Flere gifter sig på tværs af religion

Wedding rings
Data fra Danmarks Statistik viser at flere personer med forskellig religion gifter sig, fortæller Rashmi Singla, forsker fra RUC.

Rashmi Singla, forsker fra Institut for Psykologi og Uddannelsesforskning på RUC, ser en tendens til at unge på tværs af religion og etnicitet, gifter sig med hinanden.

Flere unge med forskellig religionsbaggrund gifter sig med hinanden, fortæller Rashmi Singla, forsker fra Institut for Psykologi og Uddannelsesforskning på RUC. Hun har bl.a. skrevet bøger omkring blandede familier og synligheden af dem i et moderne Danmark.

Rashmi Singla oplyser, at tal fra Danmarks Statistik  viser, at der de seneste 20 år er sket en stigning fra fire procent til seks procent, i antallet af blandede ægteskaber.

Men det er ikke altid, at ægteskaberne har forældrenes accept, fortæller Singla.

Læs også: Spænding:Virker det at blive gift ved første blik?

Der er ikke nogen standard. Hvordan mennesker lever deres liv, kan vi ikke sige på forhånd. Nogle giver deres børn begge religioner, andre siger at de skal være kosmopolitans-citizens of the world. 
Rashmi Singla, forsker på RUC

En globaliseret verden

Mennesker bevæger sig hele tiden, og vi mødes på tværs af kulturer, mener hun.

– Især i Danmark, var andelen af etniske minoriteter for 20 år siden omkring fem, seks, procent. Nu er det omkring ni til 10 procent. Der er mange flere mennesker, som kommer ind til Danmark og mange rejser ud. Når man møder mennesker fra forskellige dele af verdenen, så sker der noget, siger Rashmi Singla.

Rashmi Singla har i sin forskning undersøgt par, hvor den ene er dansker og den anden indvandre. Det viste sig, at de alle havde mødt hinanden på arbejdet eller i en social sammenkomst.

– Nogle gange danner man par med andre på tværs af religion og etnicitet. Men der er mange forskellige tilhørsforhold. Vi tilhører ikke kun en religion. Vi har mange forskellige identiteter – en religiøs, en karrieremæssig, en arbejdsmæssig identitet. Nogle gange er det vigtigt for en person, at de forelsker sig med en kollega eller en person, som er uddannet som en selv, siger Rashmi Singla.

Men til trods for, at de unge med forskellig baggrund vil leve sammen, er det ikke altid acceptabelt hos forældrene.

– Det er fordi, at der altid har været homogami. Homogemi betyder, at man gifter sig med dem, som ligner en selv, og de fleste gifter sig med dem, som ligner en selv. Det bliver betragtet som nemmere, hvis ens partner kommer fra samme etniske gruppe som en selv, fortæller Rashmi Singla.

Børn som en del af farens slægt

Islamforsker på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet, Jørgen Bæk Simonsen, fortæller, at der er nogle forholdsregler ifølge Koranen, som muslimerne må tage, når de gifter sig eller bliver kæreste med en jøde eller kristen. Ifølge Koranen må muslimske mænd gerne gifte sig med kristne eller jøder, men det må muslimske kvinder ikke.

– Det hænger sammen med, at man opfatter børn som en del af farens slægt. Når en muslimsk mand juridisk gifter sig med en kristen kvinde, så er det sikkert, at børnene er muslimer, siger Jørgen Bæk Simonsen.

Men det samme gælder ikke for kristne mænd eller kvinder ifølge den kristne hellige bog Biblen.

– Da det nye testamente blev lavet, var der ikke islam, og derfor er der ikke nogle regler i kristendommen, fortæller Jørgen Bæk Simonsen.

Men denne religiøse mening tror Rashmi Singla ikke på, at de unge fuldkommen tiltror sig til.

– Der er ikke nogen standard. Hvordan mennesker lever deres liv, kan vi ikke sige på forhånd. Nogle giver deres børn begge religioner, andre siger, at de skal være kosmopolitans – citizens of the world, siger Rashmi Singla.

Læs også: Færre kirkevielser end nogensinde

Vi er for nationalistiske

Rashmi Singla mener, at der er nogle historiske forhold, der gør, at familierne ikke kan acceptere de unges forhold.

– Historisk set er der nogle perioder, hvor der er krig, hvor man er afvisende overfor nogle grupper. Og lige for tiden er der økonomisk krise i Danmark, og så er der nogle, som er imod andre etniske minoriteter. Men det gælder kun for nogle mennesker, fortæller Rashmi Singla.

Rashmi Singla er i gang med at skrive en bog om etniske par, som gifter sig med hinanden på tværs af religioner. Indtil nu er hun en af få personer i Danmark, der laver reseach om blandede ægteskaber og børn. Hun forklarer, at der ikke er meget reseach omkring emnet i Danmark, som der er i USA.