»Der var mor-fri zone hjemme hos mig«

Joel Hoffmeier
25-årige Joel Hoffmeier er opvokset hos sin far i Espergærde og er lige startet på pædagoguddannelsen i København.

– Min far havde overskud og penge og min mor havde temperament. Jeg tror også, det var en af årsagerne til, at de gik fra hinanden. Det var helt naturligt, at min far tog over. Og jeg sagde til min far, at jeg ikke brød mig om at være hos min mor. På trods af, at vi er virkelig forskellige, min mor og jeg, så ligner jeg hende også på mange punkter. Men i mit forhold til min mor, har jeg altid følt, at jeg skulle være den voksne.

Der er sket i fremgang i antallet af børn som Joel Hoffmeier. Børn der vokser op hos faderen i stedet for moderen. Ifølge tal fra Danmarks Statistik er 50 procent flere enlige fædre i dag, end de var i år 2000. Eksperter siger, at ligestilling blandt andre er en af årsagerne.

Opdraget af mand til mand

Joels far har udfyldt en stor del af forældrerollen, og selvom han har et godt forhold til sin far, så kan han som voksen alligevel godt se, at han har manglet den kvindelige dimension i sin opvækst. Han synes selv, at er er mange ting ved piger, han har svært ved. Det kan være helt basale hverdagsting som at gå ud og handle sammen.

Min far og jeg har et godt forhold, men der har helt sikkert været mange komplikationer i at have været alenefar
Joel Hoffmeier, opvokset hos sin far

– Når hun står alt for lang tid i supermarkedet og kigger på varer, og jeg tænker, det kunne hun sgu ha’ skrevet ned hjemmefra. Men jeg har jo aldrig været ude og handle med min mor.

Den mandlige indflydelse i Joels opvækst har præget ham. Men faderen nåede til et punkt, hvor han indså, at man bliver nødt til at tale om tingene. Og ikke altid være så skråsikker, siger Joel.

Læs også: Færre teenagere bor med begge forældre

Velstand og ligestilling

Per Schultz Jørgensen er familieforsker og medforfatter til en rapport om enlige forsørgere. Han udtaler til Kristeligt Dagblad, at antallet af enlige forældre generelt er steget. Årsagen er blandt andet velstanden i samfundet, og det resulterer i, at det er blevet økonomisk lettere for forældre at være eneforsørgere.

Og det kan Joel godt genkende fra sin egen opvækst hos sin far. Hans far havde økonomisk overskud til at tage sig af to børn, noget hans mor manglede. Og også selvom Joels far ikke havde overskuddet, så lod han som om, at han havde det alligevel.

Min mor er mere materialistisk. Udadtil havde hun materialistisk overskud, men i virkeligheden havde hun mentalt underskud. Hvis jeg havde boet hos min mor, så havde jeg taget coke og spillet fodbold.
Joel Hoffmeier, vokset op hos sin far

– Jeg har set min far være stærk i sin måde at opdrage min søster og jeg på. Men jeg har også set ham gå på bistand, og arbejde som frivillig rengøringshjælp for til sidst at arbejde sig op og blive stor indenfor tv-branchen. Han har altid haft meget overskud, i det han foretog sig, siger Joel Hoffmeier.

Joel er sikker på, at hans opvækst havde været diamentralt modsat, hvis han var vokset op hos sin mor. Blandt andet fordi han fra sig fars side er opdraget med, at det er de indre værdier, der betyder noget hos det enkelt menneske.

– Min mor er mere materialistisk. Udadtil havde hun materialistisk overskud, men i virkeligheden havde hun mentalt underskud. Hvis jeg havde boet hos min mor, så havde jeg taget coke og spillet fodbold, fortæller han.

1 + 1 = ?

Joel mener, at det er meget individuelt, om man er bedre rustet i en kernefamilie med en mor og en far. For hans vedkommende var han bedre rustet med sin far alene. Han mener dog, at de fleste nok har gavn af input fra to forældre. Men han synes, at kunne mærke, at det gør stor forskel om man er mand eller kvinde.

– Jeg har altid fået at vide af min far, at jeg skulle opføre mig pænt overfor piger, men det har aldrig raget mig, fordi jeg aldrig har fået det at vide af en kvinde. Det bider mig også i røven nu, siger han.