Drama om konfirmationen i Hørsholm: »Jeg giver mig ikke uden kamp«

De kommende konfirmander i Hørsholm Kommune kan måske se frem til at gå til konfirmationsforberedelse på et andet tidspunkt, end de seneste mange årgange har gjort. Konfirmanderne på billedet er ikke fra Hørsholm. Foto: hennasabel/Flickr

Blå mandag, bordplaner og endeløse bekymringer om det lunefulde danske forårsvejr.

Konfirmationssæsonen er lige om hjørnet, og snart skal endnu en årgang af danske unge binde en sløjfe på deres år med ugentlig konfirmationsforberedelse.  

I Hørsholm Kommune har netop konfirmationsforberedelsen vist sig at blive til lidt af en kattepine.

Efter 36 års enighed har skolerne og kirkerne i år ikke kunnet blive enige om, hvornår på dagen kommunens 8. klasser skal gå til konfirmationsforberedelse. 

Jeg giver mig ikke uden kamp, fordi det er rigtig besværligt for os.
Hans-Henrik Nissen, provst i Fredensborg Provsti

Det fremgår i et brev, som provst i Fredensborg Provsti Hans-Henrik Nissen har sendt til Byrådet i Hørsholm Kommune.

I brevet beder Hans-Henrik Nissen – på vegne af en række menigheder – “inderligt om, at kirkerne kan få lov til at fortsætte med at beholde deres morgentimer tirsdag og torsdag fra kl. 8-9.35”.

Skolernes forslag skyldes en ændring i Folkeskoleloven, der har gjort 8. klasse til den årgang i folkeskolen, der har de længste skoledage. For at forkorte skoledagen foreslår skolerne derfor en omrokering i konfirmandernes skema.

Det fremgår i dagsordenen til et møde i Børne- og Skoleudvalget den 10. april.

Kampen om morgentimerne 

Lige nu møder Hørsholm Kommunes kommende konfirmander til undervisning i kirken enten tirsdag eller torsdag morgen.  

Og det er nogle timer, der er rift om. For fra næste skoleår vil skolerne i Hørsholm have morgentimerne til deres undervisning og dermed rykke konfirmationsforberedelsen ud på eftermiddagen.

Hvor mange bliver konfirmeret?

  • Knap 250 unge blev konfirmeret i Hørsholm Kommunes tre kirker i 2024
  • På landsplan blev 64,2 % af de 13-15-årige konfirmeret i 2024
  • I 2001 blev 78,3 % af de 13-15-årige konfirmeret, og antallet af konfirmerede er faldet stødt siden

Kilde: Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter

Ifølge Louise Haslund fra Hørsholm vil det være et skift, der vil kunne mærkes. Hendes søn skal konfirmeres i år og har gået til konfirmationsforberedelse om morgenen hele skoleåret.

– Han synes, at han har mere energi og ligesom lyst til det, når han starter ud med det om morgenen, siger hun til NetAvisen efter at have spurgt sin søn om hans oplevelse med konfirmationsundervisning i morgentimerne.  

Læs mere: Københavnske unge vender ryggen til Gud

“Vi har dem kun en gang” 

Netop elevernes energi i morgentimerne er også en faktor for Hans-Henrik Nissen, der er provst i Fredensborg Provsti og sognepræst i Rungsted Sogn.  

– Alle, der underviser børn og unge, ved, at det er nogle attraktive timer at få. Fordi de har sovet og er undervisningsparate, fortæller han. 

Derfor forstår Hans-Henrik Nissen også “fuldt ud”, at skolerne gerne vil have morgentimerne til deres undervisning. Ifølge ham ville det alligevel give mening at prioritere konfirmationsforberedelsen.  

– Så vær da lidt generøse over for os. Vi har dem kun én gang om ugen i løbet af hele deres skoleforløb, siger han.  

Ændret lovgivning giver længere skoledage

Hvad står der i den ændrede Folkeskolelov?

