– Folk her er mega frustrerede, fordi de føler, at det internationale samfund har glemt dem, fortæller Sarah Louise Madsen, der befinder sig i Hebron på Vestbredden, hvor hun har boet og arbejdet som praktikant for dansk organisation siden januar i år.
Fredag markerede palæstinensere ”Land Day” med store demonstrationer i Jerusalem, Hebron, Ramallah, Gaza og med flere sympatidemonstrationer over hele verden. Land Day er årsdagen for israelske sikkerhedsstyrkers drab på seks palæstinensere den 30. marts 1976, da deres hjem blev ryddet for at gøre plads til israelske bosættelser.
Voldsommere i år
Men det er ikke kun begivenhederne i 1976, der har fået palæstinenserne på gaden. Det er de stadige bosættelser og medfølgende sikkerhedsstyrker, der har ageret meget brutalt over for de palæstinensere, der har deres hjem i området.
– De palæstinensere, jeg kender, som var på gaden fredag, var det ikke så meget på grund af begivenhederne i 1976. De er ude på grund af de konfiskeringer af land, der stadig sker hver dag i dag, siger Sarah Louise Madsen fra Hebron.
Sarah Louise Madsen fortæller også, at i Hebron, hvor hun bor har den israelske såkaldte Golani brigade har været i nogle måneder, og at de er meget brutale i deres fremgangsmåder – fx har palæstinensere uden varsel været udsat for natlige husransagelser og brigaden har arresteret børn og holdt dem i flere dage.
– Det har været nogle traumatiske uger med daglige beslaglæggelser af land og rydninger af familiehuse i Hebron omegn, siger Sarah Louise Madsen.
Det arabiske nyhedssite aljazeera.com skriver, at mindst 23 palæstinensere er kommet til skade under demonstrationerne nær Østjerusalem, og det vurderes også herfra, at dette års Land Day demonstrationer er voldsommere og mere omfattende end tidligere år.
Kun snak i FN
Amnesty har advaret de israelske myndigheder mod at bruge rigtig ammunition mod de demonstrerende, men det til trods blev en palæstinensisk mand dræbt af skud under demonstrationerne i Gaza, skriver det palæstinensiske nyhedsbureau, Ma’an News.
Sammenstødene med de israelske myndigheder er en del af den årlige begivenhed og har langt fra afholdt folk, især unge, fra at demonstrere.
– Folk har set frem til i dag, hvor der bliver der givet luft for frustrationer, der har vokset sig større og større i lang tid, forræller Sarah Louise Madsen.
Det er også det seneste års forgæves arbejde for anerkendelse af Palæstina som stat i FN, som i efteråret resulterede med et medlemskab af UNESCO, hvilket var mindrte end man havde håbet på, der har pustet til frustrationerne og tændt den ild, der har fået palæstinenserne på gaden.
– Folk føler, at der kun bliver snakket og snakket i FN – men intet bliver gjort, siger Sarah Louise Madsen.