over for Navisen, hvilke konsekvenser færre butikker kan få for et lokalsamfund som Vedbæk.
– Nedlukninger har nogle konsekvenser for, hvor livlig en by er. Derfor er det ikke ligegyldigt. Det betyder tomme lokaler – og så er spørgsmålet som lokalsamfund: Hvad gør vi så? Nu har vi alt det her ejendom, som er tomt og ikke bliver brugt til noget. Det er en opgave, som lokalsamfundene er nødt til at tage på sig. Det handler også om arbejdspladser, der forsvinder i lokalområdet. Det betyder, at de folk, der tidligere har været beskæftiget med at gå på arbejde inde i byen, skal finde noget andet at lave et andet sted, og det kan også få en selvforstærkende effekt. Det er en stor udfordring for de her lokalområder og de små byer.
Økonomen kommer også ind på, at finanskrisen samt corona-pandemien har påvirket tendensen. Corona-pandemien især har sat fut i onlineforbrugsmønstrene. Han fortæller desuden, at hvis man skal overleve som fysisk butik i fremtiden, skal man tænke i data og i hybridmodeller – altså både fysisk og online tilstedeværelse.
– De butikker, der klarer sig, er dem, der kombinerer det bedst.
Sådan gjorde vi: Vi blev tippet af en lokal borger om, at Trørød Vinhandel står til at lukke. En hurtig Google-søgning førte os til butikkens Facebookside, hvor lukningen blev bekræftet. Vi kontaktede indehaver Danielle V. Kirkemo via Facebook og fulgte op med et telefonopkald. For at sætte sagen i perspektiv ringede vi til seniorøkonom Thomas Gress, og vi kontaktede også May-Britt Dinesen via Messenger for en kommentar. Statistikker og tal blev fundet gennem tilgængelige undersøgelser online, med undtagelse af tal fra Danmarks Statistik, som vi modtog på mail efter aftale.