Nyåbnet skole lukker ned igen: »Lige pludselig står man i en situation, hvor der ikke er nødpasning. Hvad skal man gøre?«

SU
Læringshuset i Høje Taastrup Kommune åbnede dørene op for første gang torsdags i sidste uge. Præcis en uge efter lukker Styrelsen for Patientsikkerhed indskolingen ned på grund af et stort smitteudbrud blandt børnene. Foto: Morten Bay Knudsen

Mandag aften d. 8. november klokken 18.15 tikker en mail ind hos Tina Thorning Dahl Nelth på 33 år, som har en datter i 0. E i Læringshuset. I mailen står der, at hun ikke må sende sin datter i skole dagen efter, og at der heller ikke bliver tilbudt nødpasning før om fredagen.

Efter påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed har Læringshuset nemlig været nødsaget til at lukke ned for indskolingen midlertidigt indtil den 16. november. Det er sket efter et større smitteudbrud blandt de 300 børn i 0.–3. klasse fordelt på i alt 15. klasser.

Tina Thorning Dahl Nelth arbejder til daglig som social– og sundhedsassistent i hjemmeplejen i Høje Taastrup Kommune. I den forbindelse oplever hun en følelse af bekymring over, at smittetallet stiger.

– Jeg er ikke frustreret over, at skolen sender den mail ud. Jeg er frustreret over, at corona-situationen i Danmark er blusset op igen. Min chef kan ikke bare lade mig blive hjemme, for så står tyve af mine kollegaer og mangler en hånd. Desuden har vi også et ansvar over for borgerne, siger Tina Thorning Dahl Nelth, der udover at skulle sørge for at få sin datter passet også skal tænke over, at hun varetager et samfundskritisk arbejde.

Læs også: Hurra: Elevers lejrskole reddet af særlig coronapulje

Smitten overføres uden symptomer hos voksne

Det er formentlig skolens vikarer og SFO-medarbejdere, der har haft smitten med. Smitten er blevet opdaget for sent, fordi de ikke havde symptomer på covid-19.

Skoleleder for skolen i Læringshuset, Casper Madsen, siger, at der dog ikke er noget, som tyder på, at resten af skolen skal lukkes ned i nærmeste fremtid.

– Det er selvfølgelig svært at spå om. Tingene udvikler sig dag for dag med kort varsel. Jeg satser på, at vi kan komme videre herfra. Vi følger altid de retningslinjer, der kommer fra sundhedsmyndighederne, siger han.

Vestegnens kommuner oplever højt smittetryk

Smitten stiger i Høje Taastrup. Det samme sker i de omkringliggende kommuner. Her ses antallet af nye smittede børn i alderen 6-11 år de seneste 7 dage.

  • Egedal Kommune: 72 tilfælde
  • Brøndby Kommune: 68 tilfælde
  • Greve Kommune: 63 tilfælde
  • Albertslund Kommune: 29 tilfælde
  • Ishøj Kommune: 13 tilfælde

Kilde: Statens Serum Institut

Statens Serum Institut oplyser, at 64 børn i alderen 6 til 11 år er den seneste uge blevet smittet med Covid-19 i Høje Taastrup Kommune.

På landsplan udbryder smitten også på ny, og Læringshuset i Høje Taastrup er blot en af flere skoler, der er blevet påbudt at sende en del af deres elever hjem.

Ingen nødpasning før fredag

Mødre og fædre til hjemsendte børn, som har et arbejde i dagligdagen, kan have svært ved at få deres børn passet med kort varsel.

– Det er selvfølgeligt ærgerligt, at ens børn bliver sendt hjem. Men det er også frustrerende, at man får en besked aftenen før, hvor man lige pludselig står i en situation, hvor der ikke er nødpasning, og hvor man ikke må sende sit barn i skole. Hvad skal man gøre?, spørger Tina Thorning Dahl Nelth.

Skoleder, Casper Madsen, forklarer, at de siden den pludselige nedlukning har haft problemer med personalekapaciteten.

– Vi har pligt til at tilbyde nødpasning så hurtigt som muligt, men vi har også været hårdt ramt på personalesiden, siger han og beklager ulejligheden for de mange børnefamilier.

Ny skole lukker

Læringshuset lukkede officielt dørene op for skolens elever den 4. november. Skolen lægger vægt på blandt andet innovation og har derfor skiftet de traditionelle klasseværelser ud med store og åbne rum, hvor læringsfilosofien er projektbaseret.

Derfor er det også med irritation, at man blot efter en uge må lukke dørene igen.

– Uanset hvor innovativ eller kreativ man er i sin skoletænkning, så tror jeg, at alle lærere og skoleledere synes, at corona er irriterende. Vi kan bedst lide, at børnene kan være sammen og lære og lege sammen. Mange af de restriktioner vi har set tidligere, har ikke været særligt børnevenlige. To meter til nærmeste kammerat er selvfølgelig ikke optimalt set fra et pædagogisk synspunkt, siger skolelederen.

Sådan gjorde vi: Journalisten fik idéen om at følge corona-situationen ude på skolerne af en kollega. Samme dag skrev Styrelsen for Patientsikkerhed på Twitter, at Læringshuset lukkede ned. Hun fandt sin erfaringskilde på Facebook. Begge kilder blev interviewet telefonisk.