Farvel og tak: Ejendomsgigant lokker lejere med en halv million

Blackstone har tilbudt beboere her i Oehlensschlægersgade i København om “hjælp” til at flytte. Foto: Google Maps

Investeringsselskabet Blackstone er de seneste måneder gået langt for at få Københavnske lejere til at forlade deres hjem.

Nu viser det sig, at flere beboere i København har fået tilbudt store pengebeløb for at finde et andet sted at bo. Det fortæller Claus Højde, der er direktør i Lejernes landsorganisation.

– Når Blackstone rykker ind i en ejendom, så ringer de til folk og de tilbyder også at komme og besøge dem. Så bliver de folk der bor i ejendommen spurgt, om de ikke kunne tænke sig at flytte. Nogen får betaling for det. Det er en pissegod forretning for dem, siger han.

Det bekræfter Vibeke Andersen, der er formand i en af beboerrepræsentationerne på Oehlenschlægergade på Vesterbro.

– Der er kommet ledere fra firmaet, der er gået rundt og tilbudt at hjælpe, og spurgt om de må komme om aftenen. Vores beboere har dog afvist dem, men jeg ved at der er nogen, der har fået tilbudt op til en halv million kroner på Nørrebro.

Hvis vi ville flytte på landet, ville de gerne hjælpe

Ejendomsgiganten har indenfor de seneste år opkøbt 170 udlejningsejendomme i København. I flere af ejendommene har de iværksat omfattende renoveringer. Det skaber både utryghed og huslejestigninger.

– Lejerne ringer fordi, at de er utrygge, og derfor oplever vi et enorm stort sagspres lige nu, siger Claus Højde.

På Oehlenschlægergade lever beboerne fortsat som en lus mellem to negle.

–Vi har jo fået det her famøse brev, hvor Blackstone sagde, at det var for at være venlige overfor os. Der stod, at nu går de snart i gang med et større renoveringsarbejde, hvilket ville blive meget ubekvemt og ubehageligt for os. Hvis vi havde tænkt os at flytte, måske på landet, ville de gerne være behjælpelige, siger Vibeke Andersen

Læs også: Borgerlige om nye Københavnerboliger: “Forrykt”

– De er jo kun ude på en ting, og det er at få os ud.

Lovgivningen er pilrådden

På Christiansborg arbejder man imidlertid på at lappe hullerne i lovgivningen, og dem er der mange af.

– Det er først nu, at vi har set en ændring, der er en meget voldsommere adfærd end tidligere. Udlejerne har forandret sig og er blevet mere agressive. Vi er ved at undersøge, om det er ulovligt at give penge under bordet på den her måde. Hvis der er det, skal der laves nogle sanktioner, siger Kaare Dybvad (S).

Til spørgsmålet om hvor vidt politikerne har reageret hurtigt nok på Blackstones måde at drive forretning på, svarer han.

– Første gang jeg hørte om det her var i sommer, og så er det taget til måned for måned. Man kan altid spørge sig selv, om det var hurtigt nok, men i politisk sammenhæng er det svært, at reagere hurtigere end det vi har gjort.

Læs også: Udenlandske studerende bliver snydt på boligmarkedet

I mellemtiden har politkerne nedsat en ekspertgruppe, der skal undersøge problemerne, samt hvilke løsningsmodeller man kan forestille sig.

Det er noget, der vækker begejstring hos Enhedslisten.

– Det store problem er, at vi i Danmark har en boligregulering, der giver Blackstone en rigtig god mulighed for at tjene rigtig mange gode og hurtige penge, siger Pelle Dragsted (EL).

Han håber på, at man i fremtiden kan få sat en stopper for Blackstones forretningsmodel.

– Hvis alt går godt kan vi i efteråret, måske i forbindelse med finanslovshandlingerne, gennemføre ændringer i boligreguleringsloven som kan begrænse eller lukke ned for Blackstones forretningsmodel, men vi kan ikke forhindre dem i at købe ejendomme, siger han.

Blackstone har ingen kommentar til sagen.

Sådan gjorde vi: Jeg blev gjort opmærksom på problemstillingen, da jeg ringede til Lejernes landsorganisation i forbindelse med en anden historie. Jeg valgte derfor, at undersøge sagen nærmere. Jeg har indsamlet citater ved telefoninterviews af Claus Højde, Vibeke Andersen, Kaare Dybvad (S) og Pelle Dragsted (EL). Jeg har derudover kontaktet Blackstone, der ikke var interesseret i at blive interviewet.