Efterårstrafikken bliver tættere: Sådan holder du øje med trafikken

Trafik på den Østjyske Motorvej ved Fredericia retning mod Lillebæltsbroen. Foto: Wikipedia

Er du typen, der hellere vil bruge tiden med din familie ved rejsedestinationen end at sidde i kø på motorvejen? Ved at kigge på webkameraerne, der er sat op af Vejdirektoratet i hele landet, kan du se trafikken på vejene, som du skal køre på.

Motorvejene bliver mere belastede

Gennem de sidste år er efterårstrafikken blevet langsomt tættere på Sjælland.
Ifølge tal fra Vejdirektoratet er fredag i uge 41 en specielt travl dag på Vestmotorvejen på Sjælland. I år kørte i alt 58.942 køretøjer på Vestmotorvejen om fredagen i uge 41, hvor 31.198 af disse køretøjer kørte mod vest, det vil sige mod Fyn, Jylland og Tyskland. Tallet var nede på 22.417 søndag i samme uge. Det er en forskel på næsten 9.000 biler.

Folk fra Sjælland kører til Fyn, Jylland eller Tyskland for at holde ferie, eller måske besøge noget familie. Derfor giver det mening, at trafikken i efterårsferien er blevet tættere og motorvejene mere belastede. Men tallene for efterårsferien er ikke de samme hvert år. Antallet af folk der kører på Vestmotorvejen mod Fyn, Jylland og Tyskland, er nemlig steget stødt.

 

Vi har lavet webkameraerne, så trafikanterne også selv kan følge med i trafikken og se hvad der sker på vejene. Det er en god måde at give folk øjne på vejen, siger Stine Bendsen, ekspert fra Vejdirektoratet.

Webkameraer i trafikken
Der er dog en måde, hvor du kan undersøge, hvad der sker i trafikken- webkameraer. Vejdirektoratet har sat webkameraer op i hele Danmark. Du kan finde webkameraerne og se hvordan trafikken ser ud på bestemte veje, også den du skal køre på. Linket findes nederst i denne artikel.

– Vi kan følge med i, hvad der sker på vejene, altså holde øje med trafikken. På den måde kan vi sende god trafikinformation til trafikanter, siger Stine Bendsen, som er ekspert fra Vejdirektoratet, og tilføjer, vi har lavet webkameraerne, så trafikanterne også selv kan følge med i trafikken og se hvad der sker på vejene. Det er en god måde at give folk øjne på vejen.

Her er et kort over de steder webkameraerne er sat op mellem København og Tyskland. Klik på markørerne for at se den præcise placering:

 

Trafikken i efterårsferien over hele landet
Det er ikke kun på Sjælland, at antallet af billister er steget. Lørdag i uge 41 er antallet af trafikanter steget på den Østjyske, den Fynske og Sønderjyske Motorvej gennem de senere år. På hjemrejsedagene, det vil sige weekenden i uge 42, er tallene også steget langsomt gennem de sidste år. Tjek derfor din rute på webkameraerne her, og kør i god tid.

Artiklen skiftede vinkel flere gange, hvortil den endte med fokus på trafikken i efterårsferien, og hvordan man kan holde øje med den. Det ledte til en guide i stedet for en nyheds artikel. Den journaliststuderende interviewede tre personer fra Vejdirektoratet, og fik tilsendt data med oversigt af antallet af trafikkanter på 4 motorveje i Danmark, hvor tal-dataene i starten af denne guide kommer fra. Den interaktive del af guiden er der blevet arbejdet meget på for at få til at fungere, hvilket lykkedes i tredje forsøg.

Det interaktive kort virker, men skal  holde musen over kortet før at den interaktive del kommer frem.