Konflikten raser igen i Israel

I Hebron er det israelske militær massivt til stede. Foto:palsolidarity.org
I Hebron er det israelske militær massivt til stede. Foto:palsolidarity.org.

– Der er stort set folk, der bliver slået ihjel dagligt. Det har jeg ikke oplevet før.

Sådan siger Yonatan Ungermann Goldshtein om den nuværende situation i Israel. Han oplever, at konflikten mellem israelere og palæstinensere igen er blevet optrappet over de seneste måneder. De seneste år har han ofte været i Israel, og siden august i år har han boet i byen Hebron på den sydlige del af Vestbredden. Her har han hørt mange historier om, hvordan palæstinensere bliver skudt af israelsk militær.

Yonatan Ungermann Goldshtein er i Israel for at studere arabisk. Desuden har han været aktiv i organisationen Palæstina Fredsvagter, som er en ikkevoldelig organisation, der kæmper imod undertrykkelse af palæstinensere i Israel.

Øjenvidne: Ung palæstinenser skudt i ryggen
Onsdag d. 28. oktober blev en ung palæstinensisk mand dræbt lige ude foran fredsvagternes lejlighed i Hebron, hvor Yonatan Ungermann Goldshtein befandt sig. Alle i lejligheden kastede sig ned på gulvet, da der lød en høj lyd fra et maskingevær. En af de andre fredsvagter kiggede ud af vinduet, da episoden skete, og fortalte de andre i lejligheden, hvad han så.

Han var lige blevet kropsvisiteret og undersøgt af soldaterne, som valgte at lade ham gå. Da han efterfølgende går væk, skyder de ham i ryggen
Yonatan Ungermann Goldshtein, Palæstina Fredsvagt

– En mand kommer gående hen af vejen. Da en soldat råber efter ham, løfter den unge palæstinenser sine hænder og viser åbne håndflader. Altså for at vise, at han ikke har nogle våben. Lige efter bliver han skudt i ryggen af de israelske soldater, gengiver Yonatan Ungermann Goldshtein, der efterfølgende selv ser den unge palæstinenser ligge død på gaden.

Læs også: Fredsaktivist: Alarm-armbånd ville give tryghed

Han undrer sig over, at der ikke havde været nogle tegn på optøjer, inden den unge mand blev dræbt.

– Han var lige blevet kropsvisiteret og undersøgt af soldaterne, som valgte at lade ham gå. Da han efterfølgende går væk, skyder de ham i ryggen, siger han.

Ovenstående oplevelser får Yonatan Ungermann Goldshtein til at kalde det for et ”ligegyldigt mord”, og han kan ikke forstå, hvad den unge palæstinensiske mand gjorde galt i situationen.

Israelerne bruger en ”skyd først og spørg bagefter”-taktik

Hvad er Israel-Palæstina-Konflikten?

Det er en konflikt, som har det historiske område Palæstina i centrum. Problemet er, at to forskellige folk – jøderne og palæstinenserne – kræver suverænitet over og historisk og religiøst begrundet ret til området. Konflikten har medført en række krige, som ikke kun har involveret de to folk, men som også har inddraget en række arabiske lande i regionen samt det internationale samfund, blandt andet repræsenteret ved FN.

Kilde: Faktalink

Lektor ved institut for Kultur og Identitet på Roskilde Universitet og cand.mag. i hebraisk og mellemøststudier Jakob Egholm Feldt bekræfter, at konflikten i Israel er blusset op igen, og at israelske soldater skyder palæstinensere. Han ser drabene som en reaktion på, at palæstinensere har angrebet både civile og militante israelere med knive.

– Israelsk politi har åbenbart valgt at svare igen med meget voldsom voldsanvendelse. Når en person har angrebet nogle med kniv, så er det sædvanlige svar, at politiet skyder dem, siger han.

Om alle de dræbte palæstinensere er knivstikkere, er dog svært at svare på.

– Det virker som om, at israelerne bruger en ”skyd først og spørg bagefter”-taktik. De omkomne kommer ikke forbi en retssag eller lignende. Der bliver også skudt palæstinensere, der har været med i demonstrationer, og folk der i det hele taget er kommet for tæt på, siger Jakob Egholm Feldt.

Den palæstinensiske propaganda-maskine er det egentlige problem

Næstformand i Dansk Zionistforbund, Jonatan Møller Sousa, peger på, at israelerne begår skuddrabene i selvforsvar for at beskytte sig mod de palæstinensiske knivstikkere, som han betegner som “terrorister”.

Der bliver hele tiden prædiket had og vold mod Israel og jøder. Derfor er det ret let at tænde ild til sådan en voldskampagne, som vi nu ser
Jonatan Møller Sousa, næstformand i Dansk Zionistforbund

– Alle i Israel har værnepligt og får derigennem skydetræning. Derfor har vi set et par tilfælde, hvor en palæstinensisk terrorist, der forsøger at myrde en uskyldig israeler, er blevet skudt, siger han.

Læs også: Den oversete trussel vokser

Problemet er ikke det israelske militær, men i stedet de palæstinensiske knivstikkere, mener Jonatan Møller Sousa. Og han mener, at palæstinensiske imamer, skoler og medier fungerer som en propaganda-maskine mod israelerne.

– Der bliver hele tiden prædiket had og vold mod Israel og jøder. Derfor er det ret let at tænde ild til sådan en voldskampagne, som vi nu ser, mener han.

Der mangler visioner for, hvordan man løser situationen

Hvordan den tilspidsede situation kommer til at udvikle sig, er svært at sige på nuværende tidspunkt. Lektor Jakob Egholm Feldt vurderer dog, at der godt kan gå lidt tid, før situationen igen falder til ro:

– Det virker ikke som om, at hverken israelske eller palæstinensiske politikere har en vision for, hvordan tingene skal udvikle sig. Så jeg tror desværre, at den her tilstand fortsætter et stykke tid endnu