  • Alle elever i udskolingen har forsat 35 timers undervisningstid om ugen
  • Elever i 8. klasse er nu det klassetrin, der bruger mest tid på obligatoriske fag som tysk, dansk og matematik
  • 8. klasse er den årgang, der har færrest timer til ting som klassens time og lokale initiativer fra skole til skole

Kilde: Børne- og undervisningsministeriet

Men hvorfor overhovedet ændre på en ordning, som både kirker og kommende konfirmander i Hørsholm er glade for?

Ifølge kommunens skoleforvaltningen skyldes det en ændring i folkeskoleloven fra 2024.

Det fortæller Simon Graversgaard Thomsen, der er skolekonsulent i Hørsholm Kommune.

– Det er en konsekvens af ændret lovgivning. En fastholdelse af den eksisterende aftale vil betyde en længere skoledag for alle elever i 8. klasse. Det vil derfor være op til politikerne at prioritere mellem en kort skoledag og kirkernes behov at tilbyde ydelser til kommunens øvrige borgere, skriver han i et skriftligt svar til NetAvisen.

Selvom Simon Graversgaard Thomsen forstår, hvorfor kirkerne i Hørsholm gerne vil holde fast i morgentimerne, forstiller han sig ikke, at det vil gøre “den store forskel” at rykke konfirmationsforberedelsen til om eftermiddagen.

Læs mere: 19-årig kommunalbestyrelseskandidat vil have senere mødetider i Hørsholm

Kirken fungerer ikke kun om søndagen  

Det er dog ikke kun de kommende konfirmander, der må tages hensyn til. At rykke rundt på kirkernes skema vil i Hans-Henrik Nissens øjne skabe “en masse rod for en masse mennesker”. Nemlig de mennesker, der bruger kirken i løbet af ugen.  

– Der er mange mennesker, der kun tror, at kirken fungerer om søndagen mellem klokken 10.00 – 11.00. Men det er jo en skrøne. Der er jo masser af aktivitet med møder for ældre, studiekredse, babysalmesang, mini-konfirmander og mange andre ting, fortæller han til Netavisen.  

Udover hensynet til elevernes energi vil det ifølge Hans-Henrik Nissen altså også være en logistisk udfordring for kirkerne, hvis konfirmationsforberedelsen rykkes til et senere tidspunkt.  

Læs mere: Trods politisk afskaffelse: Kirker holder fast i tradition – og skaber nye

“Jeg giver mig ikke uden kamp” 

Fordi kirkerne og skolerne ikke har kunnet finde en løsning, er det nu kommunens folkevalgte, der skal tage beslutningen om konfirmationsforberedelsens skæbne.

Det sker den 10. april på et møde i Børne- og Skoleudvalget i Hørsholm Kommune.

Og det er positivt, fortæller Simon Graversgaard Thomsen.

– Det er selvfølgelig ærgerligt, at der ikke kunne nås enighed mellem kirkerne og skolerne om placering af konfirmationsundervisning. Det er vigtigt, at der bevares et godt samarbejde mellem parterne, og derfor er det positivt, at lovgivningen tager højde for dette, og at beslutninger tages af de valgte politikere, skriver skolekonsulenten til NetAvisen.

Efter flere måneders forsøg på at finde et kompromis er der for Hans-Henrik Nissen at se heller ikke andre udveje. 

– Jeg giver mig ikke uden kamp, fordi det er rigtig besværligt for os, siger provsten. 

Sådan gjorde vi: Journalisten læste dagsordnen for et møde den 10. april 2025 i Børne- og Skoleudvalget i Hørsholm Kommune, der bl.a. indeholdte det omtalte brev. Herefter er Louise Haslund og Hans-Henrik Nissen blevet kontaktet og interviewet telefonisk. Skoleledere fra Hørsholm Kommune har stillet journalisten videre til Simon Graversgaard Nielsen, der har svaret på interviewspørgsmålene via mail.

Leave a Reply

Your email address will not be published.