Enhl.: Hedegaard-sagen ødelægger dansk-tyrkisk forhold

Foto: Pixabay
Der er stor frygt for, at løsladelsen af den attentat-mistænkte i Hedegaard-sagen er sket som led i en fangeudvekling med IS, siger Enhedslisten.
Foto: Pixabay

Tyrkiets løsladelse af den mistænkte for Hedegaard-attentatet er et klart brud på internationale aftaler, lyder det fra Nikolaj Villumsen, forsvarsordfører i Enhedslisten.

– Jeg synes, at det er et gigantisk tillidsbrud. Det er helt konkret et brud på de aftaler, der er mellem Danmark og Tyrkiet. Der er en stor frygt for, at den her løsladelse er sket som led i en fangeudveksling med IS. Hvis det er tilfældet, så er det en klokkeklar strid med de klare udmeldinger om at stoppe “foreign fighters”, som FN har besluttet, siger han.

Jeg vil klart opfordre regeringen til at trække soldaterne hjem, de skal ikke bidrage til en regering, som holder Danmark for nar og holder hånden over ekstremisterne fra IS
Nikolaj Villumsen

“Tyrkiet handler mod sund fornuft”

Tyrkiet holder hånden over IS, fordi de hellere ser kurderne blive slået i Kobane. Demonstranter mod IS bliver bombet på gaderne af den tyrkiske regering med premierminister Recep Tayyip Erdogan i spidsen. Det skal Danmark ikke acceptere, mener Nikolaj Villumsen.

Læs også: Løsladelse af politisk attentatmand skaber politisk røre

Brud på internationale aftaler skal have konsekvenser

Nikolaj Villumsen mener, at det bør få konsekvenser for Tyrkiet. Han foreslår at trække de danske NATO-soldater hjem:

– Jeg vil klart opfordre regeringen til at trække soldaterne hjem, de skal ikke bidrage til en regering, som holder Danmark for nar og holder hånden over ekstremisterne fra IS.

Læs også: Adgangen til Twitter lukket i Tyrkiet

Nikolaj Villumsen uddyber:

– Sådan en tilbagetrækning vil være meget symbolsk, men man skal slet ikke undervurdere, hvor stort et vink med en vognstang det vil være i en situation, hvor amerikanerne i dag har kastet mad, medicin og våben ned til de belejrede kurdere i Kobane i det nordlige Syrien. De kunne have kørt det ind fra Tyrkiet. Det havde være ganske oplagt.

Udenrigspolitisk Nævn afgør d. 23. oktober, hvilke konsekvenser sagen bør få for Tyrkiet.

Tjek artiklens tidslinje ud herunder for at få et overblik over sagen om Hedegaard-attentatet: