Forsker: Apps booster vores påsketraditioner

Apps gør det muligt at dekorere dine påskeæg på din mobil eller tablet. Foto: Jirina Olin Barfoed
Easter Color-app er en ud af mange apps, der gør det nemt at dekorere dine påskeæg på din mobil eller tablet.
Foto: Jirina Olin Barfoed

I påsken er der tradition for at puste og pynte æg. Men i påskeferien behøver du ikke nødvendigvis at sidde med rå æg og pastelfarver i hånden. På din mobiltelefon eller tablet kan du nemt følge med påskeræset.

Fremtidsforsker cand.scient.pol. Anne-Marie Dahl mener, at nye digitale muligheder gør det nemmere at deltage i påskens mange traditioner.

Jeg tror, at de digitale muligheder er en motorvej, der kan booste, at vi får dyrket påsketraditionerne. Simpelthen fordi det er blevet nemmere at gøre, siger fremtidsforsker cand.scient.pol. Anne-Marie Dahl. 

Digital trendanalytiker Christiane Vejlø forklarer, at flere bruger påskeapps, fordi det er nemt:

Vi bruger dem, fordi vi kan! Der er måske mange, som normalt aldrig får skrevet deres gækkebrev eller malet deres påskeæg. De får nu gjort det, fordi de har mulighed for at gøre det let med en app i dag, siger Christiane Vejlø

Læs også: Påskefrokosten flopper hos cateringfirmaer 

5 påskeapps til din iPhone eller iPad

 1. Påskehare spil for børn:
  Puslespil og påskeægsjagt
 2. Beautiful Easter Eggs:
  Dekorer dine påskeæg
 3. Bunny’s Quest:
  Hjælp påskeharen med at samle æg til påske
 4. Easter Egg Coloring Book:
  Påskemalebog
 5. Easter Nummy Dress Up Card Maker:
  Klæd påskeharen på og send et påskekort

Påsketraditionerne ændrer sig

Traditionsforsker og arkivar ved Dansk Folkemindesamling Anders Chr. N. Christensen forklarer, at vores påsketraditioner ændrer sig i takt med samfundets udvikling. Det er for eksempel en ny tradition, at man maler påskeæg og sender gækkebreve digitalt.

– Jeg tror, at de nye digitale muligheder er med til at forandre traditionerne. Men det udelukker ikke, at der stadig er nogen, der sidder og maler påskeæg i hånden. Det er blot et supplement til vores traditioner, siger han.

Christiane Vejlø er enig og forklarer, at påskeapps kan hjælpe med at bevare traditionerne:

– Påskeapps bliver et supplement til vores påsketraditioner. En app kan hjælpe med guides til at opretholde traditionerne. Det erstatter ikke de traditioner, vi har i forvejen, siger hun.

Vi kan lige så godt vænne os til også at dyrke traditionerne digitalt. Anne-Marie Dahl mener nemlig, at traditionerne bliver mere og mere digitale.

– I fremtiden bliver det en mere digital traditionsdyrkelse.  Det bliver ikke så vigtigt, om man har fysisk påske eller virtuel påske i hjemmet. Det er ikke så vigtigt for de kommende generationer, siger Anne-Marie Dahl.

Læs også: Skraldespandene bugner i påsken

Påskeapps dækker behov

Christiane Vejlø mener, at de sæsonprægede apps er blevet populære, fordi de dækker forbrugernes behov. Om det så er et behov for viden, værktøj eller underholdning.

–  Det handler om at nå forbrugerne derude i en situation, hvor de har et behov, som de har brug for at dække hurtigt. Til påske kunne det for eksempel være fedt med noget hjælp til at lave et flot påskeæg, siger hun.

De nye apps kan også hjælpe de mindre kreative til for eksempel at lave et flot påskeæg:

– Det er sjovt, og man kan måske lave noget, der ser flot og professionelt ud, hvis man måske ikke er så god til at tegne og være kreativ, siger Christiane Vejlø.