Derfor kommer du altid for sent

Foto: Aditya Sen, Flickr
Foto: Aditya Sen, Flickr

Vi alle kender det. Vi alle har prøvet det. Dét at sove over sig. Morgenhyggen bliver i stedet erstattet af hektik, og tiden er derfor for knap til dagens vigtigste måltid, eller den obligatoriske kop kaffe.

Et utænkeligt scenarie, tænker du måske, dog ikke desto mindre en mulig realitet for selv de mest punktlige. Det er trods alt menneskeligt at fejle… en gang imellem. Konsekvent at komme for sent, er en kunst nogle har specialiseret sig i, til stor frustration for de ventende.

Det er dem der tænker:  “Jeg kan godt lige nå at…”
Stina Ørgård, Erhvervspsykolog 

Men hvorfor er punktlighed for nogle så svært? Psykologiprofessor Jeffrey Conte fra San Diego State University mener, at have en forklaring på dette.

De føler tiden anderledes

Jeffrey Conte har i sine forskningsprojekter “Human Performance” og “The effect of individual perceptions on deadlines on team performance” fundet frem til en sammenhæng mellem ens personlighedstype, og besværet i at kunne overholde mødetidspunkter. Det bunder i noget så simpelt; om du er Type A eller Type B.

– Type A – dem der er mere fast-paced, målsætningsorienteret – tenderer til at være mere punktlige. Type B, som er mere afslappede, tenderer til at komme for sent, fortæller Jeffrey Conte til The Wall Street Journal.

Læs også: Vi griner os tættere på hinanden

I Jeffrey Contes undersøgelser, som er blevet til på baggrund af 194 studerende og 185 subway operatører, er hovedkonklusionen bag Type Bs forsinkelser, at de simpelthen føler tiden anderledes.

Hvor Type A føler, at et minut er gået efter 58 sekunder, har Type B først samme fornemmelse efter 77 sekunder. I længden kan dette hurtig løbe op.

Type A:

  • Præstations- og målsætningsorienteret
  • Foretrækker at arbejde med én opgave ad gangen
  • Nøje planlægger opgaver på forhånd
  • Tager tidsfrister alvorligt
  • Er mere punktlige

Type B:

  • Har et mere afslappet forhold til tidsfrister
  • Foretrækker at arbejde med flere opgaver på samme tid
  • Har svært ved at skabe et fuldkomment overblik over deres hverdag
  • Deres hverdag er væsentligt bestemt af faktorer som intuition og emotioner
  • Kommer ofte mere for sent

Dette ræsonnement kan Stina Ørgård, uddannet psykolog og ejer af konsulenthuset Erhvervspsykologer.com, kun nikke genkendende til.

Hun fortæller, at det ofte er Type Bs forventning til at opgaver kan nås på kortere tid, der forårsager forsinkelsen.

Dette bliver uddybet med, at Type B ofte får skabt en urealistisk kalender, hvor de glemmer at medregne transporttid, pauser eller pusterum til uventede akutte opgaver. Kærligt omtalt som tidsoptimister.

– De har mange jern i ilden, og vil ikke spilde tiden på at komme for tidligt, og så sidde og vente. Ventetid er lig med spildtid. De vil ofte have foretaget sig noget lige umiddelbart inden de ankommer, og været overbevist om at det ville tage kortere tid end det gjorde, forklarer Stine Ørgård med reference til Jeffrey Contes resultater.

Hvad du kan gøre

At være Type B, kan medføre andet end sure miner fra venner og kollegaer. Stine Ørgård advarer, at er man samtidig også dårlig til at sige fra, når for mange opgaver hober sig op, kan stress være en af konsekvenserne. Det er dog muligt at modarbejde tendensen proaktivt:

–  Det kræver stor motivation, og ofte hjælp til planlægning fra andre, som ikke tilhører denne gruppe. Min er erfaring er, at de gerne vil ændre deres adfærd, men at det er svært, fordi de samtidig er optaget af mange dagsordner, som de også er motiveret for at nå, forklarer Stina Ørgård, der bygger sin viden på 23 års erfaring i lederudvikling, teambuilding, konflikthåndtering samt stressbehandling.