Fyldte fængsler kan skabe flere konflikter mellem indsatte og ansatte

 Mens politikerne på Christiansborg er i gang med at finde løsninger på de overfyldte danske fængsler, bliver arbejdsklimaet inden for fængslernes mure mere ophedet.

 
”Fængslerne er generelt slet ikke gearet til det,” lyder det fra tillidsrepræsentant David Jensen i Københavns Fængsler, KF.
Han påpeger, at den daglige kontakt til de indsatte er væsentligt nedsat, hvilket kan føre til konflikter.
 
 
”Konflikterne lurer lige under overfladen. Det er noget nemmere, at være frembrusende over for en, som man ikke kender, end hvis det er en man kender,” siger han.
 
 
Leif Jensen mener, at de fyldte fængsler både frustrerer indsatte og ansatte, og det manglende kendskab til hinanden kan få indsatte til at reagere med udfald mod en betjente eller andre indsatte.
 
 
To mand til 8 kvadratmeter
 
Især dobbeltbelægget, dvs. når to indsatte deler samme celle, er en stressfaktor både for de ansatte og de indsatte.
 
 
"Vi er ikke gearet til at have to indsatte siddende i én celle. Og det er de indsatte sådan set heller ikke gearet til”, siger David Jensen.
 
 
Han har medlidenhed med de indsatte, der bliver tvunget til at dele de 8 kvadratmeter store celler med en anden indsat, man ikke kender, i en situation, hvor man er særligt presset.
 
 
Samtidig oplever han, hvordan en etage i Vestre Fængsel, hvor han har sin daglige gang, kan have  ti dobbeltbelæg.
 
 
”I forvejen har vi en rimelig presset hverdag. Når vi så har ti fanger mere, vi skal tage os af, har vi ikke ret meget tid til at tale med de indsatte. Og det er jo sådan set en stor del af vores arbejde,” siger han.
 
 
 
Fokus på sikkerhed
 
Når tiden til de indsatte er begrænset, forhindrer det de ansatte i at gøre deres arbejde ordentligt, mener David Jensen.
 
 
”Det er sådan set en stor del af vores arbejde, at støtte og motivere dem til at leve kriminalitetsfrit, når de engang forlader os,” siger tillidsrepræsentanten.
 
 
Ifølge David Jensen består de ansattes faglighed i at holde orden og skabe sikkerhed samt at støtte og motivere de indsatte. Den manglende kontakt gør, at man er mere fokuseret på sikkerheden.
 
 
David Jensen beskriver, at en stor del af sikkerheden beror på kendskabet til de indsatte, da man bedre kan spotte, hvornår noget er ved at gå galt.  
 
 
100 pladser er ikke nok
 
David Jensen ser frem til, at der kommer en løsning på problemet fra politisk hold. Men de 100 pladser, som Justitsminister Morten Bødskov (S) har stillet i udsigt er ikke nok.
 
 
”Det er da et skridt på vejen, men det er bare ikke nok. Det tager kun toppen af isbjerget,” siger tillidsrepræsentanten og fortsætter:
 
 
”Der skal mere end 100 pladser til. Ellers er det brandslukning, der ikke virker ordentligt. Brandene opstår hurtigt igen.”