Ekspert: De kan tage helt op til 100 lattergaspatroner om dagen

Lattergas, som er ved at blive fyldt ind i en ballon. Foto: Thobias Hermannsen

En række borgere i Hørsholm Kommune er bekymret for de unges indtag af lattergas. Bekymringen kommer på baggrund af næsten daglige fund af store lattergasbeholdere rundt omkring Hørsholm Kirke.

Og de har god grund til at været bekymret. Læge på Neurologisk Afdeling ved Glostrup Hospital, Christopher Fugl Madelung, peger nemlig på, at det kan have store konsekvenser at indtage gassen.

– Problemer med følesansen på hænder og fødder, koordinationsbesvær og i værste tilfælde et liv med rollator. Det er blot nogle af de følgevirkninger, som patienterne på Bispebjerg og Glostrup Hospital oplever, når de kommer ind på Neurologisk Afdeling, fordi de har taget for meget lattergas, forklarer han.

– Det er en tragisk tendens, siger neurologen om unges lattegasforbrug, som han oplever som stigende.

Læs også: Vennepar “snubler” dagligt over lattergasbeholdere ved Hørsholm Kirke

Alvorlige rygmarvsskader

Da Christopher Fugl Madelung startede som læge på Bispebjerg Hospital i 2015, var lattergas-problematikken stort set ikke-eksisterende. Men de sidste fire år har han oplevet et stigende forbrug af lattergas blandt unge – og med store konsekvenser til følge.

– Det er teenagere og unge i starten af tyvere, der kommer ind på Neurologisk Afdeling, og som skal behandles for følgevirkninger af lattergas, siger Christopher Fugl Madelung.

Han fortæller, at han igennem 2023 har kendskab til 20 tilfælde på Neurologisk Afdeling. De unge er kommet ind på hospitalet med alvorlige rygmarvsskader som følge at et indtag af lattergas.

Derfor er lattergas farligt

Lattergas går ind og ødelægger kroppens B12-vitamin.

B12 er et vitamin som kroppen ikke selv kan genskabe.

Manglen på B12 medfører skader i nerverne.

 

 

 

 

 

 

Svært at vide, om de fortæller sandheden

Christopher Fugl Madelung oplever, at der er et stort tabu forbundet med lattergassen. Derfor har det også været svært at finde ud af, hvor meget de unge rent faktisk indtager, når de indlægges på afdelingen.

– Nogle fortæller, at de tager helt op til 100 patroner om dagen, mens andre siger, at de kun har taget en patron, men oplever samme symptomer, forklarer han.

Når man tager lattergas opleves en form for eufori, men rusen er ekstremt kort. Det kan være en af grundene til, at de unge bliver afhængige af at tage så mange, fordi de bare ønsker den samme følelse af eufori, siger han.

Umiddelbart skal der et stort forbrug til at udvikle nerveskader som disse. Men da det stadig er et forholdsvist nyt fænomen, så er neurologerne stadig usikre på, hvorvidt følgevirkningerne er kroniske eller kan forsvinde igen.

Det er godt, at lattergas er blevet kriminaliseret

Christopher Fugl Madelung fortæller, at han ikke ved, om unge generelt set kender til de mange ricisi ved at bruge lattergas.

Reglerne for køb af lattergas

Du skal være fyldt 18.

Butikker må ikke sælge dig mere end 17 gram lattergas om dagen (det svarer til to lattergas-patroner).

Butikker må ikke sælge dig lattergas, hvis de også sælger alkohol, tobak og andre ting.

For at sælge lattergas online skal sælger have et effektivt alderskontrolsystem.

Sælger skal sikre, at du som kunde er fyldt 18 år, inden salget gennemføres.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen.dk

Lige netop i Hørsholm Kommune er SSP-konsulent og den lokale politibetjent Inge-Marie Klausen yderst opmærksomme på problemet blandt de unge. De har dog set det som en tendens for mange år siden, så har det været væk i en årrække, og nu er det desværre begyndt at blive set i gadebilledet igen.

– Vi har fuldt fokus på problemet og tager det meget alvorligt. Nu er det blevet kriminaliseret, og det er jo super godt, siger politibetjent Inge-Marie Klausen.

I samarbejdet mellem SSP-Hørsholm, Hørsholm ung og politiet i Hørsholm gør de meget ud af at oplyse de unge om risikoen ved at indtage rusmidlet.

Læs også: Flere kommuner tager de unge med på råd

Ødelægger kroppens B12

Når de unge kommer ind på Neurologisk Afdeling, bliver de behandlet med store mængder af B12-vitamin.

– Men det er uvist, om de nogensinde kommer sig igen, forklarer Christopher Fugl Madelung.

Når man som patient kommer ind på afdelingen og oplever neurologiske symptomer, er det, fordi at lattergassen går ind og ødelægger kroppens B12-vitamin. B12 er et vitamin, som kroppen ikke selv kan genskabe, så ved indtagelsen mister kroppen B12-vitamin.

Manglen på B12-vitamin medfører skader på nerverne, som kan føre til føleforstyrrelser, skader på rygmarven og skader på de lange nerver, der går ud til ben og arme, som i værste fald kan resultere i lammelse.

Hvor kan det købes?

Lattergas er ikke længere lovligt at sælge i kiosker, og må kun sælges til industrielt forbrug. Det er dog muligt at få fat på beholderne og patroner ved en simpel søgning på Den Blå Avis og andre steder på nettet.

Sådan gjorde vi: Nyheden følger op på en tidligere nyhed om lattergas. Kilden blev kontaktet på baggrund af et Facebook-opslag, som kilden havde kommenteret på.