Familiehandel med boliger hitter: Skaber gode økonomiske fordele

 

De seneste fem år, er der sket en eksplosion i antallet af salg af boliger mellem familiemedlemmer.

Til forskel fra pengegaver skal familiemedlemmer nemlig ikke betale skat af den gevinst, der opnås ved købet. Handler man med et familiemedlem kan man, desuden, sælge sin ejendom til 15 procent under den offentlige vurdering. Det er derfor en god løsning til overdragelse af familiens formue.

En opgørelse på boligsiden.dk viser, at antal af familiehandler er steget med 49 procent i 2017, sammenlignet med samme periode i 2012.

I graferne herunder kan du se, hvor der er lavet flest familiehandler, og hvor mange handler, der er lavet.

Flest handler i Region Hovedstaden.

I Region Hovedstaden er de især glade for at handle internt i familien, og de ser det blandt andet som en mulighed for at få barnet billigere ind på et trængt boligmarked.

Læs også: 6000 nye ungdomsboliger i København er langt fra nok 

Dette har været medvirkende til, at familiehandler er mere end fordoblet i Region Hovedstaden. I første halvår af 2017 er der solgt 266 procent flere boliger mellem familiemedlemmer end på samme tidspunkt i 2012.

– Stigningen i familierhandler i Region Hovedstaden er udtryk for, at forældre enten køber lejligheder, som de lejer ud til deres børn, eller at familiemedlemmer handler internt med hinanden for at få en meget lav skattemæssig gevinst, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Den offentlige vurdering har været fastfrosset siden 2011, men skal fornys i 2019.

Dette kan gøre, at gevinsten ved mange familiehandler bliver mindre. Så hvis man har salg i tankerne, er der noget at vinde, hvis man sælger inden for de næste to år.

Villaerne hitter på landsplan

Har man brug for mere plads og trang til at gå i haven, kan man med fordel købe sine forældres eller bedsteforældres villa.

For hvor det i hovedstadsområdet primært er salg af ejerlejligheder, som hitter, er det på landsplan villaerne, som bliver handlet internt i familien.

Læs også: Sælg din bolig, hvis du bor i én af de her 15 kommuner

– Der er meget at spare, når man køber en villa af sine nærmeste. Det giver køberne nogle andre muligheder, end hvis man skal ud og købe en villa på det fri marked, siger Birgit Daetz.

Hav styr på faldgruberne før du køber af familien. 

Boligadvokat Steen Marslew fra Advodan gør opmærksom på, at der kan være nogle faldgruber, og ting man skal være ’obs’ på, når man sælger sin bolig til et familiemedlem.

– Der kan være problemer i, at man springer tilstandsrapporter over, når man køber eller sælger til et familiemedlem. Det kan give store problemer, hvis man senere skal sælge videre, for så kan man ikke falde tilbage på den tidligere ejer og klage over mangel på tilstandsrapporten, siger Steen Marslev.

På trods af faldgruber hersker der ingen tvivl mellem boligadvokat Steen Marslew og kommunikationsdirektør Birgit Daetz om, at det er en god idé at handle boliger inden for familiens rammer, hvis man vil opnå en skattemæssig og afgiftsmæssig besparelse.