“Der er en helt særlig nærhed med lokalsamfundet”: Bazar trodser butiksdød

En kunde er på vej ind i Nordsjællands nyåbnede Bazar i Birkerød. Foto: Augustine Pardorf-Petersen.

Tørrede eksotiske frugter, alverdens nødder, friskbagt brød, farvestrålende frugt og lækre delikatesser fra Mellemøsten.

Dét syn møder en, når man træder ind i Nordsjællands Bazar, der netop er åbnet.

Åbningen sker på trods af, at særligt Nordkøbenhavns kommuner er hårdt ramt af butiksdød, viser en en undersøgelse fra SMVdanmark. Butiksdøden ses også i Birkerøds hovedgade.

Men på trods af den markante nedgang, er der måske alligevel håb for de fysiske lokale butikker. I hvert fald møder man glade kunder hos den nyåbnede Bazar, hvor kunderne flokkes i butikken.

En af dem, der benytter sig af de lokale butikker i Birkerød Kommune, er Kristina Andersen.

Hun vægter lokalsamfundet højt, og hun ønsker at støtte butikkerne i Birkerød. Derfor tilvælger hun de lokale butikker, fremfor alternative netbutikker, når hun skal handle ind.

– Jeg elsker, at de fysiske butikker tilbyder en helt særlig nærhed med lokalsamfundet og produkterne, de sælger. Det giver mig mulighed for, at jeg kan vurdere og opleve produkterne inden køb. Det vægter jeg højt, da jeg flere gange er blevet skuffet, når jeg har handlet dagligvarer over nettet, siger Kristina Andersen, kunde i Nordsjællands Bazar.

– Jeg elsker, at de fysiske butikker tilbyder en helt særlig nærhed med lokalsamfundet og produkterne, de sælger
Kristina Andersen, kunde i Nordsjællands Bazar

Denne tankegang kan seniorforsker hos SMVdanmark, Thomas Gress, genkende.

Ændring i antallet af forretninger pr. 1.000 indbyggere, 2012-2022

  • Hørsholm, -16, 7 %
  • Gentofte, -19,5 %
  • Furesø, -26,8 %
  • Rudersdal, -32%
  • Lyngby-Taarbæk, -33,3 %

Tallene viser, hvor mange butikker der er lukket ned i udvalgte kommuner udregnet i procent pr. 1.000 indbyggere.

Kilde: SMVdanmark.dk

– Statistik viser, at den fysiske interaktion med produkterne er meget vigtig for kunderne. Det er noget af det, som de fysiske lokale butikker kan tilbyde i modsætning til netplatforme, siger han.

Glade kunder er vejen frem

Ifølge Ibrahim, der arbejder i den nye bazar, er han slet ikke i tvivl om, hvad målet med butikken er eller taktikken til at skabe stamkunder.

– Vi ønsker at skabe glade kunder. Det er vores eneste formål med butikken. Det gavner både kunderne og dermed også vores forretning, når de har lyst til at komme igen, siger Ibrahim, medarbejder i Nordsjællands Bazar.

Læs også Butik lokker kunder på Instagram: »Det er den eneste måde, vi kan holde næsen oven vande«

Det er en god taktik, vurderer seniorøkonom hos SMVdanmark, Thomas Gress.

Ifølge ham er det afgørende, at butikkerne kan tilbyde noget ekstra enten i form at nicheprodukter, service eller pris.

– Forbrugerne præsenteres for et stigende antal alternative muligheder i form af netplatforme, hvor man typisk kan købe de samme produkter til en langt billigere pris. Derfor er det vigtigt, at de lokale butikker kan tilbyde noget ekstra, heraf give kunderne en særlig oplevelse eller følelse, siger Thomas Gress.

– Det vigtigt, at de lokale butikker kan tilbyde noget ekstra, heraf give kunderne en særlig oplevelse eller følelse.
Thomas Gress, seniorøkonom hos SMVdanmark.

Geografisk placering er afgørende for butiksdød

Resultaterne fra en analyse, lavet af den danske hovederhvervsorganisation SMVdanmark, der arbejder med at forbedre vilkår for danske virksomheder, viser, at Danmark har mistet mere end 3.700 butikker i perioden 2012-2022.

I samme periode gælder det for Rudersdal Kommune, at der er sket en ændring på -32% i antallet af forretninger pr. 1000 indbygger. Det betyder, at Rudersdal Kommune er én af de hårdest ramte kommuner i landet.

Thomas Gress mener, der er flere årsager til, hvorfor særligt Nordkøbenhavns kommuner er særligt hårdt ramt, når det handler om butiksdød og lukning af forretninger.

– Jeg tror i høj grad det handler om, at det er en kommune, der geografisk ligger tæt på Storkøbenhavn, hvor der er mange andre attraktive butikker og indkøbscentre. Det betyder, at de alternative lokale fysiske butikker oplever en stor konkurrence om kunderne modsat f.eks. de danske øer, hvor de er væsentlig færre muligheder, siger seniorøkonom hos SMVdanmark, Thomas Gress.

Læs også Frygten for butiksdød har endelig sluppet Glostrup Shoppingcenter

 

Endnu et eksempel på en af de mange butikker i Birkerød hovedgade, der er lukket.
Foto: Augustine Pardorf-Petersen

Forbrugernes handlemønstre er afgørende for butiksdøden

Hvordan fremtiden ser ud for den nyåbnede Bazar, er ikke til at vide, og hvis man spørger Thomas Gress, kan det gå begge veje.

Han mener, at fremtidens lokalsamfund har en indflydelse på butiksdøden. Derfor er det vigtigt for en butiks overlevelse, at kunderne støtter økonomisk, og at de tilvælger dem fremfor konkurrerende netplatforme.

– Det er vigtigt at støtte op om de lokale butikker, da det er vejen frem, hvis vi skal ændre tendensen med butiksdød. Jeg tror desværre, at vi i fremtidens vil opleve at tendensen vil fortsætte. Det skyldes, at vi kan forvente, at der fortsat vil komme flere alternative og attraktive netplatforme, siger Thomas Gress.

Sådan gjorde vi: Nyheden er lavet på baggrund af et Facebook-opslag, hvor en privatperson omtaler den nyåbnede Bazar. Derefter tog jeg ud til bazaren, hvor jeg lavede interviews med en medarbejder og en kunde. Bagefter fandt jeg en analyse lavet af SMVdanmark, der omhandler faldet af butikker i landets kommuner. Jeg kontaktede økonomen, der havde lavet analysen, og fik lavet et telefoninterview, hvor han uddyber og forklare undersøgelsens resultater og de bagvedliggende tendenser og mønstre.

Leave a Reply

Your email address will not be published.