DR’s nye tv-serie byder på sexet trekantsdrama

Skuespillerholdet bag 1864. På 2. række yderst til højre ses Jens Frederik Sætter-Lassen. På 1. række fra højre ses Jakob Oftebro som nr. 2 ved siden af Sarah Sofie Boussnina og Maria Tourell Søderberg
Skuespillerholdet bag “1864”. På 2. række yderst til højre ses Jens Frederik Sætter-Lassen. På 1. række fra højre er Jakob Oftebro nr. 2 ved siden af Sarah Sofie Boussnina og Maria Tourell Søderberg. Foto: Anna Hjortsø

Selvom DR’s nye dramasatsning tager udgangspunkt i en af danmarkshistoriens vigtigste begivenheder, Slaget ved Dybbøl i 1864, så er den spædet op med masser af sex og eksplosioner.

Det løftede DR sløret for på formiddagens pressemøde i Skuespilhuset. Den store dramasatsning, “1864”, bliver sendt i efteråret 2014. Tv-serien er en ménage à trois (trekantsdrama, red.), fortalte instruktør Ole Bornedal på pressemødet.

Trekantsdrama på Sydfyn

Brødrene Peter og Laust vokser op på Sydfyn i midten af 1800-tallet i et Danmark, der har vundet den 1. Slesvigske Krig. Og så er der Inge, den smukke og kloge proprietærdatter. Begge brødre bliver smaskforelsket i hende. Peter spilles af “Lærkevej”-skuespilleren Jens Frederik Sætter-Lassen. Den norske Jakob Oftebro spiller broderen Laust og den skønne Inge spilles af Marie Tourell Søderberg, som til sommer er at se i filmen “Spies & Glistrup”.

Brødrene Peter og Laust vokser op på Sydfyn i midten af 1800-tallet i et Danmark, der har vundet den 1. Slesvigske Krig. Og så er der Inge, den smukke og kloge proprietærdatter. Begge brødre bliver smaskforelsket i hende. Peter spilles af “Lærkevej”-skuespilleren Jens Frederik Sætter-Lassen. Den norske Jakob Oftebro spiller broderen Laust og den skønne Inge spilles af Marie Tourell Søderberg, som til sommer er at se i filmen “Spies & Glistrup”.

Spirende seksualitet

Tv-serien er frit baseret på Tom Buk-Swientys to populære bøger “Slagtebænk Dybbøl” og “Dommedag Als”.

Læs også: Historisk drama vinder Berlingskes Bogpris

– Verden er uskyldig, smuk, fuld af kærlighed, glæde og varm luft. Historien svinger mellem den spirende følelse af kærlighed og intensitet til de værste eksplosioner og krig, jern og ild – som Bismarck sagde, uddyber Ole Bornedal.

Brødrene tager til Dybbøl for at kæmpe i den 2. Slesvigske Krig mod Preussen og Østrig. En krig Danmark som bekendt tabte i 1864. Inge tager efterfølgende af sted for at fortælle dem noget. Hvad det er, må man endnu vente på, sagde Ole Bornedal smilende.

– Det handler om den spirende seksualitet og om slangen i det her paradis, som vi ved sex er, sagde Ole Bornedal, hvilket affødte latter hos de tilstedeværende.

Det handler om den spirende seksualitet og om slangen i det her paradis, som vi ved sex er
– Instruktør Ole Bornedal

Historien om de tre unge bliver fundet 150 år senere af den 17-årige Claudia i år 2014. Claudia spilles af “Lærkevej”-skuespilleren Sarah Sofie Boussnina. Inge har heldigvis skrevet sin historie ned i en dagbog, som den anarkistiske Claudia finder på et gods, hvor hun arbejder for en gammelsur aristokratisk baron. Claudias storebror er død i krigen i Afghanistan, og der drages altså i tv-serien en parallel mellem de slesvigske krige i 1800-tallet og den danske krigsdeltagelse i dag.

Læs også: 1864-krigen filmatiseres

“Borgen”-gengangere

Rollelisten tæller op til 130 skuespillere og over 6.000 statister. “Borgen”-skuespillere som Pilou Asbæk, Søren Malling og Sidse Babett-Knudsen at finde på rollelisten. Derudover vil skuespillere Zlatko Buric, Nicolas Bro, Waage Sandø, Henrik Prip og Rasmus Bjerg være at se i serien.

Læs også: Her er de 12 skuespillere der dominerer dansk film

 173 millioner

– “1864” er en af de største film- og tv-produktioner til dags dato, sagde producer Peter Bose begejstret.

Serien er enhver producers drøm. Han er sammen med Miso-kollegaen Jonas Allen producer bag serien.

– Det er en usædvanlig logistisk film, forklarede Ole Bornedal.

Han glæder sig til, at det er overstået, og til at han kan fokusere på manuskript og skuespil. Bombeeksperter er tilkaldt og 14 millioner er lagt til side til CGI-effekter, dvs. computerlavede effekter.

Kulturministeriet bevilligede ekstraordinært 100 mio. kr. til en historisk tv-dramaserie i 2010, som “1864” blev  tildelt. Budgettet ligger endeligt på 173 millioner, og derfor er serien blevet forsinket i forhold til den oprindelige plan. Men nu er alle pengene samlet ind.

Læs også: DR’s millionsatsning bliver ikke klar til jubilæum

Tv-serien bliver også til en spillefilm i starten af 2015.

Optagelserne starter d. 8. april og finder sted hovedsageligt på Fyn, men også i Tjekkiet.