Ekspert: Netværk for kvinder virker ikke

Ambitiøse kvinder, female warriors, powerkvinder og amazoner. Der findes mange betegnelser for stærke kvinder, og der findes også fællesskaber kun for kvinder. Men netværk kun for kvinder virker ikke, mener Karen Sjørup forsker i køn og ligestilling på Roskilde Universitet.
 

Netværkene skal blandt andet fremme kvinders adgang til bestyrelser og ledelser.

 

»Men når man ikke har adgang til mændenes netværk, virker kvindenetværkene ikke rigtigt,« siger Karen Sjørup. Hun forklarer, at når netværkene hovedsagligt består af kvinder, giver netværkene ikke adgang til de rigtige netværk – mændenes. 

 

89 procent af bestyrelsesmedlemmerne for børsnoterede aktieselskaber er mænd. Og det er dem, der skal netværkes med, hvis man vil kravle op ad karrierestigen, anbefaler Karen Sjørup.

 

Kvinder skal synliggøres
Womens Web er det nyeste skud på stammen af netværk for stærke kvinder i erhvervslivet. Bag initiativet står tidligere koncernchef for Dagrofa, Annette Kreiner. Annette Kreiner ønsker at få flere kvinder ind i erhvervslivets bestyrelser og ledelser.

 

Hun siger, at det er noget »sludder« at netværkene for kvinder ikke virker. »Kvinderne i netværkene er allerede i netværk med mænd. Kvinderne skal bare synliggøres. Og det bliver de i Womens Web,« siger Annette Kreiner.

 

Det er netop den store andel af mænd i bestyrelser og ledelser, Annette Kreiner vil gøre op med. Hun har selv været en del af ledelsen for engrosfirmaet Dagrofa A/S, men efter hendes afgang er der hverken kvinder i ledelsen eller bestyrelsen.

 

Karen Sjørup anerkender også netværkernes fordele, »de styrker også kvinderne ind ad til,« siger hun. De har et sted hvor de kan snakke, hjælpe hinanden med at finde jobs og udveksle erfaringer. Men hvis man regner med, at det er stedet, hvor man kan stige i graderne, er netværkene ikke det rigtige forum.

 

Gitte Skydsbæk er stifter og aktiv i kvindenetværket Katapult, kan godt forstå kritikken af kvindenetværkene: »Det kan hun måske have ret i. Men netværkene handler også om bløde ting, som er svære at snakke med mænd om. Som kvinder har man de samme udfordringer, fx en dominerende mandlig kollega. Og så er det rart at have nogen at spare med,« forklarer hun.

 

Strategisk networking
Grunden til at der er få kvinder i bestyrelser kan også være, at kvinder er dårligere til at netværke. En amerikansk undersøgelse viser nemlig, at kvinder er dårligere til at bruge deres netværk end mænd. Karen Sjørup mener dog at kvinder ikke er dårligere til at netværke end mænd. På nogle områder er de faktisk bedre, de netværker bare ikke strategisk. 

 

»Kvinder kommunikerer rigtig meget. De er bare ikke så strategiske som mændene. Kvinderne netværker med deres kollegaer rundt om dem, mens mændene netværker op ad med cheferne. Og det er det, man skal, hvis man skal op ad,« siger Karen Sjørup. »De kvinder der er opmærksomme på at netværke strategisk, skal nok komme til tops.« 

 

Læs mere:

Kvinder er ikke gode nok til at netværke

Styrk de stærke kvinder