Finanskrisen sender nyuddannede til Grønland

Grønland

Nyuddannede vælger i stigende grad at tage til Grønland som følge af den danske arbejdsløshed i forbindelse med finanskrisen.

»Rekrutteringen til centraladministrationen i Nuuk er vokset. Stillingsopslagene er også blevet færre, men generelt er der kommet flere ansøgere. Særligt de nyuddannede,« siger repræsentationschef hos Grønlands Selvstyre Adam Worm.

Stigning i ansøgere

I selvstyret i Nuuk søgte man for en måned siden en jurist.

»Før i tiden plejede der at komme omkring en enkelt ansøgning, men denne gang fik vi ti ansøgninger. Af dem var en tredjedel nyudannede, som før havde søgt andre jobs,« siger konsulent hos Departementet for Erhverv og Arbejdsmarked Poul Møller.

Hos NextJobGreenland, der står for at formidle kontakt mellem danske medarbejdere og virksomheder i Grønland, oplever man også en stigning af ansøgere som følge af arbejdsløsheden i Danmark.

»Krisen har gjort, at det er blevet nemmere, fordi der er flere på markedet, der søger job, og som vælger at sige ’så tager jeg to år i Grønland, og så har jeg sikret terminen’,« siger direktør Peter Rasmussen. Han påpeger, at det særligt gælder jobs som ingeniør og bygningskonstruktør.

Svært at få folk til at blive

Det er til gengæld et problem at få den tilrejsende arbejdskraft til at blive i landet. Ifølge Peter Rasmussen ligger gennemsnitsopholdet for en tilrejsende på mellem 18-24 måneder. Mange får stillet en personalebolig til rådighed af den virksomhed, hvor de arbejder, og det er svært for folk at komme ind i faste rutiner, når de ikke planlægger at blive i landet.

»De er i transit. Der er ikke nogen, der slår rod deroppe og siger ’her skal vi bo’,« siger Peter Rasmussen.

Han mener, at folk, der får job i Danmark oftere køber hus og starter et liv der.

»Sådan er det ikke i Grønland. Der tager man op i en periode, og det er meget få, der bliver hængende.«

Læs også:

Mystisk indbrud rammer Grønlands selvstyre

Kommuner skal advares om udsatte grønlandske børn