Forebyg inden næste storm: Hold dig fra poppeltræer

væltet træStår du og overvejer at plante nye træer i haven, efter at stormen rasede i går? Så skal du huske at tænke den næste store storm ind i planlægningen.

Det er nemlig ikke alle træer, der er lige gode til at holde sig i jorden, når vinden hiver i grene og stammer. Særlig poppeltræerne langs motorvejene kunne ikke holde til stormen. Og det er ikke helt et tilfælde, mener specialist i bytræer  fra Afdelingen for Urbane Parker og Landskaber på KU, Oliver Bühler:

– Poppeltræer er hyppigst dem, der vælter. De vokser meget hurtigt, og jeg kunne forestille mig, at man prioriterer vækst frem for stabilitet langs veje og i byrummet, siger han.

Skulle man prioritere andre træer i byrummet, skaber det andre problemer i form af langsomt vækst, siger han:

– De træer, der genetisk sætter pælerod, som for eksempel egetræer, er bedre rustet mod kraftig blæst. Problemet med disse er, at de vokser meget langsomt. Så der er automatisk nogle andre problemstillinger, man skal tage i betragtning.

Fakta om poppeltræer

  • Nogle arter af poppeltræer kan blive op til 35 meter høje
  • Træet er blødt og bliver brugt til blandt andet papkasser og papir
  • I Danmark er poppelen blandt andet brugt til tændstikker

Kilde: Brittanica online

”Med sådan en storm er der ikke noget at gøre”

Forstpatolog Iben Thomsen, der beskæftiger sig med træsygdomme og har skrevet en bog om såkaldte risikotræer, er enig med Oliver Bühler, men understreger, at i en storm så voldsom, er der ikke meget at gøre:

Læs også: Fiskere trodser stormen for at tjene kassen

– Med sådan en storm, som vi havde i går, kan alt vælte. Der er visse ting, man skal tage højde for ved popler: De bliver meget høje og er ikke så stærke som andre træsorter. Der er desuden langt større chance for, at et træ vælter, når der stadig er blade på. så har vinden langt mere at hive i, siger hun.

Det var op til deadline ikke mulig at få en kommentar fra Vejdirektoratet, der har ansvaret for træbeplantningen langs de danske veje.