Guide: Sådan gør du dit barn klar til at løbecykle i trafikken

Børnene lærer bedst om trafikken ved at komme ud i den, mener Rådet for Sikker Trafik Foto: SEES media, Ulrik M. Eriksen

Børn og voksne – alle er vilde med løbecykler.

Den lille pedalløse to-hjuler er også et rigtig godt redskab, når små børn skal lære at begå sig i trafikken, hvis man spørger eksperter. Netavisen har lavet en forældreguide til trafikale nybegyndere, der skal igang med løbecykleriet.

Træn i lukket terræn

Det er en god ide at begynde at træne i trafikken med en løbecykel. Her er det dog vigtigt, at man ikke bevæger sig ud i trafikken, før barnet har lært ikke at slingre og stoppe, når der bliver råbt ‘stop’ eller ved en kantsten. Man skal starte med at træne et roligt sted, for eksempel i sin indkørsel. Her kan man tegne en bane på fliserne med kridt, hvor barnet skal lære at stoppe ved en ‘stoplinje’ eller holde sig indenfor to parallelle linjer. For at gøre barnet komfortabel med at dreje og svinge, kan man sætte en slalombane med kegler.

Kan styret dreje 45 grader? 

Man skal være opmærksom på, hvor langt styret kan dreje til siderne. Barnet skal kunne dreje styret cirka 45 grader, men samtidigt skal styret stoppe, så barnet ikke kan dreje enden af styret ind i sig selv. Styret skal heller ikke være for bredt, så barnet kan komme til at dreje styret ind i sig selv.

Brede dæk, bedre ballance
Man skal være sikker på, at dækkene er brede nok til at ligge stabilt på vejen. Brede dæk giver barnet en bedre balance på to hjul. Dækkene skal være bløde nok, så hvis vejen er ujævn, og der kommer stød, så aflaster de bløde hjul eventuelle stød i ryggen.

Cyklen skal kunne vokse med barnet 
Det er vigtigt at finde en løbecykel, hvor sadlen kan justeres i højden. På den måde kan barnet bruge cyklen i længere tid, og det gør det lettere for barnet at cykle.

Læs også: Opråb til forældre: Gør dit barn trafikklar allerede i børnehaven

Spadsér i trafikken
Når barnet ikke er særlig gammel, er det en god ide at træne trafikken ved at gå i den. Når man går en tur, kan man snakke om, de ting man ser. For eksempel skilte, hajtænder og hvordan andre opfører sig i trafikken. På den måde lærer barnet allerede tidligt, hvad de forskellige symboler betyder. Når man ser andre i trafikken, kan man også snakke om de fejl, der laves i trafikken.

Få styr på hænderne
En vigtig del af at være en god trafikant er, at de andre trafikanter ved, hvad man vil gøre. Det er derfor vigtig, at barnet lærer at give tegn i trafikken. Det kan man træne hjemme i indkørslen. Det kræver selvfølgelig noget mere balance, at give tegn. Man kan lave forskellige spil, der træner barnet. Har man mulighed for at hænge for eksempel en bamse op, kan barnet skulle ramme den med hånden, når det kører forbi for at træne at give tegn til, at man skal dreje eller stoppe.

Se dig for
Når barnet er lidt større, skal det også lære at orientere sig i trafikken for at undgå ulykker og for at kunne begå sig alene i trafikken. Det gælder blandt andet at se sig over den ene skulder. Det kan også trænes derhjemme. En af forældrene kan stå bag barnet, når barnet kigger fremad og holde et kort med en bestemt farve op. Barnet skal kigge sig over skulderen og kunne gengive farven.

Inden du kører

Selvom man er begyndt træningen, er det vigtigt, at man ikke bevæger sig ud i trafikken, før barnet forstår, hvad det betyder at skulle stoppe, og at det skal køre på vejen på løbecyklen. Barnet skal også lære at holde sig tæt til forældrene. Er barnet omkring seksårsalderen kan det begynde at køre på cykelstien i følge med sine forældre.

Rådet for Sikker Trafik bedømmer, at børn er klar til at køre alene i trafikken uden forældre ved 10-12 års alderen. Det er op til forældrene selv at bedømme, hvornår ens barn er klar til at komme med ud i trafikken. Man skal altid huske at være synlig i trafikken og huske cykelhjelm.

Sådan gjorde vi: Ideen kom i forbindelse med arbejdet med en anden artikel. Derefter blev der taget fat i Rådet for Sikker Trafik og Forbrugerrådet Tænk, der er kilder til denne guide.