Soveværelse med udsigt i 411 meters højde

SHoP Architects nye skyskraber til boliger. Med sine 411 meter i højde og 13 meter i bredde, står den som et svajende græsstrå i vinden. FOTO: SHOPARCHITECTS
SHoP Architects nye skyskraber til boliger. Med sine 411 meter i højde og 13 meter i bredde, står den som et svajende græsstrå i vinden.
FOTO: SHOPARCHITECTS 

Har du nogensinde haft lyst til at have udsigt ud over hele Manhattan fra din lejlighed? Som et svajende græsstrå i vinden, bliver et ultratyndt boligtårn bygget midt i New York. Højden er 411 meter, og bredden kun 13 meter. Det bliver derfor både en af verdens højeste og smalleste bygninger til beboelse.

For to uger blev den nye skyskraber præsenteret i The New York City Landmarks Commission, og i tirsdags blev den godkendt.

»Som ingeniør synes jeg, det er et fedt projekt. Det er en ingeniørmæssig udfordring. Det lyder ekstremt spændende, fordi det slanke forhold, altså bredden til højden, er meget lavt. Normalt siger man 1:12, og så er man ved at have presset citronen ret kraftigt. Det vil være over det her. Derfor er der er en masse udfordringer i det, og der en masse teknologi som virkelig rykker de udfordringer,« siger Jens Fussing, ingeniør og udviklingschef i COWI.

LÆS OGSÅ: Arkitekt: Valby mister sit varetegn

Bygningen udfordrer tyngdekraft

JDS Development and Property Markets Groups tårn vil udfordre tyngdekraften med deres høje tynde tårn, som kun er tegnet 13 meter bredt.

Tårnets højde, kombineret med den smalle struktur, gør, at der er udfordringer ved at bygge. Ifølge Jens Fussing, er en af de store udfordringer tårnets svingning.

Der er stor ingeniørmæssig udfordring i at bygge så højt. Der er som regel altid svingninger. Bygningen må godt stå og svaje ud fra side til side, man skal bare ikke kunne mærke det.
Jens Fussing, ingeniør og udviklingschef i COWI

»Der er stor ingeniørmæssig udfordring i at bygge så højt. Der er som regel altid svingninger. Bygningen må godt stå og svaje ud fra side til side, man skal bare ikke kunne mærke det. Burj Khalifa i Dubai bøjer 1,5 meter ud til hver side. Man mærker det ikke, fordi man har designet bygningen, så hjernen ikke opfatter den bevægelse bygningen laver,« lyder det fra ingeniøren, som tilføjer:

»Det er det, der er det interessante i at lave høje bygninger. Man skal sørge for, at det ikke er noget du oplever, når du sidder inde i bygningen. Bygningen er nødt til at kunne bevæge sig. Det er det sjove i det. Det kan sammenlignes med en fjeder – den skal stå og svaje i vinden.«

LÆS OGSÅ: Københavns Kommune ser lyset

Udsigt over Empire State Building

Når tårnet står færdigt om kun 3 år, vil beboere på tårnets ti øverste etager have mulighed for at kigge på Empire State Building, når de vågner.

De to amerikanske entreprenørfirmaer JDS Development and Property Markets Groups har hyret SHoP Architects, et New York-baseret arkitektfirma, til at tegne deres nye ultratynde lejlighedskompleks. Byggeriet vil efter planen startes næste forår. Tårnet vil blive et lejlighedskompleks med omkring 100 lejligheder.

Danmark har højdeskræk

Byggeteknisk kan det lade sig gøre at bygge i højden overalt. London er begyndt at bygge i højden, der arbejdes på nordens højeste bygning i Sverige, men i Danmark er vi stadig ikke meget åbne overfor ideen om højhuse.

»Det kan sagtens lade sig gøre, men man ser tit det modsatte her i Danmark. I Danmark tror jeg der er en fobi overfor høje bygninger,« siger Jens Fussing.

Jens Fussing mener, at danskere har et problem med alt der er nyt, og at dette kan være årsagen til højhus-fobien.

I Danmark er vi kun så småt begyndt at bygge i højden. Carlsberg Tårnet er et af de nyere boligtårne i Danmark med sine 100 meter. Domus Vista på Frederiksberg er 102 meter og fortsat Danmarks højeste bygning til beboelse. New Yorks nye skyskraber er over 4 gange så høj.

LÆS OGSÅ: Op til iPad-event: Apple har rigtig meget at bevise

Jens Fussings eksempel på et slankhedsforhold på 1:2. Her med Marina 101 i Dubai. FOTO: COWI
Marina 101 i Dubai. En bygning med et slankhedsforhold på 1:12, som er det normale. FOTO: COWI