De unge vil være bonderøve

På Landsbrugsskolerne melder man om rekordstor stigning i antallet af elever

På Landsbrugsskolerne melder man om rekordstor stigning i antallet af elever

Traktorræs. Gylletanke og hestepærer. Det er det, de unge vil have. Det er nemlig blevet populært at uddanne sig til landmand. 

På Landbrugsskolerne har man de seneste to år oplevet en massiv fremgang på hele 28 procent i elevantallet. 

I 2009 var 1.295 elever i færd med at uddanne sig til landmand, mens tallet er steget til 1.665 elever i foråret 2011. Det viser en ny opgørelse fra Danske Landbrugsskoler. 

Dyr og planter er hot

Hos Danske Landbrugsskoler mener man, at det høje elevtal skyldes, at unge mennesker i stigende grad har fået øjnene op for fordelene ved at være landmand. 

»Vi oplever, at flere og flere kommer til os, fordi der er så mange mulighederne i  vores fag. Her kan du både komme til at arbejde med dyr, planter, maskiner og økonomi,« siger Flemming Madsen, der er sekretariatsleder hos Danske Landbrugsskoler. 

Mulighedernes fag

For den 23-årige landbrugselev Jens Peter Lübeck var det muligheden for at arbejde i naturen, der fik ham til at vælge faget. 

»Jeg har altid vidst, at jeg ville arbejde med landbrug, fordi jeg elsker at arbejde med planter og dyr. Og så var det alle fagets mange muligheder, der trak i mig, « siger Jens Peter Lübeck. 

Hård branche

Samtidig peger Flemming Madsen fra Danske Landbrugsskoler på, at elev-boomet skyldes, at eleverne er sikret en praktikplads, hvis de gerne vil være landmand. 

»Man skal ikke glemme, at vi er en af de eneste erhvervsbrancher, der faktisk kan tilbyde praktikpladser til alle. Der er jo rigtig mange andre brancher, der slås med ikke at kunne tilbyde deres elever en læreplads,« siger Flemming Madsen.  

Landbrugsstuderende Jens Peter Lübeck mener, at en af grundene til, at det er blevet så populært at være landmand er, at branchens ry har ændret karakter de seneste år.

»Engang troede man, at det med at være landmand, det var skide nemt. Men det er det ikke. Det er en af de hårdeste brancher, og det ved folk. Vi har oplevet, at der er kommet meget respekt omkring faget de seneste par år,« siger Jens Peter Lübeck.