Som en stille kriger trænger klamydia-bakterien sig ind og ligger på lur i kroppen. Ofte gør den det så stille, at den smittede ikke lægger mærke til den, før det er for sent. Klamydia er en af de hyppigst overførte sexsygdomme, men Hillerød Kommune har med gratis selvtest forsøgt at sætte en stopper for den stille, men yderste smitsomme sygdom, og resultatet er positivt.
Hillerød Kommune kan nemlig efter flere års samarbejde med Sex & Samfund høste frugten af, at flere unge i kommunen tester sig for klamydia. I 2019 blev der bestilt 56 hjemmetest, i 2022 var tallet steget til 175. Tilbuddet gælder for unge i kommunen mellem 15 og 24 år. Hver test koster kommunen 190 kr., men det kan, ifølge kommunen, godt betale sig.
– Rent samfundsøkonomisk ved vi, at investeringen hurtigt er tjent ind, hvis bare én bliver reddet fra barnløshed, fortæller Hillerød kommunes afdelingschef for Ældre og Sundhed, Hella Obel.
Konsekvenserne ved en klamydia-infektion kan være alvorlige. I værste tilfælde kan det føre til at den smittede ikke kan få børn.
– Den høje incidens af klamydia blandt unge er rigtig skidt, ikke mindst fordi, at det giver en betydelig øget infertilitet hos kvinderne. Klamydia-infektionen kan bevirke, at æggelederne vokser sammen, hvorved der ikke kan opnås graviditet på normal vis, forklarer Bjarne Rønde Kristensen, specialeansvarlig overlæge i gynækologi og obstetrik.
Vidste du, at Klamydia er den mest udbredte kønssygdom i Danmark?
- Sundhedsstyrelsen vurderer, at ca. 50.000 danskere årligt smittes med klamydia
- Kun ca. 50 pct. af de mænd, der er smittet med klamydia og kun ca. 25 pct. af kvinderne, har symptomer på klamydia
- Ifølge Statens Serum Institut blev der i 2021 fundet 31.430 tilfælde i aldersgruppen 15-29 år
- I 2021 afsatte Danske Regioner 10 millioner kroner til at forebygge klamydiasmitte
- Sygdommen kan let behandles med antibiotika, hvis den bliver opdaget
Kilde:Sundhed.dk og SSI.
I 2019 skærpede Hillerød kommune indsatsen mod den udbredte kønssygdom. Et referat fra den 4. juni 2019 fortæller, at kommunen fik en indstilling, i forbindelse med ”Handleplan for sundhed og forebyggelse 2019-2022”, om at kommunen skulle indgå et samarbejde med Sex & Samfund.
Læs også: Halvdelen ved ikke, at de er smittet: Mycoplasma genitalium er det nye klamydia
– Det koster 190 kr. pr. test, og derudover betaler kommunen 5.250 kr. per år, til Sex & Samfund, for at være med i ordningen, siger Tilde Ellehammer Andersen, udviklingskonsulent i Ældre og Sundhed ved Hillerød kommune.
Det er pinligt at gå til lægen for at blive testet
Inden denne ordning kom op at stå, var det kun muligt at blive testet ved lægen.
– Vi ved, at mange ikke søger hjælp fordi, de synes, det er pinligt at gå til lægen, og på denne måde kan det gøres anonymt, siger Hella Obel.
Den pinlighed var også en del af byrådsmødet den 4. juni, hvor det fremgår at hele 37 pct. af de unge, der havde benyttet gratis selvtest, i andre kommuner, ikke ville være blevet testet, hvis muligheden for selvtest ikke havde været der. Udover skammen ved at teste sig ved egen læge kræver det også tid, som kan være svær at finde i en travl hverdag.
– Jeg synes, det var enormt nemt. Med mine sene arbejdstider, hvor jeg først er hjemme kl 19. Det var langt nemmere end at arrangere en lægetid, forklarer Matilde Nygaard, der benyttede sig af tilbuddet, fra Hillerød kommune, da hun var 24 år gammel.
Uden selvtest stod Hillerød kommune overfor en usynlig fjende, der med lynets hast kunne belejre kommunen, men med selvtest som våben er der nu en nem og anonym løsning, som de unge rent faktisk benytter. Hillerød kommune er selvsagt begejstret for tilbuddet, der øger de unges sundhed, og de ønsker at fortsætte med det i fremtiden.
– Ja, vi har tænkt os at fortsætte ordningen, der er ikke nogen politiske vinde, der blæser i andre retninger i hvert fald, fortæller Hella Obel.
Du kan læse mere om tilbuddet fra Sex og Samfund på deres hjemmeside.
Sådan gjorde vi: Hillerød kommune opdaterede deres hjemmeside med information om, at selvtestsystemet havde en positiv effekt. Derfra ringede jeg rundt til de ansvarlige for projektet for at få tal på omkostningerne.