Din næste kollega bliver en drone

drone i luften
Ubemandet og næsten lydløst bevæger dronen sig gennem luften.
Foto: Nicolas Halftermeyer

For få år siden var droner ikke særlig udbredt på de danske arbejdspladser, men teknologien er langsomt blevet bedre, og flere virksomheder er begyndt at inddrage droner i deres daglige arbejde. Det viser tal fra Trafik- og Byggestyrelsen.

Vi kan se, at teknologien har potentiale til meget mere

Frederik Skøt, medstifter af droner.dk.

En af de virksomheder, der inden for de to sidste år har taget dronerne til sig,  er ARKVEST – Arkæologi Vestjylland. Her har dronen gjort arbejdet lettere, siger Esben Schlosser Mauritsen, der er ansat som museumsinspektør ved Ringkøbing-Skjern Museum:

– Vi bruger den til opmåling først og fremmest. Vi tager billeder af udgravninger, bygninger og ruiner. Dronen giver os en mulighed for at tage billeder, vi ikke kunne før. Derudover bruger vi den meget til formidlingen på museet. Vores drone bliver altså primært brugt som kamera.

Droner i tal 

I 2014 var kun 53 danske virksomheder registeret på Trafik- og Byggestyrelsen liste over droneoperatører i Danmark.  I 2016 er dette tal nu 246, hvilket svarer til en stigning på godt 382 procent. Listen er sidst opgjort i slutningen af marts.

Droner er kommet for at blive

ifølge droneforskeren, Anders Le Cour- Harbo, er der flere grunde til at dronerne er blevet mere populære i erhvervslivet:

-Der er flere omstændigheder der falder sammen. Det er dels fordi teknologien er kommer så langt, at dronerne i dag er blevet ret nemme at bruge og det er dels fordi de sensorer der kommer på dronerne er blevet meget små og kompakte. Der er en proces som skal køre, som først lige er startet nu. Vi kommer til at se mange flere droner i ehvervslivet. Man kunne for eksempel sagtens forestille sig at dronerne vil kunne bruges til transport i fremtiden

Læs også: Nummerplader på droner skal øge vores sikkerhed

Hos Droner.dk, som er Danmarks største udbyder af droner, oplever man også at interessen for dronerne er blevet større:

– Vi oplever en stadig stigende efterspørgsel, der svarer til den tendens, der også opleves i USA. Vi er stadig på et tidligt stadie af udviklingen, og vi kan se, at teknologien har potentiale til meget mere en blot videoproduktion og inspektionsopgaver, som primært er det, som droner anvendes til på nuværende tidspunkt, siger Frederik Skøt, der er medstifter af droner.dk.

Han mener samtidig, at dronerne er kommet for at blive:

Fremtiden ser lovende ud. Det er et spørgsmål om tid før, at man begynder at putte andre komponenter end kameraer på dronerne og derved også får mulighed for at løse nogle helt andre typer opgaver end dem, vi ser dronerne løse i dag.

Der er regler for at flyve med drone

Trafik- og Byggestyrelsen, der står bag opgørelsen, påpeger dog, at der visse retningslinjer, man skal kende, før man anskaffer sig en drone:

– Vi har lavet informationskampagner. Derudover udsender vi stickers med til forhandlerne, som de kan sætte på de kasser med droner  de sælger, hvor reglerne står på.

Se reglerne for sikker droneflyvning på: Droneregler

Frederik Skøt mener, at det er godt, at der er fokus på sikkerhed, i takt med at dronerne er blevet mere populære:

Det er jo af sikkerhedsmæssige årsager. Trafik- og Byggestyrelsen prøver at forhindre, at der sker alvorlige ulykker, der involverer civile og indtil videre har reglerne fungeret godt. Vi har mig bekendt ikke haft nogle større ulykker i Danmark indtil nu.

Grundet den stigende interesser for droner, er de gamle regler ved at blive udfaset. Der er et nyt lovforslag om ændringen af dronereglerne til høring i folketing og de nye regler skulle gerne træde kraft i løbet af 2016.

Læs også: Danske droner skal redde truede næsehorn

Overvejer du at anskaffe dig en drone? Se, om du kan klare quizzen med fem af de mest grundlæggende regler om droneflyveri: