Ekspert: Hacker-gruppes krig mod IS er svær at vinde

Hackergruppen Anonymous erklærede i går krig mod IS efter Paris-attentaterne. Videoen er en fortsættelse af krigen mod IS - men det er også en krig, som kan være svær at vinde, mener Anonymous-ekspert. Foto: Pierre Rennes/Flickr
Hackergruppen Anonymous erklærede i går i en video krig mod IS efter Paris-attentaterne. Videoen er en fortsættelse af cyber-krigen mod IS, men det er en krig, som kan være svær at vinde, vurderer Anonymous-ekspert. Foto: Pierre Rennes/Flickr

I en nyligt offentliggjort video fastslår den verdensomspændende hackergruppe Anonymous, at Islamisk Stats terrorangreb i Paris i fredags ikke vil gå ustraffede hen. Dog vil cyber-krigen mod IS vil blive vanskelig at vinde.

Det mener Lars Konzack, lektor ved Det Informationsvidenskabelige Akademi på Københavns Universitet.

– Islamisk Stat er jo ikke et afgrænset område eller en stat som sådan, eksempelvis som en dansk stat eller en fransk stat, og det gør dem til en ret svær gruppe at angribe, forklarer han.

I videoen erklærer et medlem af hackergruppen, der er anonymiseret af den karakteristiske hvide Guy Fawkes-maske, at de nu vil gå målrettet efter terrorgruppen IS.

– I skal vide, vi finder jer, og vi slipper jer ikke. Indstil jer på utallige cyberangreb. Krigen er brudt ud, advares det i videoen, der er på fransk.

“Jeg tror ikke, Anonymous kan gøre den store forskel”

Lars Konzack tvivler dog på, hvor meget der reelt vil blive gjort ud af Anonymous’ trusler, og henviser til den video, Anonymous offentliggjorde i forbindelse med angrebet på den franske satireavis Charlie Hebdo i januar, hvori hackeraktivisterne også udsendte trusler mod IS.

– Den nye video er sådan set en fortsættelse af, hvad de sagde for knapt et år siden, og nu er fokusset blevet skærpet efter attentaterne i fredags. Problemet er bare, at Anonymous aldrig rigtig fulgte op på truslerne, som fulgte efter Charlie Hebdo-angrebet, siger Lars Konzack.

Islamisk Stat er jo ikke et afgrænset område eller en stat som sådan, og det gør dem til en ret svær gruppe at angribe.
Lars Konzack, lektor ved Det Informationsvidenskabelige Akademi på Københavns Universitet

Efter angrebet på Charlie Hebdo hackede Anonymous flere forskellige hjemmesider oprettet af IS, hvis primære formål var at radikalisere unge i vesten. Her fjernede Anonymous det terror-relaterede indhold og erstattede det med hashtagget #TangoDown, som er militærlingo for, at en terrorist er blevet skudt ned.

I den nye video er der ligeledes referencer til det tidligere terrorangreb mod satireavisen, hvor 12 personer blev dræbt.

Læs også: Løkke: Det er et ubeskriveligt og kynisk terrorangreb

– Ja, I har også dræbt stakkels uskyldige. Ja, vi vil jagte jer, som vi har gjort det siden Charlie Hebdo, lyder det i videoen.

Lars Konzacak betvivler dog stadig, at hackergruppen har en reel chance for at komme terrorgruppen til livs.

Fokusset er blevet skærpet efter attentaterne i fredags. Problemet er bare, at Anonymous aldrig rigtig fulgte op på truslerne, som fulgte efter Charlie Hebdo-angrebet.
Lars Konzack, lektor ved Det Informationsvidenskabelige Akademi på Københavns Universitet

– Jeg tror ikke, de kan gøre så stor en forskel. Det vil højst sandsynligt ikke have den store effekt, for Islamisk Stats kanaler går jo ikke nødvendigvis gennem internettet. De har jo også propaganda og opsøger folk offline, forklarer Lars Konzack.

Anonymous kan bidrage til kampen

Ifølge Lars Konzack kan Anonymous’ cyber-krig mod Islamisk Stat dog også bidrage på andre måder til kampen mod terrorisme.

Læs også: Flere tusinde stod sammen til mindehøjtidelighed

– De kan finde ud af, hvad der foregår på nettet. Hvis der eksempelvis er nogen, der begynder at tale meget radikalt online, kan Anonymous opspore deres IP-adresser og finde frem til nogle navne. Så hvis de er rigtig dygtige, kan de måske optrevle nogle ting og videregive oplysninger til politiet. Det er noget, de godt kunne finde på at gøre, vurderer Lars Konzack.

Den afsluttende hilsen, som ofte bliver brugt i og er kendetegnende for Anonymous’ videoer, tyder dog på, Anonymous selv mener, at kampen først lige er begyndt.

– Vi er Anonymous. Vi er mange. Vi tilgiver ikke. Vi glemmer ikke. Forvent, at vi kommer.

Læs om nogle af Anonymous’ tidligere hacking-angreb i deres kamp for ytrings- og informationsfrihed samt menneskerettighederne i tidslinjen herunder. Kilde: www.wikipedia.org