Danskere råber op: Find de forsvundne unge i Mexico

De fremmødte havde lavet skilte på dansk, engelsk og spansk med budskabet om deres støtte til de savnede mexicanere.Foto: Internationalt Forum
De fremmødtes sympati med de savnede, mexicanske studerende står skrevet både på dansk, engelsk og spansk.
Foto: Internationalt Forum

9.648 kilometer fra grå skyer og myldretidstrafik i København, ligger den mexicanske by Iguala. På trods af den uoverkommelige afstand, er det lykkedes sympati og vrede at krydse det Nordatlantiske Ocean og nå til Danmark. Det var 15 personers budskab, da de den 8. oktober troppede op foran den mexicanske ambassade i København.

I Iguala meldes 43 studerende nemlig savnet, efter de deltog i en demonstration, hvor politiet åbnede ild, skød seks af de unge og tog et uvist antal i deres varetægt. Man forventer at have fundet ca. 20 af dem i en massegrav tæt på Iguala. 22 politibetjente og fire personer relateret til narkokriminalitet samt byens borgmester er hovedmistænkte i sagen.

Sagen viser, at politiet samarbejder intenst med kriminelle grupper 

Niels Lindvig, journalist og Sydamerika-ekspert

Vil sætte fokus på sagen

Niels Lindvig, journalist med fokus på bl.a. Sydamerika, forklarer, at sagen vækker opsigt af to grunde: dels fordi det er opsigtsvækkende, at politiet skød med skarpt mod en fredelig demonstration uden kontroversielt indhold, og dels fordi sagen viser, at politiet samarbejder intenst med de kriminelle grupper, noget man ellers troede var holdt op.

Ana Maria Mendez er en af initiativtagerne til begivenheden, der også afholdes i blandt andet Berlin, London og Barcelona. Hun mener, at det er vigtigt at sætte fokus på sagen i Mexico og håber, at de fremmødte kan øge opmærksomheden omkring situationen i Mexico og borgernes kamp mod det korrupte system. Hun håber desuden at nå nogle mexicanske medier.

– Vi er her i dag for at vise vores støtte og solidaritet med de savnede studerende og for at vise, at vi tager afstand fra den måde det mexicanske system fungerer på, siger hun med et skilt i hånden, hun selv har lavet til anledningen. Det illustrerer de tragiske ligheder mellem den aktuelle sag og studenteroprøret i 1968 i Mexico, der blev brutalt undertrykt og kostede mange studerende livet.

Læs også: Mexico mass grave: Officials seek to identify bodiesher

Ana Maria Mendez er halv mexicaner og går på Christianshavns Gymnasium. Hun er en del af Mexicogruppen i solidaritetsorganisationen Internationalt Forum, der tog initiativ til arrangementet.

Jeg tror ikke, man kan ændre situationen i Mexico udefra. Men man kan vise sin støtte

Jose Arce Bayona, mexicaner bosiddende i Danmark
 

”Forandringer skal se indefra”

Gruppen stiller op på stribe med skilte og bannere, mens Jose Arce Bayona tager billeder. Han er opvokset i Mexico, men har siden 2012 boet i Danmark. Han ser arrangementet i dag som en symbolsk handling, der forhåbentlig kan generere større bevidsthed her i Danmark om situationen i Mexico.

– Jeg tror ikke, man kan ændre situationen i Mexico udefra. Forandringerne skal ske indefra, og på den måde er det svært at gøre noget her fra Danmark. Men man kan vise sin støtte til de studerende, og at de ikke skal tolerere, det der sker lige nu, fortæller den 22-årige på spansk.

Lejemordere tilstået drabene

Ifølge BBC News åbnede politiet ild overfor en gruppe lærerstuderende, der demonstrerede mod diskrimination af lærere fra landet. Seks studerende blev dræbt af skud og efterfølgende blev 57 meldt savnet. Siden da er flere dukket op, men 43 unge meldes stadig savnet.

Efter et anonymt tip har man i området fundet flere massegrave med forkullede lig. DNA-prøver vil vise, om der er tale om nogle af de lærerstuderende. Ifølge Niels Lindvig er 22 politibetjente stadig anholdt, hvoraf nogle har tilstået, og byens borgmester, som tidligere har været sat i forbindelse med mord på politiske aktivister, er eftersøgt.

Læs også: Mexico: Lejemordere indrømmer drab på 17 lærerstuderende

Jose Arce Bayona, deltager i sympatimanifestationen, har fulgt sagen og mener, at ansvaret for massemordene skal findes højere oppe i det politiske system. Han fortæller, at regeringen længe har ønsket at lukke skolen, og at det var sket, hvis ikke det havde været for de studerende. Den unge mexicaner kan selv sætte sig i de forsvundnes sted.

– Jeg er her i dag, fordi jeg er ligesom dem, siger Jose Arce Bayona, der studerer Geografi og Kultur- og Sprogmødestudier på Roskilde Universitet.

Forbipasserende tilslutter sig

Billederne er taget, blæsten tager til og mængden tynder ud. Et par deltagere hænger deres skilte med ord som ’retfærdighed nu’ op på ambassadens vægge, før de bryder op. En mand kører forbi på cykel og stopper op og spørger ind til eventet.

Raúl Marroquin er mexicaner og har boet i Danmark siden 2008. Han har en kone og to børn og forsker på KU. Han fortæller, at han længe ledt efter et organiseret forum, hvor han kan være med til at sætte fokus på situationen i Mexico. Han og Ana Maria Mendez udveksler numre, før han tager til dansk og hun tager hjem til lektierne.