Præst: Moderne dating presser kærligheden

Twitter: annstheclaf
Twitter: annstheclaf

Gennem 20 år har teolog og sognepræst, Susanne Worm Steensgaard, fulgt gom og brud op ad kirkegulvet. Men hun har også fulgt den danske datingkultur tæt i medierne og i sin praksis som sognepræst, hvor hun hjælper singler og par til at finde eller genfinde kærligheden.

Og hun oplever, at datingkulturen udfordrer manges forventninger og krav til deres kærlighedsforhold.

– I den moderne datingkultur stiller mange singler urealistiske krav til en potentiel partner og de dating-apps, som flere benytter, gør det endnu lettere at sortere personer fra. I værste fald glemmer de, at det i bund og grund handler om kærlighed og ikke, hvordan man ser ud, eller hvilket job man har, siger Susanne Worm Steensgaard.

Jeg har oplevet, at nogle par er ved at give op allerede et halvt år inde i forholdet, når den første forelskelse har lagt sig. Og det er gang på gang de mange krav, som de har til hinanden, der gør det kompliceret
Susanne Worm Steensgaard, teolog og sognepræst

Ifølge Susanne Worm Steensgaard er der mange singler, der har en bestemt forestilling om, hvordan en partner skal være, og det kan betyde, at de lettere giver op, før de lærer den anden at kende:

– Man kan lynhurtigt komme til at bedømme uden at kende det menneske, som måske er et kærligt og sympatisk menneske. Hvis de for eksempel bruger dating-apps og ser, at han har to børn eller ikke har det rigtige arbejde, så er det lettere at gå videre til den næste, siger Susanne Worm Steensgaard.

Svært at mærke efter

Julie Skov Sørensen på 25 år har før benyttet sig af dating-appen Happn, hvor man kan skrive sammen, hvis begge parter har vist interesse for hinanden. Selvom Julie Skov Sørensen synes, at dating-appen er en god måde at møde andre singler på, er der også en ulempe:

– Første gang jeg mødtes med en fyr fra Happn, var det ret akavet. Vi havde ikke særlig meget til fælles, og vi sluttede daten efter en enkelt kop kaffe. Man kan jo ikke nå at lære nogen ordentligt at kende på den tid, fortæller hun.

Susanne Worm Steensgaard er ærgerlig over, at den moderne datingkultur ikke lægger op til, at man skal nå at opbygge en relation til sin date:

– Når man kun mødes meget kortvarigt, kan det være svært at mærke efter, om relationen potentielt kan udvikle sig. Og så er det ærgerligt, hvis han eller hun ikke ser ud til at passe ind i forestillingen om den perfekte partner, og dermed afskriver muligheden for en date nummer to, siger hun.

Læs også: Alarmklokkerne ringer: Tinder er et afhængighedsskabende spil

I sit hverv som sognepræst har Susanne Worm Steensgaard ofte par til samtale, hvis de har brug for vejledning. De par, der oftere ender med at få problemer, er dem, der har været sammen i kortere tid, og som ikke har været gode nok til at mærke efter, da de mødte hinanden:

– Jeg har oplevet, at nogle par er ved at give op allerede et halvt år inde i forholdet, når den første forelskelse har lagt sig. Og det er gang på gang de mange krav, som de har til hinanden, der gør det kompliceret, fortæller hun.

“Man kan lettere tillade sig at være kræsen”

Selvom Julie Skov Sørensen mener, at dating via apps hurtigt kan blive overfladisk, er hun alligevel åben over for muligheden:

– På mit studie er de fleste studerende piger, og jeg kommer generelt ikke ud og møder en masse nye mennesker i min dagligdag, så derfor er dating-apps for mig en oplagt mulighed, forklarer hun.

Ifølge Julie Skov Sørensen er det blevet lettere at få en date i dag end for bare fem år siden, og det har betydning for hendes egen tilgang til datingen:

– Det tager egentlig ikke så lang tid at få arrangeret en date, så man kan lettere tillade sig at være kræsen. Jeg indrømmer da også gerne, at hvis der er et billede af en tiltrækkende fyr, så er chancen for at jeg skriver til ham større. Billedet er jo noget af det eneste, man har at gå ud fra, siger hun.

Håber på at finde kærligheden

Susanne Worm Steensgaard håber, at singlerne i fremtiden vil være mere åbne over for de mennesker, de møder og forsøge at fokusere på kærligheden frem for forestillingen om den perfekte partner:

– Et forhold til en potentiel partner bør være båret af tillid og kærlighed. Det er grundstenene i et sundt kærlighedsforhold, og jeg håber da på, at datingkulturen i fremtiden vil være mere fokuseret på det, siger hun.

Julie Skov Sørensen mener selv, at hun har været for hurtig til at dømme, når hun har begået sig i den digitale datingverden:

– Jeg har siden den første date mødtes med tre andre. Jeg har fundet ud af, at ens date aldrig er det, man havde forestillet sig i virkeligheden, og det er både på godt og ondt. Og jeg tror af samme grund, at det er gået op for mig, at jeg ikke skal være så hurtig til at dømme, siger hun.

Selvom Julie Skov Sørensen endnu ikke har haft held med at finde en kæreste på Happn, håber hun, at en mere åben tilgang, vil give hende større held med kærligheden:

– Min far plejer at sige, at man skal snuse til nogle forskellige blomster, før man finder den, man bedst kan lide. Og det synes jeg, er en god måde at se det på, siger hun.