Slaveri og udnyttelse af migranter er to forskellige ting. Det mener socialantropolog og Ph.D.-studerende i migration Sine Plambech, der kritiserer organisationen Walk Free Foundations undersøgelse af slaveri på verdensplan.
Hun mener ikke, at man kan slå emner som menneskehandel, tvangsarbejde, tvangsægteskab og gældsslaver sammen under ordet slaveri.
– Der er kun få forskere, der kalder trafficking for slaveri. Det ord bruger man sjældent. Slaveri er en gammel betegnelse, som handler om noget andet. Slaver var mennesker, der ufrivilligt blev taget fra deres hjem og sat i arbejde i et andet land. Trafficking handler om migration og udnyttelse af migranter på samme måde. Slaver var ikke migranter. Så det at kalde det for slaver, er en omdiskuteret sag, siger hun.
Læs også: Rapport: Der er over 700 slaver i Danmark
Når man bruger ordet slaveri, så kommer det til at handle om dem, der udnytter, og dem der bliver udnyttet. Hvorimod når man taler om trafficking, så kommer det til at handle om nogle af de globale strukturer, der gør, at mennesker kan udnyttes.
Sine Plambech, socialantropolog og Ph.D.-studerende.
I rapporten bliver antallet af dem, som rapporten definerer som slaver, forklaret med, at vi i Danmark har et relativt højt antal af sårbare immigranter. Disse bliver udnyttet både i hjemmene og sexindustrien, og de bliver sjældent overvåget af myndighederne.
Fakta om slaveri
Der er ca. 30 millioner slavearbejdere på verdensplan.
De 10 lande, der står for hele 76 procent er:
– Indien
– Kina
– Pakistan
– Nigeria
– Etiopien
– Rusland
– Thailand
– Den Demokratiske Republik Congo
– Myanmar
– Bangladesh
Kilde: ‘The Global Slavery Index 2013′
Sine Plambech fortæller, at mange af de kvindelige migranter, der kommer til landet for at arbejde, og som rapporten definerer som slaver, især ender med at sælge sex på gaderne i storbyerne. Mændene ender ofte i enten rengørings- eller landbrugsindustrien. Her bor de i større grupper i huse tæt på landområderne, mens kvinderne i sexindustrien ofte bor på pensionater og i lejligheder i byerne.
Læs også: Asylgruppe: Bedre sikkerhed på sundhedsklinik for illegale
At man ikke kan definere disse personer som slaver skyldes ifølge Sine Plambech, at migranterne kommer frivilligt hertil.
– Mange af dem, der ender med at blive ofte for menneskehandel i dag, det er migranter, som rejser ud for at få et bedre liv og ender i situationer, hvor de skylder penge, og hvor deres arbejdskraft bliver udnyttet. Og det er en anden situation end fortidens slaveri, siger hun og fortsætter:
– Når man bruger ordet slaveri, kommer det til at handle om dem, der udnytter, og dem der bliver udnyttet. Hvorimod når man taler om trafficking, så kommer det til at handle om nogle af de globale strukturer, der gør, at mennesker kan udnyttes.
Rapporten ’The Global Slavery Index 2013’ viser, at der på verdensplan er omkring 30 millioner, der kan anses som slaver.