Fremtidens vin kan dulme dine tømmermænd

I fremtiden kan du være heldig at få en vin, der giver færre tømmermænd. Foto: Flickr
I fremtiden kan du være heldig at få en vin, der giver færre tømmermænd.
Foto: Flickr

Hvis du i fremtiden skal nyde en vin uden at bekymre dig om kvalme og hovedpine dagen derpå, er det en særlig gæringsproces, der skal ændres. Og løsningen er fundet. Forskere har nu formået at forbedre den gæringsproces, der producerer de giftstoffer, som påvirker dine tømmermænd.

– En forkert malolaktisk gæringsproces skaber de giftige biprodukter, der kan forårsage symptomer på tømmermænd,” siger professoren bag forskningen, Yong-Su Jin, i forbindelse med offentliggørelsen af resultaterne.

Det er denne gæringsproces, man nu kan ændre, så nogle af de faktorer, der påvirker dine tømmermænd, svækkes.

Det er plausibelt, at man kan dulme tømmermændene, hvis man kan fjerne nogle af de affaldsstoffer, der er i vinen. Men den langt vigtigste årsag til tømmermænd er, at man bliver dehydreret. Alkoholforsker, Morten Grønbæk

Tømmermænd skyldes mange ting

Forskningen fra Illinois, der kan bidrage til at dulme fremtidens tømmermænd, vækker umiddelbar glæde hos det vinglade folk. Lægen Jerk W. Langer tager dog undersøgelsen med et gran salt:

– At vi nu har fundet løsningen på at kurere tømmermænd, det kan vi godt glemme. Men jeg vil bestemt ikke afvise, at man ikke kan gøre noget, så tømmermændene ikke bliver så slemme.

Se også: TV: Bliv vinekspert på få minutter

Forsker i alkohol og folkesundhed Morten Grønbæk, er enig, og han afviser ikke, at den nye metode kan mindske tømmermændene:

– Det er plausibelt, at man kan dulme tømmermændene, hvis man kan fjerne nogle af de affaldsstoffer, der er i vinen. Men den langt vigtigste årsag til tømmermænd er, at man bliver dehydreret,” siger han til Netavisen.

Derfor får du tømmermænd: 

  • Væskemangel er en væsentlig årsag til tømmermænd, fordi alkohol dræner kroppen for væske, så du eksempelvis tisser mere.
  • Forgiftning af methanol, der findes i næsten alle alkoholiske drikke. Mørke drikke indeholder typisk mere methanol, og de giver derfor værre tømmermænd end lyse drikke.
  • Lavt blodsukker som følge af dårlig kost under byture, kan der skabes ubalance i stoftskiftet.
  • For meget cigaretrøg kan påvirke dine tømmermænd.
  • Forstyrret nattesøvn og døgnrytme. Selvom du måske sover længe efter byturen, påvirker alkohol den vigtige, dybe drømmesøvn.

Kilde: www.jerk.dk

Både Morten Grønbæk og Jørgen W. Langer afviser, at man med den nye forskning vil kunne skabe et mirakelmiddel, der kan drikkes uden tømmermænd til følge.

Læs også: Hellere ryge hash end at drikke

– Tømmermænd er et symptomkompleks og forårsages af mange ting, fastslår lægen, Jerk W Langer.

Du kan ikke kurere tømmermænd – og det er godt

Jerk W. Langer tilføjer, at tømmermænd i bund og grund er en god ting, selvom mange gerne ville undgå dem:

– At undgå tømmermænd, det kan vi ikke. Og det er en god ting for samfundet som helhed. For hvis vi kunne drikke os fra sans og samling hver dag, uden at have det dårligt, ville det resultere i alt for mange skrumpelevere og alkoholskader. Så på den måde kan man sige, at tømmermænd er naturens egen antabus.

Klik igennem galleriet nedenfor og opdag, hvilke mad- og drikkevarer, der kan hjælpe med at dulme dine tømmermænd i weekenden.