Fødealderen er faldet: Flere unge supplerer bøger med baby

Fødealderen er for første gang i 40 år faldet, kan der være en babyrevolution på vej? Foto: Donnie Ray Jones, Flickr

Det er godt nok kun med et decimal at gennemsnitsalderen for fødende kvinder er faldet fra 2015 til 2016, men det er første gang siden 1977, at det sker, viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik. Ifølge Pernille Tanggaard Andersen, lektor i sundhedssociologi fra Syddansk Universitet, kan det blandt andet skyldes de mange store kampagner, som ”Knald for Danmark” og ”Har du talt dine æg i dag?”

– Det har været noget, der har været debatteret meget i de seneste to år, og på grund af kampagnerne, er det ikke længere så stigmatiserende at være ung mor – og at tale om det. Jeg tror, i hvert fald i Københavns Kommune, at den veluddannede del af befolkningen har overvejet sagen, og snakket om det, siger Pernille Tanggaard Andersen.

Jeg tror på, at hvis man har overskud, kærlighed og energi til det, så kommer de andre ting nok. Jeg kan sagtens gøre min uddannelse færdig bagefter
Sofie Stochflet Nielsen, gravid studerende.

En af de veluddannede unge kvinder, der har valgt at blive mor, som statistisk ung, er Sofie Stochflet Nielsen, 25 år, der læser pædagogik på Københavns Universitet.

– Der er jo mange, der har den indstilling, at man skal være færdig med sin uddannelse, have det rigtige sted at bo, og at alt skal være på plads, inden man får børn. Jeg tror på, at hvis man har overskud, kærlighed og energi til det, så kommer de andre ting nok. Jeg kan sagtens gøre min uddannelse færdig bagefter, siger Sofie Stochflet Nielsen.

Læs også: Kvindelig jobsøgende: Barsel er ikke gavnligt, hvis man vil have en karriere

Sofie Stochflet Nielsen har taget barsel, mens den jævnaldrende kæreste arbejder, og når hun vender tilbage til studiet, tager han resten af barslen.

– For mig passer det godt ind i mit liv, og det er dejligt, at jeg kan være ung med mit barn, og når vores unger engang flytter hjemmefra, har vi mange år, hvor vi kan gøre en masse ting, siger Sofie Stochflet Nielsen.

Gennemsnitsalderen for fødende kvinder siden år 2000:

  • 2000: 30 år.
  • 2001: 30,1 år.
  • 2002: 30,2 år.
  • 2003: 30,4 år.
  • 2004: 30,6 år.
  • 2005: 30,7 år.
  • 2006: 30,7 år.
  • 2008: 30,8 år.
  • 2009: 30,9 år.
  • 2010: 30,9 år.
  • 2011: 30,9 år.
  • 2012: 30,9 år.
  • 2013: 30,9 år.
  • 2014: 30,9 år.
  • 2015: 30,9 år.
  • 2016: 30,8 år.

Kilde: Danmarks Statistik 22-02-2017

Veluddannede kan også være unge mødre
I vennegruppen oplever Sofie Stochflet Nielsen generelt en tendens til, at andre ting end drømmekarrieren får lov til at vægte, som for eksempel parforhold.

– Jeg har flere vennepar på alder med mig, som bliver gift, og det, at jeg har kunne se det hos venner, har også været en vigtigt faktor, der har givet mig en fornemmelse af, at livet ikke slutter, når man får børn, siger hun.

Det nordiske velfærdssystem giver de samme betingelser for unge og ældre mødre, og for højt uddannede såvel som for lavt uddannede, men stigmatisering kan være forskellen, og derfor er debatten, ifølge lektor Pernille Tanggaard Andersen, positiv.

– Det bliver italesat på en ny måde, som ikke er set tidligere, og det er jo godt nok, at man får italesat, at det ikke kun er dem, der har korte uddannelser, og ikke har andet i livet, der overvejer at få børn, siger Pernille Tanggaard Andersen.

Flabede kampagner
Selvom kampagnerne gør, at middelklassen og den højere middelklasse kan tage diskussionen op ved middagsbordet, kan de ifølge Pernille Tanggaard Andersen også have negative konsekvenser.

– Dilemmaet er, at det også kan have den modsatte effekt, og folk tænker: Fandme nej, om staten skal bestemme, at jeg skal få børn. Den danske befolkning har en høj grad af autonomi og synes ikke, at staten skal gå ind og bestemme noget, siger Pernille Tanggaard Andersen.

Sofie Stochflet Nielsen er da også ganske upåvirket af de mange kampagner.

– Jeg synes, at det er så flabet med de kampagner. Folk har jo deres egen individuelle ret til at beslutte, hvad der er vigtigst for dem, siger hun.

Positive reaktioner
Sofie Stochflet Nielsen har ikke oplevet løftede øjenbryn eller negative kommentarer til hendes graviditet.

– Jeg har kun fået positive reaktioner, både fra mine venner og familie – alle synes, at det er vildt fedt. Min mor sagde for eksempel, at hun var vildt glad for, at det var mens jeg var under uddannelse, fordi det gør så mange ting nemmere, siger Sofie Stochflet Nielsen.

Læs også: Teenagemor: De råber efter mig på gaden

Selvom folk generelt er positivt stemt overfor Sofie Stochfelt Nielsens graviditet, er der dog en generel antagelse, som hun gang på gang møder.

– Alle har spurgt, om det var planlagt. De fleste går ud fra, at det var et uheld. Jeg ville aldrig spørge en på 30, om det var et uheld, og det synes jeg siger meget om samfundets opfattelse af unge mødre, siger Sofie Stochflet Nielsen.

Men måske er der en ny indstilling på vej, og stigmatiseringen, som man kan frygte, er muligvis på vej retur. Sofie Stochflet Nielsen glæder sig i hvert fald over graviditeten og de gevinster, der er ved at være ung mor.

– Jeg tror, at det kommer til at give mig ballast, viden og styrke at være ung med mit barn, siger Sofie Stochflet Nielsen.