Fund af ny dværgplanet udvider solsystemet

Planeter
De to amerikanske forskere Scott Sheppard og Chadwick Trujillo fra henholdsvis Gemini Observatoriet i Hilo, Hawaii og Carnegie Institution for Science i Washington DC, offentliggjorde for nyligt opdagelsen af, hvad de mener er en ny dværgplanet. Dværgplaneten er fundet langt længere ude end Pluto og udvider dermed det observerbare solsystem. Dværgplaneten er endnu ikke blevet døbt og går indtil videre under det ikke så fængende navn 2012 VP113.

Astrofysiker ved Tycho Brahe Planetariet i København Tina Ibsen er begejstret og fortæller, at man ikke før har fundet objekter så langt ude i solsystemet.

-Det er det fjerneste objekt vi kender til. Det er simpelthen det fjerneste vi kender til i vores eget solsystem. Så det er jo vildt, at vi har fundet det, siger hun.

Derfor er solsystemet nu i praksis større end tidligere observeret.

– Man kan sige, at det observerbare solarsystem er blevet større, forklarer Tina Ibsen.

Kristoffer Leer, Post doc i astrofysik ved 
Institut for Rumforskning og Rumteknologi på Danmarks Tekniske Institut er enig i, at det er et stort fund.

– Det er en rimelig stor opdagelse. Man har i lang tid ment, at Pluto var grænsen for, hvor der eksisterer planeter. Men indenfor de sidste 10 år har man så fundet flere af de her transneptunske objekter (objekter, der findes længere ude i solsystemet end planeten Neptun, red.). Og det er jo ret overraskende, at solsystemet er så meget større, end man lige havde regnet med.

Tina Ibsen fortæller, at opdagelsen kan fortælle os noget om, hvordan Jorden og Solsystemet er blevet til på.

– Det er noget, der styrker den teori vi har for, hvordan hele vores solsystem og alle planeterne og Jorden er blevet dannet på, siger hun.

Kristoffer Leer er enig og har store forventninger til fremtidige opdagelser.

– Det her kan godt betyde noget for vores opfattelse af, hvordan solsystemet er blevet dannet, og hvordan det vil se ud fremover – og der er ikke nogen tvivl om, at der vil dukke flere objekter op.