En af verdens største dokumentarfilmfestivaler, CPH:DOX, slog forleden dørene op for 15. gang, med fokus på samfundsaktuelle temaer som radikalisering, nationalisme, miljø, feminisme og #MeToo-bevægelsen.
Til åbningsgallaen var magtmisbrug af seksuel karakter i filmbranchen i fokus, da festivalens direktør Tine Fischer, indledte sin årlige tale på Det Kongelige Teater med en hyldest til MeToo-bevægelsen.
– Det at CPH:DOX vælger at sætte fokus på #metoo og seksuelt misbrug i filmbranchen, signaliserer overfor omverdenen, at dette er noget, vi tager alvorligt i Danmark, forklarer Claus Christensen, som er chefredaktør for Filmmagasinet Ekko.
Han mener, at på trods af den kontroversielle timing, i og med at Åbningsgallaen i udgangspunktet er en festlig lejlighed, så er det vigtigt at bruge anledningen til at sende et budskab, både indad og udadtil den danske filmbranche, om at dette bliver taget på alvor.
Han påpæger dog, at han ville syntes, det havde været endnu mere imponerende, hvis CPH:DOX havde været tidligere ude med at italesætte problematikken.
– Hvis der er nogen, der skal tage æren for det her, så er det den dybdegående journalistik, der har sat gang i det hele. Den har sørget for at sætte dette på dagsordnen over hele verden. Det er også de modige mennesker og ofre, der har stillet sig frem og fortalt deres historier, mange af dem – i hvert fald de markante af dem – ved navns nævnelse. Det er dem, der har bragt problemet op til debat, forklarer Claus Christensen og tilføjer, at han alligevel syntes, at det er meget relevant og oplagt, at dokumentarfilmfestivalen følger op.
Direktør: #metoo er historisk
Talen er, ifølge direktøren selv, blevet modtaget med ros efterfølgende, på trods af dens offensive standpunkt i forbindelse med en ellers så festlig begivenhed. I år har festivalen desuden valgt at indlede arrangementet med en TV-dokumentar, produceret i samarbejde med TV2, fremfor en filmdokumentar, som de normalt plejer. Dokumentarfilmen omhandler tidligere børneskuespillere, som nu for første gang fjerner bladet fra munden og taler ud om at have blevet seksuelt misbrugt under indspilningen af en række store danske film i 70’erne.
– Når vi vælger at bryde scenen for at tale om en særlig sag, noget vi ikke har gjort før, så er det fordi, vi syntes i så udbred grad, at det, der er sket de sidste to måneder i forbindelse med #Metoo peger på en social bevægelse med en enorm historisk indflydelse, forklarer Tine Fischer.
Hun mener, at bevægelsen har sat fokus på en krænkelse- og overgrebskultur indenfor filmbranchen, som man er nødt til at se på og tale om. Også i Danmark.
Læs også: #MeToo-demo: Nu skal loven om voldtægt ændres
Et problem både i og udenfor branchen
Frem til nu er diskussionen hovedsagligt blevet taget internt i filmbranchen, noget Tine Fischer syntes er meget vigtigt, da hun mener, at det netop er filmbranchen, der skal finde en løsning på problemet gennem et samarbejde på tværs af forskelige faggrupper. Men hun mener også, at diskussionen skal tages i det offentlige rum, fordi den ikke kun vedrører filmbranchen, da den nu viser sig at have spredt sig til stort set alle brancher.
– Derfor syntes jeg, at fordi CPH:DOX er en offentlig festival, og en festival, som sætter fokus på aktuelle samfundsproblemer anno 2018, at det, der har sket indenfor det sidste år med #metoo, har været noget en af de mest markante og den vigtigste begivenhed i år.
Tine Fischer understreger, at på trods af at bevægelsen i forvejen har fået stor medieopmærksomhed og civil opbakning, så anser hun det som fuldstændig afgørende, at også dokumentarfilmbranchen er til stede i diskussionen.
– Dokumentarbranchen er kendt for at være en branche, der ser kritisk og analytisk på den samtid, som den er en del af, så derfor syntes jeg, at det er fuldstændig afgørende, at den er til stede i diskussionen.
Læs også: Filmfestival giver indblik i et særligt folk uden nationalstat
Kunst og kultur spiller en rolle i politiske diskussioner
Tine Fischer håber, at festivalens fokus på seksuelle krænkelser og kvinders kamp mod magtstrukturer og undertrykkelseskulturer, kan være med til at forstærke den allerede eksisterende dialog omkring disse emner. Derudover mener hun, at visningen af TV2s dokumentarfilm, bidrager til at pege på problematikken med en historisk dansk kontekst, noget hun anser som meget vigtigt.
– Jeg tror, at kunst og kultur har en kæmpestor rolle at spille i forhold til de store sociale og politiske diskussioner. Nogen vil måske sige, at hele #metoo- bevægelsen handler om ofre – og det gør den jo – men for mig, handler den mest om et enormt aktivt engagement, hvor nogen tager hånd om de ting, der ikke er blevet italesat før.
Sådan gjorde vi: Journalisten blev inspireret til at skrive en artikel omkring CPH:DOX’s fokus på #Metoo, efter at have hørt Tine Fischers tale til åbningsgallaen forleden. Kilderne er kontaktet telefonisk.