Mange mennesker forbinder dykkersporten med farer og risici. Vover man sig alligevel ned under bølgerne, har det ligeledes gavnlige effekter. En af dem er, at kroppen kan optage mere ilt under vandet. Det skyldes, at trykket stiger, jo længere man dykker ned.
Men det er jo ikke fordi man smider gamle svigermor med skinnebenssåret i vandet med nogle flasker på ryggen
Søren Kristensen, dykkerlæge
Det betyder, at luften komprimeres, og derfor kan der opløses mere i væv og blod. Det kan afstedkomme en healende effekt.
– Når der kommer mere ilt ud til cellerne, så deler de sig hurtigere, siger dykkerlæge Søren Kristensen og forklarer, at det for eksempel kan betyde, at sår heler hurtigere.
– Men det er jo ikke fordi man smider gamle svigermor med skinnebenssåret i vandet med nogle flasker på ryggen, siger han. Det er mere kroppens andre funktioner, som speedes op på grund af ilten, der reelt set er gavnligt ved dykning.
- Du kan sagtens dykke i Danmark. Der er rev flere steder, bla. ved Læsø.
- Det kræver et kursus at dykke. SSI, PADI m.fl. udbyder kurserne.
Han forklarer yderligere, at forsøg har vist, at nogle behandlinger har vist sig mere effektive, når patienten kom i et trykkammer.
– Der bliver man jo udsat for det samme tryk, som når man dykker, forklarer han.
Det betyder dog ikke, at man skal ploppe i havet og tænke, at man bliver sundere, jo dybere man svømmer ned, og jo længere man bliver der. Der er nemlig grænser for, hvor meget luft kroppen kan indeholde, og hvor længe man skal være under vandet, for at effekten forbliver gavnlig.