Frygten for butiksdød har endelig sluppet Glostrup Shoppingcenter

Butikkerne i Glostrup Shoppingcenter har været mennesketomme i flere måneder, men nu er der gang i handlen igen.
Foto: Ida Thesbjerg

Mennesketomme storcentre, butiksdød og konkurser var nogle af bekymringerne, da stramme restriktioner lukkede landets storcentre i tre måneder længere end øvrige forretninger.

Det gik blandt andet udover julehandlen i 2020, og det fik både eksperter i detailhandel og brancheorganisationen Dansk Detail til at spå om, at det ville koste storcentrene dyrt. I Glostrup Shoppingcenter frygtede ledelsen, at kunderne ville forlade centret permanent.

Men et år efter genåbningen den  21. april 2021 er der masser af besøgende i Glostrup Shoppingcenter.

– Spisestederne tog noget tid før de kom i gang, fordi folk simpelthen valgte ikke at spise ude, men det skal jeg da lige love for har ændret sig. Det er faktisk dem, der har det bedst nu, siger Morten Nyholm, der er Center Manager i Glostrup Shoppingcenter.

Selvom der var frygt for, at nedlukningerne ville betyde, at flere butikker måtte dreje nøglen om, er Glostrup Shoppingcenter nu ved at nå den samme omsætninger, som den der var inden pandemien.

– Det vi ser er, at vi lige så stille bevæger os tilbage mod det niveau, der var før Corona i 2019, og lige så stille begynder vi at være der, fortæller Morten Nyholm.

Hos Restaurant Siesta i Glostrup Shoppingcenter skaber de mange sultne gæster travlhed, men restauranten var bange for, at de ikke ville vende tilbage efter nedlukningen.

– Mange af vores kunder er ældre, så vi har været bange for, at de ikke har turdet komme, fortæller tjener på Restaurant Siesta Eda Hakbeilen.

Læs også: Jubel efter genåbningsplan: 250 gæster har allerede bestilt bord i Pias restaurant

Købelystne borgere og hjælpepakker
Ifølge Morten Nyholm har hjælpepakkerne været en afgørende faktor for butikkernes overlevelse. Men også borgerne i Glostrup, som har været klar med pengepungen efter genåbningerne af storcenteret, har medvirket til den vellykkede genåbning.

– Efter begge nedlukninger har der været en lyst til at gå ud og shoppe, som har været stor begge gange, siger han.

Oversigt over nedlukninger og genåbninger af butikslivet:

– 18. marts 2020: Nedlukning af butikkerne uden for og i storcentrene
– 11. maj 2020: Genåbning af hele detailhandlen
– 17. december: Storcentrene lukkes ned igen
– 25. december: Resten af detailhandlen lukkes ned
– 1. marts 2021: Butikkerne uden for storcentrene genåbner
– 21. april 2021: Alle storcentre åbnes
– 21. april 2022: Glostrup Shoppingcenter melder, at de er tilbage til det normale niveau et år efter den sidste nedlukning.

Kilde: Tv2Nord.dk

Bekymringer for storcentrene
Da storcentrene lukkede, og der blev kigget ind i krystalkuglen, var spådommen ikke lys. Ifølge Danske Shoppingcentre, der driver seks centre i Jylland, tre på Sjælland og ni centre i Storkøbenhavn, heriblandt Glostrup Shoppingcenter, kunne nedlukningerne betyde konkurser og tabte arbejdspladser.

I forhold til andre fysiske forretninger har butikkerne i centrene været ekstra hårdt ramt af nedlukninger på grund af de særlige indendørs pladskrav. Imens butikkerne i centrene stod aflåste, kunne butikker i gågaderne holde åbent.

De mindre centre på under 15.000 kvadratmeter kunne åbne den 13. april 2021, hvor de største centre måtte vente til den 21. april. Glostrup Shoppingcenter er 20.000 kvadratmeter, hvilke betyder, at centret var blandt dem, der åbnede sidst.

Sådan gjorde vi: Idéen til denne artikel udspringer af journalistens undren over, hvordan det er gået storcentrene et år efter den den sidste genåbning.