Solrøds daginstitutioner har igen udsigt til pavillonløsninger: »Man kan lave lige så god skole i et modulbyggeri«

Solrøds daginstitutioner står nu over for at skulle tage pavilloner i brug i tilfælde af pladsmangel. Det er ikke fremmed for Jersie Privatskole, som nu har brugt sammenhængende pavilloner i ni år. Arkivfoto: Bjørn Armbjørn

For få pladser til for mange børn. Det er det, Solrøds daginstitutioner oplever. Derfor er der i en aftale mellem Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Havdruplisten og Venstre afsat op til 6 millioner kroner til midlertidigt pavillonbyggeri i Solrøds daginstitutioner, så alle børn kan få tag over hovedet, mens de går i børnehave og vuggestue.

Det er blandt andet de mange tilflyttende børnefamilier, et overraskende antal af stigende nyfødte og kommende ukrainske flygtninge, som presser behovet for flere pasningspladser i daginstitutionerne. 

Læs også: Formand for familieudvalg om udvidelser af daginstitutioner: »Det er en serviceforringelse, hvis du spørger mig«

Den store tilflytning har fået byrådsmedlem og næstformand for Familie- og Uddannelsesudvalget, Mads Silberg (Kons.), til at kalde situationen “et akut problem, som skal løses her og nu”.

Der kommer en løsning på kapacitetsproblemet her i maj måned, siger han.

Ingen katastrofe med pavilloner

Det er dog ikke med sikkerhed, at man vil bruge pavillonerne som løsning på manglende pasningspladser, understreger viceborgmester Jonas Ring Madsen (S). 

Vi har endnu ikke fået præsenteret noget fra vores administration, som sætter os i den problemstilling, at vi får brug for at bruge pavilloner som løsning på kapacitetsproblemet, siger Jonas Ring Madsen (S). 

Pavilloner eller modulbyggeri er en effektiv og ofte præfabrikeret måde at bygge en midlertidig tilbygning, da de kommer i de samme kasseformer. Ifølge formand for Familie- og Uddannelsesudvalget, Regine Hovmøller (LA), så er pavillonerne ikke problematiske, og man kan heller ikke udelukke dem som en oplagt løsning på kapacitetsproblemet.

– Der er sket meget i løbet af de sidste 10-15 år, hvad angår modulbyggeri og pavilloner. Jeg ser dem slet ikke som noget negativt. Indeklimaet og energimærkningen er bedre, end på kommunens eksisterende ældre institutioner og så giver pavillonerne noget fleksibilitet, siger Regine Hovmøller (LA).

Jonas Ring Madsen (S) fastholder dog, at hvis pavillonerne tages i brug, er det med øje for at være en midlertidig løsning, og kun er i tilfælde af, at man ikke kan nå at etablere andet. 

Ni års erfaring med pavilloner 

En af de daginstitutioner i Solrød kommune som over længere tid har brugt pavilloner til at undervise sine elever i, er Jersie privatskole. Skolen har lige siden sin åbning for ni år siden bestået af sammenhængende pavilloner. 

Hvad er en pavillon?

● En pavillon er en mindre bygning, som typisk opføres til et bestemt tidsbegrænset formål.

● En pavillon kommer oftest i klodser eller kasser, da de produceres på en fabrik.

● Pavilloner bruges oftest til udstillinger eller netop midlertidig udvidelse af en børneinstitution.

Kilde: ordnet.dk og flexmodul.dk

Det har forælder og bestyrelsesnæstformand Sune Emil Bahr i Jersie Privatskoles skolebestyrelse ikke noget imod. Hans 9-årige datter er de sidste fem år blevet passet og undervist i Jersie privatskoles pavilloner, hvilket Sune Emil Bahr mener, er en fin løsning.

– Det fungerer fint, man kan ikke mærke særlig meget forskel på, om det er et modulbyggeri eller en murstensbygning, siger Sune Emil Bahr.

Ifølge Sune Emil Bahr kan man heller ikke se særlig meget forskel. Han mener, at pavillion ligner en helt almindelig bygning, når man træder ind i den, og ser det nærmere som et spørgsmål om æstetik.

– Som forælder til et barn der passes i et modulbyggeri, så foretrækker jeg ikke det ene over det andet. Man kan lave lige så god skole i et modulbyggeri, som i en murstensbygning, siger han.

Netop pavilloner og modulbygningers fleksibilitet er et af de træk, som Mads Silberg (Kons.) også lægger vægt på i overvejelserne om modulbyggeri.

Det er ikke en katastrofe at bygge pavilloner, det kan sagtens være fine forhold. Pavillonløsningen er en nem midlertidig løsning, som ikke behøver det store fundament og er omkostningsfrit at fjerne. Det er nok der, hvor vi ender alligevel – at vi både har udvidelsen af daginstitutioner og pavillonløsningen. Nu må vi se, der kommer et udspil i maj måned, som vi må tage stilling til, siger han. 

Læs også: Solrød Kommune har flest elever i klasserne

Pavillonløsningerne står til at blive diskuteret til næste byrådsmøde onsdag d. 27 april.

Sådan gjorde vi: Ideen opstod i forbindelse med en anden artikel om daginstitutioner og af undren over en udtalelse om pavillonløsninger i Solrød i et interview med en af de politiske kilder. Alle kilder er interviewet over telefonen.